StoryEditor
Domaći nogometpucanj u prazno?

HNS će uputiti zahtjev za otvaranjem tribina: ‘Neka epidemiolozi odrede uvjete, a mi ćemo to i realizirati‘

Piše Mladen Bariša
25. svibnja 2020. - 11:57
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj glede pandemije uzrokovane koronavirusom je povoljna. Realno je očekivati da će Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske već u ponedjeljak izdati dopuštenje za odigravanjem nogometnih natjecanja pod ingerencijom HNS-a.

Tako bi se već idućeg vikenda trebale odigrati utakmice polufinala Hrvatskog kupa: 30. svibnja u Koprivnici (Slaven – Lokomotiva) i dan kasnije u Rijeci (Rijeka – Osijek). Natjecanje u Prvoj HNL imalo bi se nastaviti u petak, 5. lipnja, susretom na Poljudu između Hajduka i Intera.

Argument za nastavak nogometnih natjecanja zacijelo je i činjenica da su svi uzorci (njih 350) bili negativni pri testiranju na Covid-19. Trenutačno se očekuju nalazi dodatnih testiranja, no za očekivati je da sve bude b.o. i u drugom krugu.

HNS međutim misli napraviti i novi iskorak. U situaciji kada je Republika Hrvatska praktički otškrinula granice, a otvaraju se i crkve, kazališta, kina, teretane, bazeni... HNS će Nacionalnom stožeru uputiti zahtjev za otvaranjem i vrata stadiona. Bila bi to prilika nekim klubovima da barem donekle saniraju (ne)očekivane poslovne gubitke.

- Ovoga trenutka nama je najbitnije da krenu natjecanja. Vjerujem kako će sve proteći u najboljem redu, a onda treba razmišljati i o sljedećem koraku – vraćanju gledatelja na stadione. Dakako, ne govorimo o korištenju punog kapaciteta tribina. Ali, kao i u kazalištima vjerojatno je moguće koristiti svaki drugi red i svaku drugu ili treći sjedalicu. Neka epidemiolozi odrede uvjete, a mi ćemo u dosluhu sa Središnjim državnim uredom za šport to i realizirati – sugerira izvršni direktor HNS-a, Marijan Kustić.

Uspije li HNS u svom naumu Prva bi HNL mogla biti i prva nacionalna liga u Europi (uz bjelorusku Persaya ligu) čijim će prvenstvenim utakmicama nazočiti gledatelji.

#HNS#PRVA HNL

Izdvojeno

07. srpanj 2020 02:57