StoryEditor
Rukometgripe u 20 sati

Na korak do toliko željene Premijer lige; Bjeliš: Publika u Splitu je prava rukometna, željna ovakvih derbija

25. ožujka 2017. - 09:59
bje00

Priča o velikom povratku splitskog rukometa, a oba sugovornika iz – Metkovića!? Nije da nema i drugih, ako nastave nizati uspjehe doći će i drugi na red, predsjednik prije svih, a i drugi igrači. Danas riječ imaju trener Mario Bjeliš i jedan od ključnih igrača Marin Marić. Mario i Marin, dva Metkovca za povratak Splita u Premijer ligu.

Vijest od 28. lipnja prošle godine bila je sljedeća: “Mario Bjeliš je prestao trenirati RK Metković 1963. Nakon tri godine mukotrpnog rada i stvaranja solidne prvoligaške momčadi, Bjeliš je na godinu dana potpisao ugovor s RK Split.

Iako nije želio šire elaborirati razloge takve odluke, očito je da je mladi trener i nekadašnji vrsni rukometaš sam sa sobom raščistio neke dileme i otišao u sredinu koja ima određene i jasne planove u sljedećem razdoblju o povratku među premijerligaše.”.

Danas je Bjeliš trener Splita, na korak do toliko željene Premijer lige.

Mario, odakle tebe iz Metkovića u Splitu? 

- Pozvala me na razgovor uprava kluba, sjeo sam s ljudima i sve dogovorio.

U tom razgovoru postavili ste rezultatske ciljeve, definirali viziju kluba, kojim pravcem ići?

- Upravi je najvažnije da bude reda i rada. Nitko nije postavljao rezultatske imperative, želja je bila pokušati napraviti nešto dobro, da to funkcionira. Ali, ja sam im rekao da me samo prvo mjesto zanima, takav sam. Je li to realno ili nije znat ćemo na kraju prvenstva, ali igračima sam rekao da moramo biti prvi!

Liga je dosta ojačala u odnosu na prošlu sezonu, najaviti prvo mjesto u takvoj konkurenciji bilo je prehrabro, drsko, onako “po metkovsku”. 

- Nije bilo realno na početku priprema tako postaviti stvari. Karlovac i Buzet su došli iz Premijer lige, Mladi Rudar se pojačao, u Dubrovnik je za trenera došao Zlatko Saračević... Ali, i kao igrač i kao trener uvijek sam želio samo prvo mjesto, kad utakmica počne više nema favorita.

Kada ste u klubu “osjetili” da ste zreli za prvo mjesto?

- Teško je to osjetiti, samo nastojiš svaku sljedeću utakmicu odigrati najbolje šta možeš. Trenutno smo u fantastičnoj poziciji, prvi smo, na Gripe nam dolaze izravni konkurenti Karlovac i Mladi Rudar. Ali, ako nećemo dat sve od sebe neće biti dobro.  

Treneru, kako ćemo dobit’ Karlovac?

- Moramo dat’ gol više, ha, ha! Ući hladne glave, i mi se moramo priviknuti na punu dvoranu bez obzira što su to naši navijači, dečki su mladi, nisu navikli na to. Bit će borba za svaku loptu, obrana je naš forte, tu ne smije bit prolaza. Oni su se pojačali u zimskoj pauzi, doveli su dva odlična i iskusna igrača Ostarčevića i Obranovića, to sve govori. 

Prvi cilj je pobijediti makar jednim golom razlike i pobjeći na tri boda fore, a drugi je cilj pobijediti, ako je moguće, s dva gola?

- Kod njih smo izgubili jednim golom razlike, bilo je tu svega, bilo bi super dobiti ih s dva gola i imati bolji skor u međusobnim susretima.

Miriše na pune Gripe. Nakon toliko godina.

- Ljudi zovu, raspituju se kad je utakmica. Publika u Splitu je prava rukometna, željna ovakvih derbija. 

Split, Karlovac i Mladi Rudar su vrh lige, gdje ste kvalitetom u odnosu na premijerligaše? Kakva sudbina čeka onoga koji se probije u viši rang?

- Mi smo ove sezone dobili Kaštelane u kupu, dakle, može se. Međutim, mišljenja sam da koja god momčad uđe u viši rang, a vjerujem da ćemo to biti mi, morat će se pojačati s barem četvoricom-petoricom igrača.

Mario, Split i Metković u nižim ligama!? Kako je uopće moguće da se to dogodilo?

- A kako je moguće... Mi smo u Metkoviću prije par godina zatekli situaciju da su i Korčula i Jelsa bili ispred nas, svaka čast svima, ali za rukomet u Metkoviću to je neprihvatljivo. To je loše za hrvatski rukomet, to se mora mijenjati. Treba pomoć i gradova i politike i svih.

Nije ni u Splitu bajno, prvom mjestu usprkos.

- Godinama u klubu puno toga nije štimalo, teško je to popraviti preko noći. Nadamo se da ćemo ovim rezultatima i plasmanom u Premijer ligu dobiti bolje uvjete i podršku neophodnu za stvaranje opet jakog kluba... 

... koji se mora pojačati na svim razinama, ne samo igrački, da bi bio pravi.

- A mora, to jednostavno ne ide jedno bez drugog. Klub mora rasti, biti stabilan na svim razinama. Dogodine slavimo 70 godina postojanja, dogodine je i Europsko prvenstvo u našem gradu, pravi je trenutak da se dignemo tamo gdje nam je i mjesto.

item - id = 475630
related id = 0 -> 1075630
related id = 1 -> 1019291
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 18:39