Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor

Razdrmano maksimirsko zdanje: može li se uopće na njemu više sigurno igrati nogomet

Piše Robert Radica
25. ožujka 2020. - 12:23
Damir Krajač/Hanza media

Prazne ulice, oštećene kuće... Zagreb ovih dana izgleda kao poput eksterijera za snimanje blockbustera - ''Day after''. Nažalost, scene u glavnom gradu Hrvatske nisu sekvence iz filma katastrofe već turobna stvarnost.

Samo u Gradu Zagrebu zaprimljeno je preko šest tisuća prijava glede oštećenja kuća (vjerojatno će ih biti puno i u drugim hrvatskim županijama, napose Zagrebačkoj). Dakako, uz stambene, oštećeni su i brojni društveni objekti – vrtići, škole, učilišta, muzeji, kazališta, crkve...

Na listi oskrnavljenih objekata nalazi se i maksimirski stadion. Navedena činjenica ne predstavlja posebno iznenađenje budući da su oštećenja na najvećem zagrebačkom sportskom zdanju bila konstatirana i prije nedjeljenog potresa. Već nekoliko godina s maksimirskog objekta ispadaju prozori i betonski blokovi. Čelična mreža ispod zapadne tribine postavljena prije dvije godine sliči na zaštitnu masku u borbi od koronavirusa. Srećom, do sada je zabilježena tek materijalna šteta (nekoliko oštećenih automobila).

Još je ''bivši stanar'' u Maksimirskoj 128 Zdravko Mamić upozoravao lokalnu vlast (stadion je u vlasništvu Grada Zagreba – op.a.) kako je statika objekta opasno narušena. A Dinamov ''gazda'' već gotovo dvije godine ne stanuje na spomenutoj adresi.

U nedjelju su seizmološki uređaji konstatirali u Zagrebu potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru. Vremešni je maksimirski stadion dodatno oštećen. Ponajprije, zapadna tribina (izgrađena 1954.). Konstatirano je nekoliko ''odrona betonskih dijelova''. Te ''pucanja dvije staklene površine na sjevernoj tribini''. Naprečac, poput Zagreba u pjesmi Augusta Šenoe, Maksimir je ostao ''jak ponosit..., tvrd i krut''.

No, radi se vjerojatno samo o ''pjesničkoj slobodi''. Konkretne prosudbe o maksimirskom kolosu trebali bi dati graditeljski eksperti, ponajprije statičari. Stadion srećom, trenutačno nije u uporabi. GNK Dinamo praktički je raspušten. Rade samo zaštitarska služba i dežurni u radnoj zajednici. 

Posve je realna opcija da maksimirski stadion ostane zatvoren i nakon ekspertize statičara, odnosno da mu Gradski ured za graditeljstvo uskrati uporabnu dozvolu. A posljedično i da Dinamo redefinira zahtjev HNS-u za natjecateljskom licencom, vezanom uz maksimirski stadion.

U konačnici, odluka gradskih dužnosnika o neuporabnosti oštećenog objekta ne mora biti svrstana među – loše vijesti. Zatvaranje maksimirskog stadiona samo bi ubrzalo ionako započete procese – rušenja aktualnog (kada već Richteru u nedjelju nije uspjelo) te izgradnju novog zdanja.

O alternativnim rješenjima (već za iduću sezonu) na posljednjoj je maksimirskoj Skupštini govorio predsjednik Dinama, Mirko Barišić. Dakle, Dinamova bi momčad, prema njegovim riječima, utakmice HNL-a igrala u Kranjčevićevoj ulici, a europske susrete na riječkoj Rujevici ili osječkom Gradskom vrtu.

Najam riječkog stadiona ovog se trenutka čini izvjesnijim. Zbog nastale situacije oko pandemije s koronavirusom dovršenje novog osječkog stadiona (ovoga ljeta) nije posve izvjesno do početka europskih klupskih natjecanja. Doduše, s pogledom na budućnost iz izolacije, niti start europskih kvalifikacija u predviđenim terminima (početkom srpnja) ne čini se kao neka sigurna opcija... 

#MAKSIMIR

Izdvojeno