StoryEditor
Domaći nogometčežnu za domovinom

Brazilka i Paragvajka zbog koronavirusa ostale ‘zarobljene’ u Splitu: Sanjamo dan kad ćemo vidjeti rodbinu

Piše Vladimir Dugandžić
28. ožujka 2020. - 21:04
Vladimir Dugandžić/Hanza media

U ovom trenutku ljudske povijesti kada život ovisi o koronavirusu, a neizvjesnost se ne može izmjeriti jer jednostavno nema takvog mjernog instrumenta, sudbine nekih osoba tjeraju vas da razmišljate kako vama ipak nije najteže.

Koliko propusnica treba da dođete recimo iz Splita do Slatina na Čiovu? Vjerovatno bi jedna bila dostatna. A koliko propusnica treba od Splita do Brazila ili još bolje do Paragvaja? Karolainy Caline Alves i Jessici Santacruz upravo trebaju propusnice do Brazila i Pragvaja. Karolainy i Jessica igračice su Ženskog nogometnog kluba Split. One su trebale biti pojačanja splitskih nogometašica koje će im i ove godine omogućiti da postanu državne prvakinje i tako obrane titulu izvojevanu u prošloj sezoni. Nažalost, tu dobru ideju uprave i trenera ŽNK Split, odgodio je koronavirus!

Ovog tjedna je objavljena povijesna odluka da se Olimpijske igre odgađaju za iduću godinu. Prošlog tjedna odgođeno je Europsko prvenstvo u nogometu. Nakon tih odluka sport je višom silom koronavirusa stao u gotovo čitavom svijetu. Sudbine sportaša postale su u nekim slučajevima toliko neizvjesne i komplicirane da ih je gotovo nemoguće riješiti.

Priča o Karolainy Caline Alves i Jessici Santacruz, Brazilki i Pargvajki koje su nakon prekida nogometnog prvenstva ostale u Splitu same, bez obitelji i prijatelja, slična je priči mnogih sportaša diljem svijeta koji dijele njihovu sudbinu. Avioni su za putnički promet zaustavljeni, gradski prijevoz je stopiran, međugradski također. Situacija je ostani tu gdje jesi i čekaj!

One nisu uplašene, one nisu očajne. Zatekli smo ih sa širokim osmijehom, vedre i pune optimizma. Istina, ipak malo zabrinute jer situacija nije laka. Karolainy Caline Alves idućeg će mjeseca napuniti 23 godine. Stigla je iz Brazila gdje je kao vratarka branila za nekoliko klubova: Osasco Audax, Ipatingu, America Minero i Vila Nova ES. Osvojila je dva prvenstva Brazila i jedan kup Brazila. U Hrvatsku je stigla prošle godine na preporuku managera Andrea Alvesa.

– Splitu je hitno trebala vratarka, moj agent je stupio u kontakt s upravom kluba i poslao im moj video. Članovima uprave se svidio i angažirali su me. Trebalo je otprilike mjesec dana da se srede svi papiri i da dođem u Split – rekla nam je Karolainy.

Svatko tko je pratio igre ŽNK Splita shvatio je da se radi o klasnoj vratarki. Je li ekstra klasa, to će se doznati tek kad zaigra u nekoj jačoj ligi jer u Hrvatskoj je konkurencija ipak skromna.

– Ekipa ŽNK Splita ima dobre igračice i odličnog trenera Božidara Miletića. Treninzi su odlični i trudit ću se da i ove godine postanemo prvakinje. U Hrvatsku sam došla kako bih se dokazala i dohvatila neku jaču ligu u Europi. Cilj mi je ostvariti sportsku karijeru i pomagati djeci jer su oni naša budućnost.

Situaciju s koronavirusom doživljava kao prisilnu obu stavu rada.

– Ova situacija me iznenadila kao mnoge. Nisam se na ovo mogla pripremiti. Svima koji se bave sportom poručila bih da nastave trenirati u uvjetima koji su im dostupni. Neka preuzmu odgovornost za sebe i druge. I ostanite kući!

Život u Splitu prihvatila je do koronavirusa s oduševljenjem.

– Volim plaže koje me podsjećaju na domovinu. Često šećem Dioklecijanovom palačom, a privlače me i otoci, posebno Brač. Kad god mogu pogledam utakmice Hajduka, a jednom sam i bila na Poljudu. Za Hajduk igra Brazilac, Jairo de Macedo da Silva, pa su mi iz tog razloga zanimljivi.

Karolainy je vrlo simpatična i komunikativna što se može vidjeti i po njenom facebook profilu na kojemu je vrlo aktivna. No postoji jedan manji nedostatak koji je ograničava u komunikaciji, a to je da govori samo portugalskim jezikom. No, tu uskače njena cimerica i najbolja prijateljica u ovoj situaciji Paragvajka Jessica

tonella Santacruz Caseres je došla u Split ovegodine kako bi svojim iskustvom i kvalitetom pojačala obranu. U dugoj karijeri igrala je u dresu Friends Falconsa, Cerro Portena i Sol de Americe. Za reprezentaciju Paragvaja igrala je tri puta. Igra na mjestu stopera, ali dobro se snalazi i na mjestu beka.

– Došla sam početkom godine i ova situacija me potpuno iznenadila. Mislila sam da ću imat dovoljno vremena da organiziram put kući. Međutim, sve se odvijalo previše brzo.

Jessica je nešto starija i iskusnija. Govori portugalski, španjolski i engleski pa je komunikacija s njom lakša.

– Dani si iznimno dugi! Živimo u stanu nas dvije, prije je bila još jedna cimerica koja je otišla. Kupujemo hranu u obližnjem dućanu i same kuhamo. Najčešće jednostavna jela s jajima i špagetima.

Mobitel je najvažniji rekvizit u ovoj situaciji izolacije?

– Svakodnevno sam u kontaktu s mojim najdražima u Paragvaju. Nadam se da će se aerodromi što skorije otvoriti za putnički promet i da ćemo se vratiti kući. U početku smo mislile da će ovo trajati tjedan, dva i da ćemo došle su ŽNK Splitu osigurati titulu... potom nastaviti s treninzima. No, sve se otelo kontroli i nas dvije smo zapele u Splitu. Meni se dogodila i ozljeda koljena tako da nisam mogla niti hodati bez štaka. Sada je koljeno puno bolje!

Brazil i Paragvaj su susjedne zemlje sličnog mentaliteta ljudi koji žive u njima, istina Brazil je mnogo veći, ali prijateljstvo između Karolainy i Jessice u ovom trenutku vezano je uz sport i uz situaciju koronavirusa koji je zaustavio njihove ambicije. Karolainy će i dalje trenirati u dnevnom boravku i na balkonu, a Jessica će dok se koljeno potpuno ne oporavi voditi računa o nekim drugim bitnim stvarima poput nabave namirnica i kuhanja.

#NOGOMETAŠICE#KAROLAINY CALINE ALVES#JESSICA SANTACRUZ

Izdvojeno

04. lipanj 2020 05:00