StoryEditor
Hajduklova do krovinovića

Hajduk troši, a Europa nudi povrat - treba ući u skupinu: grupna faza Konferencijske lige donosi 2,9 milijuna eura, a svaka pobjeda još pola milijuna

21. srpnja 2021. - 22:20

Livaja, Kalinić, Mlakar, Lovrencsics, Elez, i na koncu Krovinović. Dosadašnjem koncu, nije to nužno krov poljudske kuće, jer radovi su još u tijeku. 

Među navijačima i javnosti još od prvog ukazanja Livaje do danas dominiraju mahom optimistični tonovi. No, kako opečeni i na hladno puše s mnogih strana često se čuje slično pitanje, uz tek blage varijacije. Nešto u stilu: “Ko ovo more platit?”. Ili točnije: “Odakle Hajduk toliki novac?”. Kojeg inače kronično nedostaje. S Livajom je produžen ostanak, Kalinić je produžio posudbu, Lovrencsics i Elez su stigli bez odšteta, ali su zato otkupljeni Krovinović i Mlakar...

Sve to skupa košta, a s druge strane skupi su bili jedan Caktaš ili Eduok po starom ugovoru, steže se kaiš. Računa se kako je što za njihovo dovođenje, što za plaće spomenutih igrača Hajduku, potrebno ukupno tri-četiri milijuna eura. Naravno, nije to novac koji treba iskeširati odmah, plaća se na rate, uz odgodu, ali svejedno se radi o za Hajduk velikom iznosu.

Uloži da se množi. Možda poznati stih TBF-a iz pjesme “Papilova” ipak bolje leži u aktualnoj situaciji. Međutim, koliko god uvijek takvi potezi i nosili svojevrstan rizik, teško je to nazvati nekakvom okladom predsjednika Lukše Jakobušića i(li) sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa. Sve ono što se događa u njihovoj režiji je prije svega ulaganje. U budućnost, rezultatsku i financijsku. A rizik je uvijek prisutan. Uz naravno rezultatski pomak, cilj vodstva kluba je naravno i povratak uloženog odnosno zarada za “bijele” koja će omogućiti i neka nova ulaganja u momčadi. Uz iskusne, kvalitetne suigrače talentirani mladići poput Biuka, Ljubičića lakše će stasati, dosegnuti viši nivo, a onda će uz dojmljivije ukupne rezultate Hajduka sutra kada budu odlazili s Poljuda možda onda i više financijski donijeti klubu.

Situacija neodoljivo podsjeća na 1994. godinu. Tada se u ljeto slagao Hajduk za napad na plasman u skupinu tadašnje Lige prvaka (u to vrijeme su nastupali samo prvaci država). Tada je Hajduk uz ranijeg povratnika Vulića, vratio i Asanovića, Štimca, Vučevića, Andrijaševića, Gabrića...

Naravno, taj Hajduk je kvalitetom za sve kasnije (p)ostao nedodirljiv, ali poveznica je jasna, modus operandi vrlo sličan, samo na realno nižem nivou. Ove godine prednjače povratnici poput Livaje, Kalinića, Eleza, konačno je nakon godina flerta doveden u duši hajdukovac Krovinović. Stigli su i stranci Mlakar, Lovrencsics. Ove godine napada se skupina Konferencijske lige. Ulazak u skupinu novoformiranog kontinentalnog klupskog natjecanja Hajduku bi donio 2,9 milijuna eura. Za usporedbu ulazak u skupinu Europske lige ove sezone donosi 3,6 milijuna eura. 

Novac nadohvat ruke

Dakle, financijski i nije neka velika razlika. S druge strane makar i u Konferencijskoj ligi nastupa kvalitetno društvo te uz činjenicu da Hajduk nije nositelj što mu potencijalno donosi teže protivnike u mogućem 3. pretkolu i play off rundi, lakše je ući u grupnu fazu nego u EL gdje je sada veća koncentracija kvalitete klubova iz jačih liga.

A svaka pobjeda u skupini jamči klubovima dodatnih pola milijuna eura, svaki osvojeni bod 166 tisuća. Uđe li Hajduk u skupinu Konferencijske lige isplatit će uglavnom dosad uloženo u spomenute igrače. Već je plasmanom u drugo pretkolo Hajduk zaradio 350 tisuća eura. Taj iznos bi se plasmanom u treće pretkolo povećao na 550 tisuća eura, dok play off runda garantira 750 tisuća eura. Iznosi se zbrajaju. Tu je i prihod od publike, marketinški dio kolača...

Uloženo se naravno može pokriti i jednim većim transferom. Ako Hajduk ne uđe u grupnu fazu ta se opcija čini neminovna i vrlo skora.

item - id = 1114365
related id = 0 -> 1128478
related id = 1 -> 1128467
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 19:59