Overlay
online izložbe

Kreativnost na internetu: oduševile su nas duhovite uredske skulpture hrvatske arhitektice i scenografkinje

Piše Intern SD
10. kolovoza 2020. - 17:37

Pandemija koronavirusa promijenila je sve segmente života, dodajući toj kombinaciji i strah za život sam po sebi; o umjetnosti i kulturi, smatrajući ih sporednijim temama, manje se govorilo.

Ipak, kako vrijeme prolazi, postaje jasno kako je upravo na kreativne industrije izolacija imala jedan od najvećih utjecaja, paralelno onemogućavajući umjetnost u njezinu stvaranju, ali djelujući i poticajno na pronalaženje kreativnih rješenja kako se nastaviti njome baviti.

Dio umjetnika morao se odvojiti od svojih studija i materijali koji su im se činili neophodni za rad postali su nedostupni. Oni koji su roditelji možda su izgubili dragocjeno slobodno vrijeme koje su prije imali zbog zatvaranja škola, neki su izgubili najvažnije – publiku, zbog zabrana okupljanja.

Internet se pokazao ključnim da se stvari nastave odvijati, ne kao prije, ali nekako ipak da. Uostalom svi su toliko vremena provodili kući, samim time i online, da se ta publika povećala kao i njezini apetiti. Među onim umjetnicima koji su imali volje bilo je i načina da do publike dođu. Lišeni komoditeta prokušanih metoda trebali su smisliti nove, a nekima je to svakako pošlo za rukom.

Vogue je u dva navrata pozvao umjetnike i celebrityje da im pošalju radove iz samoizolacije uz opise što su njima htjeli poručiti i rezultati su bilo vrlo zanimljivi. Marc Jacobs, također jedan od sudionika Postcards from home, Vogueove online izložbe, objavio je na Instagramu svog brenda nazovi kampanju u kojoj model nije bila nijedna od poznatih manekenki s kojima inače surađuju ni neka influencerica, već 19-godišnja moskovska umjetnica Maja Goliškina.

Kao i inače u svom radu, umjesto odjeće, uz Marc Jacobs torbice pozirala je u svojoj sobi u skulpturama koje radi od nepotrebnih predmeta koji joj se nađu pod rukom, u ovom slučaju u haljini načinjenoj od zgužvanog toaletnog papira, šeširu i crop-topu od smokija i za treću fotografiju obgrljena igraćim kartama.

Hrvatska arhitektica i scenografkinja Iva Maria Jurić dane provedene u uredu skraćuje također stvaranjem skulptura nalik odjevnim predmetima, maskama i modnim dodacima u kojima se fotografira i objavljuje ih na svom Instagram profilu, uz dodatak da su materijali koje koristi limitirani na uredski pribor, što slike čini dodatno duhovitima, skupa s njezinim potpuno ozbiljnim izrazom lica na njima. Kratkim opisima slika povremeno ironizira društvene aktualnosti, a ponekad nazivima pojašnjava naoko besmislene instalacije kao što su registri za fascikle oko njezina lica naziva "Slavoluk dosade".

16. travanj 2024 13:15