StoryEditor

Splitska obitelj oprašta se od poznatog trenera: nakon kratke i teške bolesti preminuo Veljko Vetma

Piše PSD
1. lipnja 2020. - 17:06
Arhiva Hanza media

Splitski sport doživljava dane u kojima prima teške udarce, nakon kratke i teške bolesti preminuo je i poznati trener u borilačkim sportovima Veljko Vetma. Još do prije kojih mjesec-dva bio je u kontaktima s mnogim sportašima i trenerima koji su i sami ostali šokirani ovom vijesti. Jer Veljko je izgledao ako dobro, imao planove, uostalom bio je jedan od onih koji je imao ideju i gledao u budućnost.

Još tamo 2003. godine Milivoj Bajić i Mateo Marinović, nekadašnjim vrhunski borci , osnovali su Ameno, krenuli su doslovno „od nule“ , ali su strpljivim radom s mladima pronalazili talentirane mladiće i djevojke koje su učili kickboxingu i muay thaiju, stvarali prvake, vodili ih prema vrhu. S vremenom su im se priključivali mnogi borci i treneri vidjevši pozitivnu energiju i potencijal kluba, a među njima je bio i Veljko Vetma. Još 80-tih godina prošlog stoljeća Vetma se bavio borilačkim sportovima, u tadašnjim karate klubovima Solin, pa Hajduk, trenirao je s velikim Brankom Cikatićem. Ni kasnije dok se bavio treniranjem mladih nikad nije zazirao od mogućnosti da potraži savjet i pomoć tamo gdje nije bio siguran, stvarajući tako čvrste veze među trenerima i sportašima.

Dovoljno se sjetiti ogromnog uspjeha kojeg je, prije samo tri godine, ostvario Antonio Plazibat osvojivši u Japanu K-1 turnir postavši treći Hrvat nakon Branka Cikatića i Mirka Filipovića kojem je to pošlo za rukom. Pod vodstvom Milivoja Bajića i Veljka Vetme koji su djelovali kao moćan stručni tim Plazibat je nastavio s radom i popeo do samih vrhova, prošle godine bio proglašen najboljim novakom u Gloryju. No iz Ameno gyma potekli su mnogi kickboxing prvaci upravo pod vodstvom Vetme i Bajića, dovoljno je nabrojati imena Dina Tačija, Tomislava Čikotića, Marija Katića … Upravo je Veljko Vetma bio taj koji se posvećivao kondicijskim pripremama, pazio da sportaši budu spremni kada ulaze u ring, i tako više od desetljeća svakodnevnog rada.

Bajić i Vetma su svojim radom i izgradnjom Ameno Gyma klub natjecateljski visoko pozicionirali u na domaćoj kickboxing sceni, ali su stvorili i dvoranu u kojoj su otvorili vrata svima koji su se željeli baviti sportom. Stalno su surađivali s ostalim klubovima, mlade sportaše koji su dolazili na studij u Split primali pod svoj krov, osiguravali im uvjete za treniranje, pružali potporu mnogima kada nisu imali gdje trenirati. Sudjelovali su često u humanitarnim akcijama, iako to nikad u klubu nisu isticali, smatravši da je i to jedan dio njihovog djelovanja.

'Dragi Veljko, hvala ti za sav tvoj doprinos hrvatskom kickboxingu, hvala ti za svakog šampiona kojeg si stvorio i koji su nas proslavili u svijetu. Počivao u miru Božjem i svjetlost vječna svijetlila mu' - stoji na stranici HKBS gdje se mnoge kolege i sportaši opraštaju od poznatog splitskog trenera.

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 02:08