StoryEditor
Splitpetina proračuna

Župan Boban predstavio program potpore: Gospodarstvu ide 46 milijuna kuna, dok se s 2,2 milijuna pomaže građanima

22. travnja 2020. - 10:30
Župan Blaženko Boban i dožupan Ante Šošić zajedno su predstavili program, kao što to često rade, a jedan od ranijih zajedničkih nastupa zabilježio je i naš fotoreporterVladimir Dugandžić/Hanza Media

Županija će izdvojiti petinu svojeg izvornog proračuna, oko 22 posto iz “blagajne”, odnosno oko 46 milijuna kuna za Program potpore za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa za gospodarstvenike, plus dodatnih 2,2 milijuna za socijalna davanja građanima.

Tu mjeru javnosti su jučer predstavili župan Blaženko Boban, dožupan Ante Šošić, voditelj cijelog projekta, te Saša Horvat, u ime HGS-a, koalicijskog partnera HDZ-a. Kako je naglasio župan, riječ je o dodatnim aktivnostima i pomoći onima koji nisu obuhvaćeni Vladinim mjerama jer se sada kroz 20 mjera pomaže građanima, te poljoprivrednicima i malim poduzetnicima.

– Četiri mjere su za građanstvo, njih 16 za gospodarstvo. Kako bismo sada pomogli našim sugrađanima, provest ćemo brojne uštede i osigurati novac smanjenjem materijalnih i putnih troškova županijskih djelatnika, financiranja kulturnih i sportskih manifestacija, te stopiranjem projekata koji nisu nužni. Pozivam sve koji su u obuhvatu naših mjera, neka nam se jave kada na Županijskoj skupštini koncem mjeseca sve ove modele i usvojimo – istaknuo je Boban, dok je njegov zamjenik Šošić iznio detalje poticaja za brojne građane:

– U sklopu izglasanog proračuna za ovu godinu, već smo za poduzetnike osigurali 37 milijuna kuna, a novim uštedama koje ćemo provesti zbog pandemije, imat ćemo dodatnih devet milijuna kuna, znači 46 milijuna kuna za subvencioniranje i jačanje tri vrlo važna sektora, a to su proizvodnja hrane, prerađivački sektor kako bismo proširili sirovinsku bazu te treći uslužni sektor kako bi oni nastavili svoje poslovanje.

Dožupan Šošić naglasio je kako nove mjere, “teške” devet milijuna kuna obuhvaćaju 2200 građana, 300 OPG-ova, 20 zadrugara, 200 sezonskih radnika koji su na radnom mjestu 75 dana, te 200.000 četvornih metara novih zemljišta za obradu, 3500 grla stoke, 20 sirana, 100.000 sadnica, 1240 mikropoduzetnika i obrtnika, kao i 50 poduzetnika početnika, uz planirani kreditni plasman od 110 milijuna kuna.

– Dio ovih mjera odmah stupa na snagu, jedan dio kada sve potvrde Ministarstvo poljoprivrede i Županijska skupština na elektroničkoj sjednici krajem travnja, a dio s prestankom pandemije. Oko 1,7 milijuna kuna osigurat ćemo za mjesečno podupiranje 550 građana koji su izgubili posao, u pojedinačnim iznosima koji će se kretati od 2000 do 4000 kuna. Zastajemo s ovrhama građana od strane županijskih ustanova, kao ni plaćanja troškova za izdavanje dokumenata iz regionalne uprave kao što su dažbine za građevinsku dozvolu, a za one slabijeg imovinskog stanja osigurat ćemo 20 tisuća obroka putem Crvenog križa – naveo je Šošić.

– Provodimo niz aktivnosti kako bismo pomogli našim građanima koji su žrtve pandemije, te kako bismo pokrenuli i poticali još bolji rad naših poljoprivrednika, obrtnika, poduzetnika. Proizvodnja hrane u Zagori je kapitalan projekt za oporavak turizma – rezimirao je župan Boban, najavljujući i dodatne aktivnosti u vezi s koncesijama.

Na prijedlog Stipe Čogelje, pročelnika za pomorstvo, da se umanji naplata koncesija i to njihova fiksnog dijela, te da se ta prava automatski produže na dodatnu godinu zbog loših prognoza za turističku sezonu, sada se čeka odluka ministarstava i usklađivanje tog poteza, budući da po trećinu iznosa naplaćuju lokalne vlasti, te regionalna i državna uprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 02:41