StoryEditor
Ostalovrijeme mira

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju: ‘ceremonija otrježnjenja’ za 10.000 službenih osoba, u skladu s današnjicom, stvarnošću

22. srpnja 2021. - 18:16

Mir, suživot, rekonstrukcija, budućnost, Japan i Tokio, sportaši, uključenost i uzbuđenje lajtmotivi su svečane ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju. Kako će cjelokupne Igre biti drukčije od svih prethodnih, tako će i svečanost otvaranja biti relativno skromna u usporedbi s prethodnim izdanjima ovog globalnog natjecanja.

Prema riječima Marca Balicha, višeg savjetnika za ceremoniju otvaranja u Tokiju, bit će to "ceremonija otrježnjenja, ali s prelijepom japanskom estetikom, u skladu s današnjicom, stvarnošću", te "manje grandiozna ceremonija od prethodnih, no vjerodostojna i iskrena".

Ceremonija, čiji se mnogi detalji drže u strogoj tajnosti, počinje sutra u 20 sati po lokalnom vremenu, dakle u 13 po hrvatskom. Trajat će otprilike četiri sata, a ugostit će je 1,5 milijardi dolara vrijedan Olimpijski stadion u Tokiju. Kapacitet mu je 68.000 gledatelja, no ovom će prigodom biti praktički prazan budući da je gledateljima - ili točnije rečeno "običnom" narodu - ulaz zabranjen. Ipak, na tribinama će se naći ponešto ljudi, navodno najviše 10.000, iako nije isključeno da se taj broj smanji. Ti su sretnici službene osobe, visoki gosti poput lidera nekih svjetskih zemalja, zatim članovi Međunarodnog olimpijskog odbora, sponzori, pripadnici medija...

Moto je svečanosti "United by Emotion" (Ujedinjeni emocijom), a njome će se nastojati svijetu prikazati spoj tradicionalnog i suvremenog Japana, posve svjesnog sadašnjeg trenutka u kojemu se cijeli svijet nalazi u borbi s Covidom-19. Očekuje se umjetnički program, vatromet, u zrak će se pustiti golubice mira, bit će glazbe i plesa, slavnih japanskih osoba iz različitih sfera života, premda masovne koreografije neće biti zbog epidemioloških ograničenja. Jedan od upečatljivijih trenutaka vjerojatno će biti onaj kada akrobatska eskadrila Japanskih zračnih snaga samoobrane bude iscrtala olimpijske krugove po nebu nad Tokijom.

Na Igrama nastupa oko 11.000 sportaša iz 206 zemalja, no neće svi biti prisutni na ceremoniji. Neki nisu još ni doputovali u Tokio, a i organizatori će očito nastojati ograničiti broj sportaša iz svake zemlje koji će sudjelovati u mimohodu. Za razliku od prethodnih Igara, olimpijski plamen neće biti upaljen na stadionu, već na jednoj lokaciji izvan njega.

Nadalje, predstavnici zemalja u mimohod će izlaziti po abecednom redu, ali ne po tome kako se te zemlje izgovaraju na engleskom jeziku već na japanskom. Prvi već tradicionalno izlaze Grci kao začetnici Olimpijskih igara, a posljednji Japanci kao domaćini. U skladu s težnjom za ravnopravnost spolova, prvi će put sve zemlje imati

dvoje stjegonoša (sportašicu i sportaša), u našem slučaju to su Sandra Perković i Josip Glasnović. Igre bi otvorenima trebao proglasiti japanski car Naruhito.

item - id = 1114573
related id = 0 -> 1125440
related id = 1 -> 1119068
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 13:46