StoryEditor
Hajduk3-4-1-2

Slaže se novi sastav Hajduka za jesen: Diamantakos bi igrao centralnog napadača, a Jairo kao drugi špic. Skupi Nigerijac se čini kao luksuz...

Piše Slaven Alfirević
21. svibnja 2020. - 11:33
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Ima Diamantakos igrati još Bundesligu, nije on u Poljudu, ima za St. Pauli još obaveza, ali je jasno da dojava o njegovu dolasku i golema vjerojatnost da je Hajduk s njim već sav posao dovršio odmah dovode u prvi plan – momčad za novu sezonu.

Malo smo unaprijed istrčali, ali već se novi sastav slaže.

Kako bi to Hajduk igrao? To je odmah postava bez Hamze Barryja i sa Diamantakosom.

Kaže se da će „bijeli” potencirati igru preko krila, neće odustati od Tudorova nauma da to bude 3-5-2, ali bi u Grku dobili onu centralnu napadačku osovinu koju dosad nisu imali.

A što se tiče prebukiranosti u napadu, kako tu stojimo?

Zar nije logično da bi i Jairo i Eduok i Diamantakos bili odjednom previše?

Nominalno Hajduk osim njih za napadača ima i Marina Jakoliša, on je kao takav lani došao, ali ga je Igor Tudor preoblikovao u lijevog beka nastojeći njegove brzinske i trkačke sposobnosti bolje iskoristiti. U konkurenciji je i Leon Kreković, mladić koji dolazi, više kao krilni igrač s boka...

Kako god okrenuli Samo Eduok je taj kojega bi najradije prodali, utržili.

1. Eduok najbliži odlasku

Ako je tu Grk onda uzima jedno mjesto u napadu, a prvi odabir da ga se pokuša unovčiti, prodati jest Eduok. I po tome što ima najskuplji ugovor, a često je bio pričuva. Njegov učinak nije bio adekvatan očekivanjima, još za vrijeme trenera Damira Burića.

Pokazao je Eduok želju i naznake da se trgnuo prije pauze, sam je sebi dao zadatak da bude bolji, a sad je u nastavku prvenstvu na novom ispitu da pruži sve od sebe. I time se bolje plasira negdje dalje. Osim ako doista u Poljudu ne bi sve zadržali, pa jačali konkurenciju, što nam se čini malo vjerojatno.

2. Jairo bi ostao

Kad već nije otišao u Kazahstan prije korone, kad je mogao, sad je ta priča završena. Grk bi igrao centralno, a Jairo je vrlo pokretljiv i mogao bi biti kompatibilan Diamantakosu kao „drugi špic”. U tom smislu vidimo da bi Brazilac rado ostao, on naprosto emitira zadovoljstvo ostankom u Splitu i Hajduku.

3. Kreković nadire

Mladi Leon je pokazao od priprema u Antalyji da na njega treba računati i da ga je Hajduk spreman podržati. E sad, na kojoj točno poziciji, tek treba vidjeti, Tudor ne iznosi javno svoje precizne planove.

image
Hajdukovih 3-4-1-2 za iduću sezonu

4. Barry ostavlja mjesto

On neće ostati, a „bijeli” ga žele iskoristiti do kraja, preostalih 10 utakmica. A nakon toga će presložiti kockice u srednjem redu, te s Grkom u napadu. Logično je da će odlazak Hamze otvoriti mjesto i Nejašmiću i Juriću, obojica pucaju na dres prvotimca.

5. Koga sve prodavati

Kako bi rekao sportski direktor Ivan Kepčija „svi su na prodaju, ali nećemo sve prodati”. Ovisi o ponudama. Eduok je tu prvi „pick” u prodajnom izlogu. Možemo u ovom trenutku špekulirati i o poziciji Jradija, oni su s njim obnovili ugovor, ali dođe li ponuda, prilika da ode tko zna...

Tu je mogućnost i da se recimo Jurić proda, bio je zanimljiv talijanskom tržištu lani. Obranu ne spominjemo, jer nije aktualno, ali je jasno da bi i Juranović ili Ismajli mogli dobit ponude, imali su dobre sezone. Za Juranovića je agent Adrian Aliaj rekao „gledamo da dobijemo dobru ponudu”...

6. Caktaš u zadnjoj godini ugovora

Ovo je digresija na priču o napadačima, ali se isto nameće, jer kapetan Mijo ulazi iduće sezone u zadnju godinu ugovora pa treba vidjeti hoće li s njim obnavljati ugovor ili bi kapetan otišao negdje. A di će ić, zar mu nije najbolje biti gazda u svojoj kući?

Kako stvari stoje Caktaš bi svakako bio kamen temeljac i novih zamisli, igrač koji bi razigravao tandem napadača s Grkom u glavnoj ulozi, a treba vodit računa i o Tekliću koji će se kroz Varaždin nametnuti za povratak.

Da zaključimo, dolaskom Grka Diamantakosa, a odlaskom Hamze Barryja promijenit će se izgled Hajduka, drugačiji raspored uloga u napadu i veznom redu, premda vjerujemo da će ostati igra s trojicom stopera otraga.

#DIMITRIS DIAMANTAKOS#SAMUEL EDUOK#HAJDUK

Izdvojeno

03. lipanj 2020 12:15