Overlay
Mozak na pašu

Pogledali smo Netflixov zadnji pokušaj nove ‘Igre prijestolja‘, jednu od najlošijih serija ove godine: Witcheru, vrati se, sve ti opraštamo!

Foto Netflix
10. kolovoza 2020. - 20:00

Streaming servis Netflix još je jednom poželio imati svoj "Game Of Thrones" i nakon serije "The Witcher" netom plasirao – "Cursed". Potraga za novim "GOT-om" je grozničava u svijetu televizije dokle god HBO ne snimi prednastavke vjerojatno najpopularnije serije novog milenija.

Traži se "GOT", živ ili mrtav. "Cursed" je već četvrta u nizu "fantasy" serija u posljednjih godinu dana koje na ovaj ili onaj način nastoje zaigrati "Igru prijestolja" i preuzeti tron gledanosti od HBO-ove uspješnice, ali pritom su više umrtvljene nego živahne.

Demon, čarobnica, spasiteljica

"Witcheru" su prethodili "Carnival Row" i "His Dark Materials", a slijedi ga "Cursed". Nažalost, razočaravajući "Cursed" nije ni "Witcher", kamoli "Game Of Thrones". Najslabiji je u "wanna be" niski kvazi-"GOT-ova", negdje u ravni "Carnival Row", možda i slabiji. Svakako je slabiji od "Njegove mračne građe" s kojom je ovu Netflixovu seriju možda najlakše usporediti.

"His Dark Materials" bio je solidan pokušaj "GOT-a" za obiteljsku publiku, a "Cursed" pokušava to biti mahom za (post)tinejdžere ili "mlade odrasle". Svaki kliše je tu, samo prebačen u fantaziju "mača i magije" – priča o "odabranoj" heroini, podrazumijevana romansa, naznaka ljubavnog trokuta...

Znači, slično kao i u friškoj, također Netlifovoj seriji "Warrior Nun", samo ni približno eskapistički zabavno i gledljivo, premda je moglo i trebalo biti. Barem gledljivo, ako ne i zabavno. Potencijal je bio golem, s vrelom inspiracije u istoimenom ilustriranom stripu Franka Millera ("Sin City", "300") i Toma Wheelera, kreatorskog dvojca serije.

Millerov pečat se osjeća u stripovskom krvoliptanju (sijeku se glave, ruke, trupovi) i crtežima između scena kao jedinim zrncem kakve-takve kreativnosti serije koja prepričava mušku legendu o kralju Arthuru u formi nekakvog "prednastavka" i na ženski način pa je sada u prvi plan stavljena mlada Gospa od jezera – Nimue. Gospa se ukazala Arthuru izronivši iz njedara jezera s moćnim mačem Excaliburom u ruci za odabranog kralja.

Sada je mač odabrao nju i ona će izroniti iz vode kako bi njegovom oštricom zasjekla neprijatelje u usporenom pokretu koji je tu da bude za Nimue ono što je "slow motion" izlazak na "ničiju zemlju" bio za Wonder Woman, no trijumf feminizma djeluje traljavo, dijelom i zbog drvene i nimalo srčane Katherine Langford (znana po – boljim – nastupima u seriji "13 razloga zašto" i filmu "Nož u leđa").

Dakle, junakinja umjesto junaka, u skladu s "girl power" trendom snažnih ženskih likova, od Marvelovih i DC-jevih superheroina do nositeljica recentnih "Star Warsa" i "Terminatora". "Priča izgubljena u magli vremena govori o moćnom maču i mladoj ženi koja je njime vitlala. Zvali su je demonom, čarobnicom, spasiteljicom. Prije kralja Arthura, mač je odabrao Kraljicu", obznanjuje epski prolog desetodijelne serije u prosječnom trajanju od sat vremena po epizodi.

Tamnoputi kralj Arthur

Obećanje epičnosti iz prologa "Cursed" neće ispuniti, ali zato se Nimue trudi održati riječ danu pokojnoj majci i odnijeti mač Merlinu (Gustaf Skarsgård) da spasi vlastiti narod zvan Fey, iako je Feyovi smatraju izopćenicom zbog njezinih "vještičjih" moći.

Usput sreće budućeg – sada "trendovski" tamnoputog – kralja Arthura (blijeda uloga Devona Terrella) dok joj se za petama nalaze religiozni Crveni paladini u lovu na nadnaravna bića predvođeni Cardenom (Peter Mullan na autopilotu), a mača se žele dočepati i drugi kako bi njime zauzeli ili zadržali tron kraljevst(a)va.

Čarolije, vještičarenja, mistična stvorenja i "igrice prijestolja" lišeni su prave magije, spektakularne akcije i uzbudljivih političkih spletki da bi "Cursed" bio koliko-toliko pamtljiv u TV hiperprodukciji. Slabo glumljena, generički producirana i narativno kaotična serija, jedna od najlošijih ove godine, prenapučena je suvišnim, nezanimljivim likovima i premrežena izlišnim podzapletima računajući da će neki rasplet doživjeti u drugoj sezoni.

Umjesto da umom i tijelom bude prisutan sad i ovdje, "Cursed" razmišlja o sutra i ondje. "Razmišlja" je možda preteška riječ budući da se "Cursed" zalaže za "mozak na pašu" mod konzumiranja, tražen u doba korone, ali misli uprte na drugu sezonu koštaju ga fokusiranosti na prvu, što je čest slučaj kod mnogih novijih serija.

Fokusiranosti bi kumovalo i ekonomičnije trajanje jer epizode su besmisleno duge i "Cursed" gubi ono malo dinamike što ima od prve do pedeset-i-neke minute, i tako ukrug deset puta. Netflix se trebao ugledati na "Witchera" ako je "GOT" bio nedostižan uzor – imao je dvije epizode manje i sadržavao neke (ne)namjerne blesavoće koje su ga činile razonodnim i podnošljivim čak i kad je bio lošnjikav. Witcheru, vrati se, sve ti opraštamo!

SERIJA: Cursed; fantazija; SAD, 2020. KREATORI: Frank Miller i Tom Wheeler ULOGE: Katherine Langford, Devon Terrell OCJENA: * ½

20. travanj 2024 05:41