StoryEditor
Strani nogomettrend se mijenja

‘Korona‘ gricka financijski kolač: njemačkim klubovima tri posto manje od TV prava

Piše Vedran Babić
24. lipnja 2020. - 11:31
AFP

Korona-kriza očito čini svoje pa će tako Njemačka nogometna liga (DFL) po novom ugovoru od prodaje televizijskih prava zaraditi tri posto manje novca nego od prijašnjeg.

I dalje je riječ o svoti koja je za naše prilike enormna i nezamisliva – 4,4 milijarde eura – no prvi put nakon 2002. godine novi “deal” nije veći od prijašnjeg. Sad se trend mijenja. Ovo je, izgleda, “novo normalno”.

Dakle, Nijemci su TV prava na prijenose utakmica Bundeslige i 2. Bundeslige za razdoblje od sezone 2021./22. do 2024./25. prodali za 4,4 milijarde eura, što je tri posto manje od iznosa koji su dobili u prethodnom ugovoru (4,64 mlrd. eura). Za usporedbu, ugovor potpisan prije četiri godine bio je čak 85 posto veći od onoga koji je vrijedio do tada.

- Ovo je specifična situacija za svih. S obzirom na okolnosti, iznos je solidan. Moramo prihvatiti mali pad. Osobno sam zadovoljan. I dalje je to puno novca, a klubovi su dobili sigurnost do 2025. - rekao je prvi čovjek DFL-a Christian Seifert, svjestan da u postojećoj situaciji nije bilo realno očekivati veću zaradu.

Prema novom ugovoru 36 njemačkih klubova iz prve dvije lige među sobom će podijeliti 1,1 milijardu eura godišnje. I dalje je to velik novac, ali navikli su Nijemci i na više. Da nije bilo koronavirusa, vjerojatno bi i ovaj ugovor nadmašio prethodni.

Ugovor je sklopljen s TV kućom Sky koja će prenositi 200 utakmica subotnjeg programa, kao i one tijekom tjedna (utorkom i srijedom), dok su streaming servisu DAZN pripali dvoboji petkom i nedjeljom (njih 106) za područje Njemačke, Austrije i Švicarske. ProSiebenSat.1 prenosit će otvaranje prve i druge lige, doigravanje za ostanak u Bundesligi i njemački Superkup.

Cijela ova priča nekako potvrđuje stav predsjednika Uprave Hajduka Marina Brbića koji je prilikom pregovora o prodaji TV i povezanih prava kojima je vlasnik Hrvatski nogometni savez upozorio na više stvari, između ostalih i na to da je trenutna klima na globalnoj razini nepovoljna za dogovaranje dugoročnih poslova.

Nijemci baš i nisu imali izbora jer njihov ugovor istječe 2021., dok naš traje godinu dulje. Hrvatski prvoligaši dobit će neusporedivo izdašniji iznos nego prije, no Brbić smatra da je trenutak potpisivanja novog ugovora promašen, odnosno da se trebalo pričekati na poboljšanje gospodarske situacije vjerujući da bi se moglo zaraditi još i više, a kritizirao je i trajanje ugovora (sedam godina plus tri) za koji drži da je predug.

U svakom slučaju, Nijemci se do 2025. godine moraju zadovoljiti manjom svotom za TV prava. Znači li taj njihov blagi pad početak trenda koji će zahvatiti i ostale najjače europske lige?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 16:12