Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Splitizvanredna situacija

U tijeku elektronska sjednica Gradskog vijeća Splita: hoće li se vijećnici odreći naknada sljedećih pola godine?

Piše Nikolina Lulić
23. ožujka 2020. - 12:27
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Upravo je u tijeku elektronska sjednica Gradskog vijeća koja je započela jutros u 9 sati. Dnevni red zasjedanja broji jednu jedinu jednu točku koja se odnosi na izmjene i dopune Poslovnika Gradskoga vijeća.

E, sad dolazimo do malog apsurda.

U obrazloženju odluke stoji da se Poslovnik mijenja zbog izvanredne situacije izazvane epidemijom koronavirusa, te se predlažu izmjene u dijelu koji se odnosi na održavanje sjednica i elektronskim putem.

Dakle, vijećnici bi, sukladno uputama koje su dobili, trebali glasovati od 12 do 12.30 sati o tom prijedlogu, s tim da upravo to o čemu bi trebali glasovati - upravo konzumiraju, jer je sjednica u tijeku!

Glasovanje se, doznajemo od vijećnika Jakova Prkića iz Pametnog odvija isključivo putem maila preko kojeg se i zaprimaju amandmani. Mnogi vijećnici, pa tako i mi smo se upitali postoji li neko modernije sredstvo komunikacije, primjerenije vremenu u kojem živimo, pa smo dobili odgovor da je gradskim zastupnicima dana mogućnost povezivanja putem videokonfernencije, ali je time nemoguće izvesti regularno glasovanje, tako da ta spona nije zaživjela, barem ne na ovoj sjednici.

Doznajemo također da se samo nekolicina vijećnika javila putem linka koji su dobili za videokonferenciju, a putem maila koji je očito jedino sredstvo komunikacije, još se nitko nije oglasio.

Iako još uvijek nije točka dnevnog reda, Tonči Blažević (HSLS) je predložio da se gradski vijećnici odreknu vijećničkih naknada sljedećih šest mjeseci, a u kuloarima se postavlja legitimno pitanje bi li to trebali učiniti i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, te njegovi zamjenici i savjetnici.

Gradsko vijeće postupa sukladno uputi Ministarstva uprave prema kojoj se zbog epidemije koronavirusa i ograničenja boravka osoba u zatvorenim prostorima sjednice predstavničkih tijela održavaju ili putem videokonferencije ili elektroničkim putem.

#ELEKTRONSKA SJEDNICA#GRADSKO VIJEćE#SPLIT#KORONAVIRUS

Izdvojeno