StoryEditor
Domaći nogometnema te cijene

Nekadašnji stoper Hajduka i Splita danas je u Oostendeu: Belgija je teško stradala, prekid lige logična je odluka

18. svibnja 2020. - 21:27
Goran Milović još je uvijek s obitelji u BelgijiAFP

Goran Milović još se ne pakira, ostaje u Oostendeu i čeka rasplet oko dogovora za novu sezonu, ali je zanimljivo čuti kako je to belgijska javnost reagirala na činjenicu da je u Belgiji nogometno prvenstvo – gotovo. Kraj. Fine. The end.

Poput Francuske i Nizozemske i Belgija je odlučila ne zamarati se prepirkom oko nastavka sezone. Svjedoci smo da je Njemačka požurila, već igraju, a mnogi smjeraju nastaviti: u Italiji, Španjolskoj i Engleskoj koplja se lome oko toga kako dalje. Nije im lako usuglasiti protokol zdravlja i sigurnosti.

Belgija je istini za volju prva prekinula, ali se onda pokolebala... Milović, bivši stoper Hajduka i Splita, priča nam:

- Belgija je prva rekla stop nogometu još tamo u travnju. Onda je UEFA zaprijetila da kako to misle prekinuti i da im klubove neće pustiti na europsku scenu. Pa se belgijski Savez pokolebao, povukao i triput odgađao konačnu odluku. U međuvremenu znate da su i Nizozemci i Francuzi ishodili dopuštenje od UEFA da svoje lige ne nastave, pa su se i moji Belgijci vratili na početak. Sad su definitivno odlučili da je kraj.

Kako nam to možete protumačiti?

- U Belgiji je dosta jasna situacija na ljestvici, Brugge je odmakao i nema prijepora da bi bio prvak. Na dnu je Beveren-Waasland zaostao iza moga Oostendea. Zadnji su. Ostalo je još samo jedno kolo do kraja regularne sezone. Onda bi se igrao play-off. Eto, rekli su nećemo igrati play-off, uzimamo ovu tablicu i gotovo. Brugge prvak, Beveren ispada, u Europu će po redoslijedu. S time da je dogovoreno da se 1. kolovoza odigra finale kupa između prvaka Bruggea i Antwerpena, to je bitno.

Zašto je to bitno?

- Radi ulaska u Europsku ligu, ako dobije Antwerpen onda ulazi direktno u skupinu Eurolige, a ako izgubi direktno u skupinu ulazi Charleroi.

Nitko se ne buni?

- Buni se zadnji Beveren, razumljivo. Oni bjesne, ali su jedini, ispali su žrtve. Prijete tužbom, tražit će odštetu, kompenzaciju, znate kako to ide. Možda im financijski udovolje. Rečeno je da će klubovi koji ulaze u Europu dati 10 posto od gaže što je daje UEFA, u zajednički budžet pomoći klubovima.

Većinom slušamo kako se nastoji ligu dovršiti, a Belgija je tako sjekirom odsjekla?

- Ovdje financijski iznosi za tv-prava nisu tako visoki i značajni da bi se zbog njih prvenstvo imperativno nastavilo. Postoji određen iznos, ali ni blizu ne utječe na život klubova kao na primjer u Engleskoj. Englezi da nema televizije ne bi igrače mogli plaćat. U nas ni blizu nije tako, ne ovisi se o televiziji. Zbog toga je prikladnije prvenstvo prekinuti. I već se zna nastavak, 1. kolovoza finale kupa, a 7. kolovoza nova sezona. To mi je nekako normalno. Počeli bismo pripremama krajem lipnja dok će se većina mučiti završavat prvenstva i tko zna hoće li ih uspjeti dovršit.

Kako je stanje s koronom kod vas?

- Bolje je, ali nije još dobro. I to je veliki razlog prekida prvenstva, jer po odnosima, u postocima, Belgija teško prolazi i pati. U zemlji od 11 milijuna stanovnika ima dosad 9000 umrlih, to je visok postotak. Donedavna je bilo 2000 novozaraženih svaki dan, sad ih je oko 500. Manje je, ali... Treba biti oprezan.

Je li vas korona nedajbože dotakla, netko iz kluba, iz susjedstva, neka priča bliskih?

- Nije, srećom. Baš sam razgovarao s mojima u klubu, ne znamo za nekog bliskog da je bio bolestan. O koroni znam samo s televizije i strašne su slike, ali mi se nije približila. Ja živim u Bruggeu, to je 20 minuta autom do kampa u Oostendeu, treniramo sad dvaput tjedno, u grupama po šest igrača.

U Belgiji ste s obitelji?

- Tako je, supruga Ana i mali Duje, tu sam ja već dvije godine, brzo vrijeme ide. Kad je obitelj sa mnom nije bilo teško provesti izolaciju i karantenu, držimo se skupa. Nisam odavna bio u Splitu. Možda stignem u lipnju.

Kako diše Oostende, znamo da se mijenjao vlasnik i uvijek je turbulentno.

- Ulaze u klub Amerikanci, ušli su... Oni su držali ranije Nicu, to je grupacija PMG, imaju i Thun u Švicarskoj i Barnsley u engleskom Championshipu. Nicu su digli, pa prodali. Sad slijede pregovori u Oostendeu po preuzimanju kluba i priča oko eventualno novog ugovora.

Ostajete li? Kako ste zadovoljni svojim igrama?

- Mi smo pri dnu, pa je teško o tome pričati, ali nisam nezadovoljan. Mogu reći da sam bio standardan kod sva tri trenera, bili su Norvežanin Ingebrigtsen, pa Nizozemac van Wijk i sad je Bošnjak Adnan Čustović koji je ujedno i pomoćni trener reprezentacije Bosne i Hercegovine. Hoću li ostati? Vidjet ćemo. Slobodan sam igrač. Brugge je lijep grad za život, a Oostende je zimi grad duhova, strogo je ljetna destinacija. Tu je blizu i luka za feribote preko kanala, Zeebrugge, zanimljiv pejsaž dugih plaža, lijepo je – raportirao nam je Milović iz Belgije.

Palaversa je dugo bio naš najbolji igrač

Nismo naravno zaboravili, s vama je i Ante Palaversa?

- Odigrao je odličnu sezonu, do ozljede koljena, dva mjeseca je bio aut, pa se vratio. Odigrao je toliko dobro da će mu Manchester City sigurno potražiti novu sredinu za napredak, negdje u Ligi petice. Isplati se u Antu dalje ulagati.

Bili ste skupa u početku?

- On živi sad blizu kampa gdje treniramo, a ja putujem iz Bruggea. On je bio naš najbolji igrač duže vremena.

Kina izmiče koroni

Iza Milovića je i kineska epizoda otprije, Chongqing Lifan, kako su nekadašnji suigrači?

- Nisu propatili ni blizu kao Wuhan, a u Chongqingu je sa mnom bio Alen Kardec, pa se koji put čujemo.

Brazilac kojeg smo nekoć spominjali da bi ga Hajduk uzeo iz Benfike?!

- Tako je, a zamislite nikad o tome nismo prozborili! U kineskom nogometu je sad veća vijest od koronavirusa da je Tianjin proglasio bankrot, vlasnik im upao u probleme...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 23:45