StoryEditor
Ostalogodina stabilizacije

Dva od tri splitska vaterpolska kluba igraju Europu ove sezone

31. kolovoza 2016. - 18:55
mornar_jadran25-181015.JPG

Mjesec je dana ostalo do prvih europskih kvalifikacijskih skupina, mjesec dana za "peglanje" momčadi pred početak nove vaterpolske sezone u Jadranskoj ligi gdje nastupaju klubovi iz dvije najjače vaterpolske zemlje, olimpijskih pobjednika Srbije i viceprvaka Hrvatske.

Novca se nema previše, unatoč reprezentativnim rezultatima, sponzorima niti traga, slijedi borba za svaku kunu, kako bi se izgurala sezona i momčadi izgledale dobro. S čime to u novu sezonu ulaze Splićani, je li ovo godina za iskorak? Prema informacijama iz klubova, važnija je stabilizacija i mirna plovidba, nego jurnjava za naslovima.  

Lani treći Mornar Brodospas ponovno je "malo gradilište", teško je kazati da su slabiji nego lani, ali jači definitivno nisu. Sa Poljuda su otišli Maroje Gluhaić, Ante Višković i Duje Pejković, Zvonimir Butić, te Luka Lozina. Nadomjestili su ih ljevoruki Ivan Živković, potom su iz inozemstva stigli Karlo Erak i Luka Kolar, te kapetan francuske Nice centar Toma Rodin koji je označen kao najveće pojačanje. "Mornarevci" će u proboj prema Ligi prvaka, prvi krug u Rumunjskoj ne izgleda (pre)teško, domaća Oradea, turski Galatasaray i nizozemski Utrecht. Dobar lakmus papir za ulazak u sezonu.

Na Zvončacu je veliko gradilište, kako u momčadi, tako u struci i Upravi, sve je okrenuto prema stabilizacija kluba i nečem većem za 100-godišnjicu kluba. Na papiru je 18 igrača, u odnosu na lani otišli su centri Boris Pavlović i Marino Divković, potom vanjski Andro Franičević, Luka Vukić, Bruno Vranješ i Hrvoje Koljanin (postao je pomoćnik u Olympisakosu). Lista dolazaka je brojnija, na klupi će sjediti novi trenerski par Mile Smodlaka kao glavni i Vili Mladinić kao pomoćni trener, od igrača tu su iz mornara pristigli Visković, Gluhaić, Pejković, šibenski branič Nikola Štrkalj, potom iskusni Srđan Antonijević i Jerko Marinić-Kragić, te povratnici Boris i Petar Popović. Na Zvončacu su odustali od Europe, važnije im se posložiti na svim razinama, LEN Eurocup ne bi donio iskorak, ali niti ova struka nema rezultatski imperativ. Bar ne ovu sezonu, gradi se polako put prema vrhu, stepenicu po stepenicu.

Ako neće Zvončac, u Eurocup se prijavila Zenta, OVK POŠK je u A-2 ligi, ali to još nije definirano do kraja, moglo bi biti promjena. Z novu sezonu plan je kooptirati što više mladih igrača, kao pojačanja dovedeni su iskusni Aljoša Kunac, Andro Franičević i Luka Vukić, a priključio se i mladi brat Butić, Zvonimir. Otišli su Ante Ćorušić i Karlo Sarić, već otprije Bernardo Reis, Lovro Rončević se vratio kući, dok je Ivica Prižmić odlučio pokušati nešto novo, a vrata Zente mu nisu zatvorena. Kroz europsko iskustvo pokušat će se stimulirati mladi igrači za ostanak u klubu, a sa tercetom iskusnih pridošlica dobit će se temelji za njihovo sazrijevanje. 

item - id = 326939
related id = 0 -> 1120445
related id = 1 -> 1091267
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 21:36