StoryEditor
Strani nogometU kampovima

Profit je na prvom mjestu: zbog 830 milijuna eura Englezi bi igrali s toplomjerom pod pazusima

Piše Frane Vulas
31. ožujka 2020. - 17:55
AFP/Javier Soriano

Englezi imaju rješenje da se Premiership vrati u koliku-toliku normalu, a da se Liverpool ipak okiti toliko željenim naslovom prvaka koji je na terenu zaslužio. Barem tako tvrdi "The Independent". Poznati engleski list navodi kako će se ovosezonski Premiership ipak završiti na način da će se preostalih devet kola odigrati bez gledatelja u lipnju i srpnju u – trening kampovima! Pritom bi se sve preostale 92 utakmice iz tih kampova prenosile na televiziji.

Profit je opet na svoj način na prvom mjestu. Već smo pisali kako bi Premiership u slučaju da se sezona ne nastavi (završi) ostao bez čak 830 milijuna eura zarade od tv prava, a što bi temeljito potreslo i po financijama najmoćniju ligu svijeta. Na ovaj način bi se zaradilo od prijenosa koji bi sada kao nikad bili tražena roba, pa i marketinški. Živnula bi time i ukupno tamošnja ekonomija, kladionice, punio bi se proračun, a poslala bi se javnosti slika početka vraćanja normalnom životu. Ljudi diljem Velike Britanije, ali i svijeta koji su u kućama, stanovima, u izolaciji bi to jedva dočekali. Vjerojatno bi se probili i nekakavi rekordi gledanosti. Utakmice bi se tijekom lipnja i srpnja igrale baš svakog dana, ponekad i u nekoliko termina.

Ideja koja se stalno provlačila među čelnicima klubova je ona o igranju bez publike, na stadionima, ali čini se kako je ipak realnije rješenje u trenutnoj situaciji igranje u kampovima. Riječ je najviše o nogometnim kampovima u središnjem dijelu Engleske (Midlands), odnosno okolici Londona. Manji je to zdravstveni rizik od igranja na stadionima, u najvećim gradovima, na papiru lakši i po pitanju putovanja, organizacijskih poteškoća koje putovanja i susret nose.

U tom scenariju svi bi klubovi, igrači stožeri, najnužnije osoblje bili smješteni u karantenama u odvojenim hotelima, u tom periodu potpuno odvojeni od obitelji kao da nastupaju na Euru ili Svjetskom prvenstvu. Svi bi oni pritom bili stalno i provjeravani, mjerena im temperatura, testirani na Covid-19, a sve kako ne bi bila probijena karantena. Jedan zaraženi može dovesti u pitanje zdravlje mnogih i srušiti cijeli projekt. Naravno, isti postupak bi morali proći i svi suci, kamermani, tehničko osoblje...

Otvara se ipak pitanje o opravdanosti i moralnosti da se time okupira dio zdravstvenih djelatnika, za nešto što zapravo u ovim okolnostima nije nužno, a dok traje grozničava borba protiv bolesti u cijeloj državi, za svakog bolesnika. Naime, do jučer je u Velikoj Britaniji bilo više od 19 tisuća oboljelih, a čak više od 1200 preminulih. Zaražen je i čak premijer Boris Johnson.

Međutim, čelnici engleskog nogometa nadaju se kako će se ukupna situacija do lipnja i srpnja popraviti. Devet kola prije kraja Liverpool ima čak 25 bodova više od branitelja naslova Manchester Cityja koji ima i utakmicu manje. Posljednji put naslov prvaka Liverpool je osvojio još 1990. godine. Na putu do nove titule i prekida te suše stoji mu još "samo" koronavirus.

#PREMIERSHIP

Izdvojeno

03. lipanj 2020 03:30