StoryEditor
Ostaloregatavanje

Jedriti se mora, makar i po epidemiološkim mjerama: Zenta organizirala nadmetanja krstaša povodom Svetog Duje

12. svibnja 2020. - 19:51
Tom Dubravec/Hanza media

Polako se život vraća u normalu, pa premda ne smiju održavati službene regate, Splićani su nedjeljno jugo iskoristili za odjedriti “Trening rutu krstaša sveti Duje”. I sve po epidemiološkim mjerama, pa je na brodovima bilo najviše pet članova posade

- Startalo je 15 jedrilica, a uglavnom su jedrili u parovima, tek su veći brodovi imali do pet članova u kokpitu – kazuje nam Igor Petrović, tajnik Jedriličarskog klupa Zenta, koji već tradicionalno organizira nadmetanje krstaša povodom Dana grada Splita i nebeskog zaštitnika svetog Duje, no ovaj put je koronaviris sva događanja na moru bacio u drugi plan.

No kako ljudi od mora ne mogu bez mora, jedrilo se u sklopu “Splitske trening lige u jedrenju” čiji je idejni začetnik Goran Martinović Orca iz splitskog Labuda, ima tri godine organizira nedjeljna druženja na moru, treningregate za jedriličare iz splitskog bazene, pa se jedrilo i treniralo i tijekom pandemije, ali sa samo dva člana posade na brodu.

Uglavnom se radilo o članovima obitelji. I nije bilo nikakvih druženja, ni uoči starta, ni nakon jedrenja, došli bi odjedrili, i svatko bi se brodom vratio u svoju matičnu luku, bez ikakvog kontakta. Pa su putem društvenih mreža, organizirali i ovo jedrenje. Tako se i zajedrilo, po jugu od 15 do 17 čvorova na ruti dugoj 13 milja. Startalo se pred Zentom, prema bovi ispred Podstrane, odnosno ispred hotela “Le Meridine Lav”, pa nazad prema Splitu, sve do bove na rtu Marjana, i opet na ciljnu liniju ispred Zente.

Trening ruta krstaša sveti Duje’ (prolaz kroz cilj u realnom vremenu)

1. Brod “Mila 8” (kormilar Ciril Vrančić, JK Zenta) 2 sata i 3 minute

2. “Magnum” (Mile Pivalica, JK Mornar) 2:07 sati

3. “Blue lady 2” (Goran Treursić, JK Split) 2:13 sati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 12:13