Overlay
‘INVINCIBLE‘

Superjunaci koji nisu za klince: crtana serija slijedi trag nasilnijih ‘superhero‘ filmova a la ‘Deadpool‘ koje su na TV-u najbolje ispratili ‘Boysi‘

Piše Marko Njegić
11. lipnja 2021. - 21:26

"Invincible", animirana superjunačka serija u produkciji Amazona, nalazi se u sjeni popularnijih "superhero" serija godine i vrijeme je da odatle izađe.

"WandaVision", "The Falcon and The Winter Soldier" i "Jupiter's Legacy" su većini serijofila u prvom planu, a "Invincible" u drugom.

Amazonova serija to ne zaslužuje budući da je u dometu spomenutih, nerijetko i dojmljivija, barem od "Nasljeđa Jupitera" s kojim ima najviše dodirnih točaka.

Ovdje se također u centru priče nalazi najjači superjunak na svijetu Noland Grayson alias Omni-Man (glas oskarovca J.K. Simmonsa; "Ritam ludila", "Spider-Man 1-3").

On je vođa superherojske grupe Guardians Of The Globe i Superman ovog svemira, preseljenog na TV sa stranica grafičkog stripa pisca Roberta Kirkmana, te ilustratora Ryana Ottleyja i Coryja Walkera koji se u izdanju Image Comicsa objavljivao od 2003. do 2018. godine.

Preciznije, serija prati Nolandov/Omni-Manov odnos sa sinom Markom Graysonom alias Invincibleom (Steven Yeun; "Minari", "Walking Dead") koji je otkrio supermoći u pubertetu, baš kao sin i kćer "supermanskog" Utopiana u "Jupiter's Legacy".

"Hoću li moći letjeti", zanima se tinejdžer. Mark isprve ne može sletjeti/letjeti kako treba i prisiljen je vježbati, ali s vremenom postaje sve bolji u tome dok ga more "daddy issues".

Naravno, inačica superjunačke mantre "s velikim moćima dolaze velike odgovornosti", izgovorene 2002. u prvom "Spider-Manu", također će se čuti u "Invincibleu", a zanimljivo da je izgovara glas Simmonsa koji je bio dio glumačke ekipe hit-trilogije Sama Raimija.

"Imamo odgovornosti koje normalni ljudi nemaju", govori sinu Omni-Man, ali postoji i druga strana medalje, otkrivena u nastupnoj prvoj epizodi od njih ukupno osam.

Omni-Man će golim rukama ubiti pripadnike Guardians Of The Globe, i to prilično brutalno. Pitanje jest je li ga preuzela neka izvanzemaljska sila ili je nešto drugo posrijedi.

Dok čekamo odgovor serija se nameće kao akcijsko-dramsko-tinejdžerska animirana verzija "mainstream" superjunačenja, ali za klince iznad 15 godina, ne i one koji mogu gledati Marvelove i DC-jeve umivenije, "PG-13" blockbustere, od "Osvetnika" do "Lige pravde".

Jer, "Invincible" slijedi trag nasilnijih, krvavijih superherojskih filmova poput "Kick-Assa" i "Deadpoola" koji je na televiziji najbolje ispratila (isto Amazonova) serija "The Boys".

Omni-Manova borba s članovima Guardians Of The Galaxy, pardon Globe, svodi ekstremniju "blood and guts" poetiku serije animacijski preslikanu iz grafičkog stripa s kašenjima i komadanjima protivnika, dekapitacijama itd., slično kao u nedavnom "Mortal Kombat" crtiću "Legende Smrtonosne bitke".

Otegotna okolnost jest da takve krvavocrvene scene, za razliku od onih u seriji "The Boys", nemaju crnohumorni odmak, ali srećom postoji i olakotna.

"Invincible" je animiran, nije "live action", stoga su takve scene manje "šokantne" zbog animirane (s)likovnosti i stilizacije.

No, svejedno, scene ipak nisu podatne za mlađe okice i sugeriraju određenu subverziju. Animacija je veoma nalik klasičnim crtićima za subotu ujutro, provučena kroz vizual stripa.

SERIJA: Invincible; fantastična avantura; SAD, 2021. KREATORI: Robert Kirkman GLASOVI: Steven Yeun, J.K. Simmons OCJENA: *** ½

15. travanj 2024 11:43