StoryEditor
Splitnovi veliki uspjeh

Sveučilište u Splitu skočilo na 21. mjesto svjetske liste najinovativnijih sveučilišta! Rektor Ljutić: Ponosan sam, ali najviše mi znače visoke ocjene naših studenata

Piše Diana Barbarić
20. srpnja 2021. - 19:30

Sveučilište u Splitu ove je godine zauzelo 21. mjesto na WURI ljestvici 2021. kao jedno od najinovativnijih sveučilišta na svijetu sa stvarnim utjecajem u kategoriji etičkih vrijednosti te između 101. i 200. mjesta sveučilišta sa stvarnim utjecajem. Usto, jedino je sveučilište iz Hrvatske koje se plasiralo u ovo prestižno društvo.

WURI ili "World's Universities (with) Real Impact“ ljestvica promovira i ocjenjuje stvarni društveni doprinos sveučilišta kroz inovativne, moderne i sveobuhvatne pristupe stvaranja i distribucije novih znanja s ciljem stvaranja stručnjaka koji stečenim obrazovanjem mogu odgovoriti zahtjevima suvremenog društva.

Bez obzira što prva mjesta još uvijek zauzimaju velika svjetska sveučilišta sa stoljetnom tradicijom poput Massachusetts Institute of Technology ili Stanforda, WURI ljestvica je u probrane uvrstila i manje poznata svjetska sveučilišta koja su usmjerena na inovativno rješavanje društvenih izazova u svojem okruženju. Baš zbog toga su posebno ponosni na Sveučilištu u Splitu. Znači im to da je prepoznata inovativnost i društvena odgovornost njihovog mladog univerziteta.

image
WURI ljestvica
Unist

Rektor prof. dr. Dragan Ljutić ne krije zadovoljstvo, tim više što je sad već u pitanju potvrda kontinuiteta rasta, napretka i razvoja Splitskog sveučilišta, za što su, ističe on, zaslužni svi djelatnici i studenti. Međutim, priznaje i veliku podršku zajednice.

- Usprkos velikim naporima koje ulažemo da našim studentima bude bolje i činjenici da se trudimo ostaviti dubok i pozitivan trag u našem gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj, valja kazati da bismo teško u tome uspjeli bez podrške resornog ministra Radovana Fuchsa i premijera Andreja Plenkovića. Oni su nam omogućili ovako snažan rast zbog kojeg brojna svjetska sveučilišta žele surađivati s nama - tvrdi rektor Ljutić.

Ovakvom plasmanu, drži on, svakako je doprinijelo i to što se Splitsko sveučilište razgranalo i u okolne gradove - u Makarsku gdje je osnovan studij Hotelijerstvo i gastronomija, te u Sinj, gdje djeluje studij Mediteranske poljoprivrede. I u tim sredinama Sveučilište jača svoj pozitivan utjecaj i koristi lokalnoj zajednici.

image
Joško Šupić/Cropix

- Ovu disperziju Sveučilišta od starta je podržao župan Blaženko Boban, ali isto tako moram pohvaliti sinjskog gradonačelnika Mira Bulja koji je izrazio spremnost pomoći nam u pronalasku prostora za studij, ali i ustupiti parcelu u Sinjskom polju koja bi bila ogledna parcela Studija mediteranske poljoprivrede. Sličnu podršku očekujem i od novoga gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića kojemu se spremamo u posjet - napominje rektor.

Uvjeren je i da će Sveučilište imati jaku podršku nove splitske vlasti, tim više što novi gradonačelnik Ivica Puljak dolazi iz njihovih redova, s FESB-a, jedne od najboljih sastavnica.

- Na kraju moram spomenuti: ponosan sam na ovo priznanje, ali možda je za nas najveće priznanje ono koje nam daju naši studenti. A oni su rad Sveučilišta za vrijeme pandemije ocijenili s visokom ocjenom 4, 8, dok su predavanja svojih profesora vrednovali s 4, 6. Njihovo mišljenje je jako važno i ono je razlog zašto imamo sve više studenata iz svih krajeva Hrvatske i svijeta u Splitu - istaknuo je rektor. 

Jaka veza fakulteta i tržišta rada

Kako ističu na Splitskom sveučilištu, nikada prije nije postojala tako snažna veza između obrazovnih institucija i tržišta rada.

Raste broj mladih, inovativnih i fleksibilnih sveučilišta koja osluškuju potrebe suvremenog društva i promptno odgovaraju na njih, a upravo je i Sveučilište u Splitu jedno od takvih koje njeguje izravnu komunikaciju s poslodavcima, stručnu praksu i angažman znanosti na direktnom razvoju društva kroz tehnologiju, ali s jasno izraženim etičkim vrijednostima.

item - id = 1114098
related id = 0 -> 1126274
related id = 1 -> 1125753
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 11:37