StoryEditor
Košarkapoštovanje

Kapetan Roko Ukić o susretima s Kukočem: Kada se pojavio na Gripama uhvatila me trema, krenuo nam je odmah objašnjavati ‘mismatch‘

Piše Davor Burazin/SN
12. rujna 2021. - 15:00

Nema onoga tko ga nije volio... Čak i među igračima i trenerima, koji su se našli na suprotnoj strani igračke genijalnosti Tonija Kukoča. Ovih dana smo se načitali što o njemu, kao igraču i čovjeku, misle bivši suigrači i bivši treneri. Redom su to salve pohvala i epiteta, ali niti malo neumjerene, jer Kukočeva je košarka bila božanska, a njegovo ponašanje na terenu i izvan njega, taj njegov nevini osmijeh, razoružavao je sve, kao i njegovi potezi, pišu Sportske novosti.

Nema onoga tko nije sretan što je Toni Kukoč ušao, s nepotrebnom zadrškom pronašao zasluženo mjesto u Hall of Fame u Springfieldu.

Kad je Toni Kukoč odlazio iz Splita kao trostruki europski prvak s Jugoplastikom i već okrunjen kao najbolji europski košarkaš, Roko Leni Ukić tek je kretao u prvi razred osnovne škole i još nije počeo trenirati košarku.

- Počeo sam s osam i pol godina, dvije godine nakon Kukočeva odlaska - rekao je rekorder reprezentacije Hrvatske po broju nastupa.

- Košarka je možda u to vrijeme bila najpopularniji sport, u dvoru ispred kuće smo imali koš, a svatko je nešto trenirao. Ja sam nekako uvijek bio druga shema od većine, koja je izabrala nogomet.

Kad je Jugoplastika dominirala, Ukić je bio premali da bi se s time poistovjetio.

- Mislim da sam samo jednom gledao uživo Kukoča i Jugoplastiku, mater me odvela na jednu ekshibicijsku utakmicu. Čini mi se da su igrali protiv selekcije Europe, ali nemojte me hvatati za riječ.

Nije dugo trebalo da bi mu košarka postala - doručak, ručak i večera. Čim je prvi put stupio na Gripe, sve drugo je postalo sporedno.

- Svaki uspjeh u nekom sportu ima ogroman utjecaj, oni su bili genijalci svoga vremena i svom su gradu donijeli neopisivu sreću i ponos. Puno je djece zbog njih počelo trenirati košarku, dvorana je bila prepuna. Tako je uvijek kad se dogodi uspjeh, pretpostavljam da će tako biti sada s taekwondoom u Splitu nakon što su Matea Jelić Toni Kanaet osvojili medalje na Olimpijskim igrama.

Rekosmo, košarka mu je postala sve na svijetu, paralelno s prvim treninzima već je pratio NBA ligu u koju je baš tada otišao Kukoč.

- Od toga trenutka znam sve, gledao sam apsolutno sve što sam mogao gledati. Ako se ne varam, u prvoj sezoni je za Bullse ubacivao 10,6 koševa.

Skoro točno, 0,3 koševa više je točan podatak, ali to se može oprostiti, pišu Sportske novosti.

- Kao igrač se ne mogu poistovjetiti s njim. On je visok, ja sam nizak, ali ta njegova genijalnost, lucidnost i zajebancija na parketu, to je ono što su svi željeli imati, pa tako i ja. S vremenom smo se dobro upoznali, on je u nekoliko navrata bio i uz reprezentaciju, razgovarali smo dosta. Ovo proljetos kad je došao u Split i kad je gledao nekoliko naših utakmica na Gripama, e to je bilo nešto posebno. Mene je, nije me sram priznati, s 36 godina i toliko iskustva bila malo i trema, ali sam, možda baš i zbog toga, odigrao neke od najboljih utakmica. Meni to znači više nego neke druge stvari, to da je on bio na tribinama.

Zašto se toliko čekalo na Kukočev odabir u Hall of Fame?

- To me pitaju već deset godina, to je politika. Nisam od nekih velikih ceremonija, makar mislim da ćemo svi pustiti suzu kad vidimo taj trenutak, njegov govor i sve skupa. Mene nešto drugo kod njega fascinira, čemu sam svjedočio dok je bio u Splitu. Došao bi među nas, krenuo objašnjavati Mesičeku nešto oko “mismatcha” što je uočio gledajući nas, kako reagirati, što napraviti. Takve priče me puno više zanimaju. On je u tim trenucima iskazao jednu nenormalnu emociju i ljubav prema svom klubu. To je ono što stalno gori u njemu i to je meni stvarno super.

Istina, svi smo vidjeli njegove žustre reakcije na tribinama, kako se nervirao, pa oduševljavao, kako je uopće proživljavao te utakmice kontra Sparsa, Cibone, Zadra…

- Neizmjerno ga poštujem, reći ću za kraj. To je čovjek koji nikada nije želio biti medijska zvijezda.

item - id = 1126731
related id = 0 -> 1126666
related id = 1 -> 1126669
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2021 15:09