StoryEditor
Hajdukanaliza utakmice

Rapsodiju na Poljudu režirali su Biuk, Vušković i Livaja, ali ključnu ulogu odigrao je igrač kojeg se često podcjenjuje

12. svibnja 2021. - 22:30

Hajduk prije večerašnjeg susreta nije znao za pobjedu nad Goricom od veljače 2020. godine. Tada su Bijeli na Poljudu slavili s visokih 6:0, a to je ujedno bila zadnja utakmica Sergeja Jakirovića na klupi Velikogoričana.

Današnja pobjeda je rezultatski gledano bila manja, ali u mnogočemu uvjerljivija. Bijeli su se od prve minute nametnuli kao dominantna momčad, a nije ih poremetila ni ozljeda Kristiana Dimitrova u 4. minuti utakmice, koji očigledno nije bio spreman za nastup.

Od samog početka u igri Gorice ništa nije štimalo. U fazi obrane su stajali u 4-4-2 „flat”, ali je prostor između linija bio prevelik, iako u pravilu nisu izlazili u visoki presing. Dva najisturenija igrača nisu imala podršku veznjaka, a između veznog reda i zadnje linije bilo je previše prostora da bi se efikasno branila dodavanja.

Druga stvar, koja je bila još indikativnija da se gosti neće dobro provesti na Poljudu, bili su dueli. Gorica je već dulje vrijeme poznata po dobroj duel igri i kvalitetnim uzimanjem drugih lopti, ali danas su Bijeli bili ti koji su češće izlazili kao pobjednici iz takvih situacija. Prema podacima SofaScorea, Hajduk je imao 45 osvojenih duela, a Gorica 34.

Posebno se problematičnim pokazala igra Matthewa Steenvoordena, koji je drugu utakmicu zaredom igrao na njemu neprirodnoj poziciji zadnjeg veznog. Nizozemac je nemali broj puta izgubio loptu, a dobre reakcije Bijelih nakon osvajanja lopte značile su da je svaka takva situacija značila opasnost za Banićev gol.

Paolo Tramezzani nije puno toga mijenjao pred ovaj susret, ni po pitanju sustava, ni po pitanju pristupa. Bijeli su se branili uglavnom u srednjem bloku, a u presing izlazili kada bi lopta ušla u centralnu trećinu. No količina osvojenih lopti i efikasnost takvog pristupa može se ponajviše zahvaliti jednom igraču.

Mario Vušković zabio je golčinu iz slobodnjaka, Marko Livaja bio je standardno opasan i s loptom i bez nje, a Stipe Biuk je odigrao utakmicu za pamćenje. Ali u onim ključnim segmentima u kojima je trebalo nadigrati Goricu glavnu ulogu odigrao je Stanko Jurić.

image
Duje Klarić/Cropix

Jurić je prvo poluvrijeme odigrao u stilu Casemira i u svim fazama igre funkcionirao gotovo besprijekorno. Već je odavno jasno da on nije posebno dobar tehničar ni playmaker, niti je izraziti defenzivac koji će služiti kao korektor veznom redu. Jurić je igrač trenutka i igrač poteza, ali ne na način da će poslati „loptu s očima” ili zabiti eurogol, već da će prepoznati trenutak kada pritisnuti igrača s loptom, a kada zadržati poziciju, kao i što će osjetiti u koji prostor treba ući u fazi ofenzivne tranzicije

Hajdukov veznjak danas je osvojio nekoliko ključnih lopti, a usto je namjestio Livaji stopostotnu šansu i u 36. minuti ušao u prazan prostor na boku u maniri najboljih krilnih igrača. Prema podacima SofaScorea, Jurić je sudjelovao u najviše duela na utakmici (17) i ujedno ih najviše osvojio (10), dok je uz Todorovića imao i najviše oduzetih lopti (5).

U drugom poluvremenu tempo Hajduka je pao i Bijeli su samo htjeli privesti susret sigurno kraju, ali u prvom dijelu Jurića je bio pun teren. Puhao je za vratom Steenvoordenu dok je Gorica iznosila loptu iz zadnje linije, zbog čega je sustav u kojem se Hajduk branio nerijetko izgledao kao 4-4-2 u rombu s isturenim Jurićem koji je samo vrebao kada će lopta doći do Nizozemca da krene na njega.

Kada ga trener ne zna iskoristiti nevidljiv je, a kada nije njegov dan djeluje kao drugoligaški igrač. Ali s jasnim zahtjevima i u odgovarajućim okolnostima, Stanko Jurić se nerijetko prometne u jednog od glavnih Hajdukovih igrača. A tako je bilo i večeras.

Bijeli su ostvarili svoj cilj u ovoj utakmici i zasigurno će puni samopouzdanja dočekati dvije posljednje utakmice sezone. Ususret dvobojima sa Šibenikom i Lokomotivom važno je da faza napada funkcionira, a nije naodmet ni to što je Stipe Biuk danas u dva navrata izgledao kao Leo Messi. Kod drugog pogotka je istrpio duel i zavaljao nekoliko igrača, uključujući gostujućeg vratara, da bi zatim hladnokrvno proigrao Kačaniklića, dok je kod četvrtog izveo slalom kroz Goričinu obranu i sjajno pogodio suprotni kut Banićeva gola.

Rapsodija na Poljudu vjerojatno je mogla biti još raskošnija da Tramezzani u drugom dijelu nije povukao kočnicu i odlučio održati visoko vodstvo uz minimalnu energetsku potrošnju, ali i ovako će se predstava Hajduka pamtiti kao dokaz moći i kvalitete momčadi koja se često osporava.

item - id = 1098325
related id = 0 -> 1127661
related id = 1 -> 1127588
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 10:21