Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Domaći nogometkrizna situacija

Dinamo povukao drastičan potez: svim zaposlenicima kluba, uključujući igrače, smanjene plaće

Piše SN
24. ožujka 2020. - 21:36
Paun Paunović/Ilustracija/Hanza Media

Iako su neki dan u Maksimiru rekli kako još ne planiraju snižavati plaće i ugovore, ali će povući poteze procjene li da je potrebno, u utorak navečer ipak su donijeli neke odluke, koji, da tako kažemo, prate kriznu situaciju. Dakle, Uprava je odlučila smanjiti ugovore i plaće zaposlenicima na jedan fleksibilan način. Teret krize osjetit će svi, svatko u skladu sa svojim primanjima. Mjera će važiti do 30. rujna, dakle, šest mjeseci, pišu Sportske novosti.

Kako će izgledati to kresanje? Dakle, oni zaposlenici koji imaju mjesečnu netto plaću do 7500 kuna, za njih neće biti rezova, ostaju na istome. Oni koji imaju plaću iznad tog iznosa, 7500 im je fiksno, a ostatak se dijeli ovako; jednu trećinu tog preostalog iznosa dobivaju odmah, jednu trećinu najkasnije šest mjeseci od prve službene utakmice koju će Dinamo odigrati nakon ove korona-krize, a jedne trećine se odriču. Primjer, ako netko ima plaću 10.000 kuna, dobiju odmah 7500 + 830 kuna (jednu trećina od 2500 kuna razlike), 830 kuna će mu se isplatiti najkasnije šest mjeseci od prve službene utakmice i 830 kuna je svota koje se odriče.

Slično je i s igračima, oni trećinu primanja dobiju odmah, trećinu opet najkasnije šest mjeseci nakon prve službene utakmice i odriču se trećine novca. Računica je ovakva: Igrač ima ugovor, recimo, 120 tisuća erua godišnje, znači 10 tisuća erua mjesečno. Odmah dobije 3333 eura, a isto toliko najkasnije šest mjeseci nakon prve utakmice, a odriče se 3333 tisuće eura, do 30. rujna. Znači, šest mjeseci. U ukupnom zbiru to znači da će od 120 tisuća igrač izgubiti 19.998 tisuća eura ili oko 16 posto. No, kako to vrijedi samo za razdoblje do 30. rujna, a većina njih ima dugogodišnje ugovore, na razini, recimo, pet godina, taj bi postotak bio i mnogo manji, oko tri posto.

Pirmjerice, za ugovor od 600 tisuća eura u pet godina (120 tisuća godišnje) dobili bi na ruke ipak 580 tisuća. Što ipak nije tako radikalan 'rez'. Dinamo je, dakle, povukao potez, ali daleko od nekih glasina da bi ugovori igrača mogli biti i 50 posto niži, neki su baratali i iznosima od 30 posto. U zbroju, moraju se odreći trećine polugodišnjeg ugovora, a svi se, naravno, nadaju da će to biti i sve, da više neće morati snižavati financije. Očito, u Dinamu su se na taj potez odlučili jučer, nakon što je o problematici pričao i HNS i pozvao na dijalog oko te teme, ali i kad je postalo jasno da HNL-a sigurno neće biti još neko vrijeme, dulje nego što se ispočetka mislilo, a okolnosti su takve da ga možda neće niti biti ove sezone.

Gledajući prošlu godinu, Dinamo je uprihodio više od 382 milijuna kuna. Troškovi igrača, njihovih plaća, ugovora i premija, iznosili su 192 milijuna kuna. A u 2020. već su Modri upisali Olmov transfer, znači,tih 19 milijuna eura kojih sjeda odjednom donijelo je više od trećine tog ukupnog lanjskog budžeta, a vrati li se nogomet u nekom očekivanom roku u normalnu, Dinamo bi u 2020. ipak mogao doći na svoje.

Dinamov najviše ovisi transferima i UEFA-inim nagradama za nastup u Europi. A za ta dva izvora financija još uvijek ima vremena, najveća ‘berba’ milijuna za Modre uvijek dolazi između srpnja i prosinca. Recimo, u 2019. je Dinamo od UEFA-inih nagrada uprihodio 220 milijuna kuna, kad bi to ponovio ove godine, uz Olmov transfer već bi bio na pragu tih 382 milijuna kuna. Naravno, ta bi svota značila da su Modri igrali u Ligi prvaka, a to povlači onda i prihode od ulaznica, suvenira, sponzora.

Dakle, drame u Maksimiru još nema, nije upitna stabilnost, ali se štedi zbog neizvjesnosti i budućnosti, jer nitko ne zna kad će nogomet opet krenuti. Jer, ono što jest pokvarilo račune Dinamu, sigurno je odgoda Eura time i vjerojatni pad iznosa od transfera (Petkovič, Livaković...) na ljeto pa bi taj dio mogao izostati u budžetu. Pitanje je što će biti s tržištem, hoće li i po kojoj cijeniti Dinamo prodati igrače i hoće li taj manjak na računu biti ključan za očekivane rashode, jer u Maksimiru su vjerovali kako će u 2020. i financijski nadmašiti 2019., biti možda bliže 2018. kad su prihodi bili 435 milijuna kuna.

#GNK DINAMO#KORONAVIRUS

Izdvojeno