StoryEditor
Tenisodigrati što više

Predsjednik ATP-ja nada se nastavku sezone u kolovozu: Napravili smo 50 verzija kalendara koje mijenjamo svaki dan

Piše Hina
9. travnja 2020. - 23:43
Streeter Lecka/AFP

Predsjednik Udruge teniskih profesionalaca (ATP) Andrea Gaudenzi u četvrtak je izjavio da se nada nastavku sezone u kolovozu, iako je više scenarija moguće, a čak i onaj o prekidu teniskih aktivnosti do sljedeće godine.

- Napravili smo 50 verzija kalendara koje mijenjamo svaki dan - rekao je Gaudenzi u razgovoru za nekoliko talijanskih medija te dodao:

- Ako uspijemo nastaviti s igranjem u kolovozu, spasili bismo tri Grand Slama i šest Masters 1000 turnira. U suprotno se problemi počinju množiti.

Posljednji ATP turniri odigrani su početkom ožujka, a drugom odgodom na razini svih krovnih organizacija (ITF, ATP, WTA) teniski profesionalci su stavljeni u mirovanje najmanje do 13. srpnja, a prvi put od Drugog svjetskog rata u ovoj godini neće se dijeliti wimbledonski trofeji. Roland Garros je iz termina u svibnju i lipnju prebačen na početak jeseni, a želja je ATP-ja da se u jesenskom terminu odigraju i dva Masters 1000 turnira na zemljanoj podlozi, onaj u Rimu i Madridu. Uz pretpostavku da nastavak sezone stvarno bude u kolovozu, kad su na rasporedu dva Mastersa 1000 (Cincinnati, Toronto) i US Open, veći dio najvrijednijih turnira bio bi spašen.

- Na taj način bi se moglo održati 70 do 80 posto sezone - tvrdi Gaudenzi koji se nada i održavanju završnog turnira u londonskoj O2 Areni prema već utvrđenom terminu od 15. do 22. stuedenoga, jer je "dvorana dostupna samo u tom tjednu".

- Naša strategija je jednostavna: odigrati što više turnira u tjednima koji ćemo imati na raspolaganju kako bismo sačuvali što možemo od onoga što nam je ostalo - objasnio je Gaudenzi i dodao kako to može značiti igranje u studenome i prosincu, kad je većina igrača na odmoru i na pripremama za sljedeću sezonu.

- Igrači već imaju relativno dugu stanku, tako da je jasno da ćemo igrati u studenome i prosincu, ako se to pokaže neophodnim.

Predsjednik ATP-ja je istaknuo i ekonomski aspekt krize koja je pogodila sve sfere života. ATP priprema mjere pomoći za najugroženije, od Challengera preko turnira iz serija 250 i 500, ako bi kriza potrajala.

- Naš sustav je čvrst, može trajati godinu dana bez tenisa, ali ne i više. Što duže traje, teškoće će biti veće, Sve će ovisiti o broju turnira koje ćemo morati otkazati - zaključio je Gaudenzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 11:09