StoryEditor

Dominaciju Dinama u hrvatskom nogometu prekinula je Rijeka: od tada su ‘modri‘ pobjegli u tri sezone 52 boda

4. srpnja 2020. - 13:14
Ronald Goršić/Hanza media

U nedjelju se na Rujevici igra derbi. Tako barem tvrde lokalni mediji. Sastaju se prvoplasirani Dinamo i petoplasirana Rijeka. Statistički, radi se o najkvalitenijim momčadima HNL-a: u posljednjih šest izdanja Prve HNL, Dinamo i Rijeka zaposijedali su prve dvije pozicije na koncu prvenstva.

Dominaciju Dinama u hrvatskom nogometu, koja traje već 15 godina, zaustavila je upravo Rijeka. Šampionski niz ''modrih'' Riječani su prekinuli u sezoni 2016/17. To je ujedno i jedini prvenstveni naslov u 74-godišnjoj povijesti riječkog kluba. Usput, Rijeka je u spomenutim lokalnim medijima stekla i status – ''najzdravijeg kluba u hrvatskom nogometu''.

Promatrajući sekvence razuzdanog slavlja riječkih navijača, tadašnji izvršni predsjednik GNK Dinamo, Zdravko Mamić, zdvojno je ustvrdio: Ovo gledate sada i nikada više!

Mediji su njegovu izjavu najvećma doživjeli kao ''isprazne riječi frustriranog čovjeka''. Ali, vremenski odmak će besprijekornost riječke priče o ''najzdravijem klubu'' ipak dovesti u sumnju. A riječi maksimirskog savjetnika, trenutačno ''na službenom putu'', sve češće citirati kao – realno stanje stvari.

Naime, u nepune tri godine od scena razuzdanog slavlja na Korzu, pa do današnjih dana, Rijeka je u natjecanju Prve HNL zaostala za Dinamom – 52 boda! Prve sezone – 3, druge – 25, dočim je trenutačna udaljenost rivala u nedjeljnom derbiju – 24 boda.

Koji su razlozi dramatičnog zaostajanja Rijeke za Dinamom u tako kratkom razdoblju? Neočekivani je uspjeh očigledno stigao prerano: Matjaž Kek uspio je posložiti momčad, ali Damir Mišković nije stvorio klub koji bi se ravnopravno suprotstavio Dinamu. Već u ljetnom prijelaznom roku, neposredno nakon osvajanja titule, Rujevicu su napustili ponajbolji igrači – Andrijašević, Ristovski, Bezjak, Čanađija, Tomasov... Ubrzo i Gavranović. Jedan od najvažnijih igrača u povijesnom trijumfu riječkog kluba potpisao je ugovor s Dinamom!? Kontinuiranim padom kvalitete momčadi okopnila je i motivacija najuspješnijeg trenera u povijesti kluba, Matjaža Keka. Potražio je nove izazove...

Osim enormne bodovne razlike, te evidentne disproporcije u kvaliteti igračkog kadra, Dinamo je Rijeku (ali i ostale konkurente) ''uništio'' financijski. Uz stožerne igrače, ''najzdraviji klub'' napustio je i talijanski financijer Gabrielle Volpi. Njegov je Social Sport izašao iz vlasničke strukture kluba. Odnosno, većinski vlasnik i predsjednik kluba, Damir Mišković svog je poslovnog partnera – isplatio. Istovremeno, Dinamo je već za 2018. osnažio klupski budžet. U 2019. ''socijalna distanca'' između Dinama i Rijeke dodatno se povećala. Na riječka 92 milijuna, u Maksimiru su odgovorili proračunom od 382 milijuna kuna! Uz poražavajuće rezultate po Riječane – nakon ''fajrunta''. Prema službenim financijskim izvješćima za 2019. HNK Rijeka ''ostvarila'' je poslovni gubitak od 29,64 milijuna kuna. GNK Dinamo je istovremeno završio 2019. – u plusu (10,53 milijuna kuna).

Zaključak: možda novac u nogometu nije najvažniji, ali je najčešće – presudan!

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 14:53