StoryEditor
Split45. ROĐENDAN

Svečana sjednica u splitskom HNK-u: Naše sveučilište na ponos je svome gradu, državi i narodu!

14. lipnja 2019. - 21:04

Splitsko sveučilište ponos je grada, države i cijelog hrvatskog naroda – s tom činjenicom složili su se svi uzvanici svečane sjednice održane ovog petka u HNK-u Split u povodu 45. obljetnice Dana Sveučilišta. Bila je to prilika zahvaliti bivšim rektorima, dodijeliti počasne doktorate, plakete i povelje Sveučilišta u Splitu zaslužnima koji čine sinergiju izvrsnosti ovog Sveučilišta koje postiže respektabilne rezultate na svjetskoj razini.

– Studenti su naša budućnost i u njima vidimo nove zamahe razvoja. Na našem je Sveučilištu više od 20.000 studenata, imamo 180 studijskih programa, 85.000 diplomanata, 1526 doktorata, dio smo mreže maritimnih sveučilišta, u provedbi su projekti u vrijednosti od oko 300 milijuna kuna, a odavde je proizišlo 9500 znanstvenih radova i na tome ne stajemo. Imamo toliko snažnu bazu, internacionalno smo usmjereni, a na znanstvenom tržištu vrlo smo tražena ustanova. Evo, upravo smo pokrenuli studije mediteranske poljoprivrede, hotelijerstva i gastronomije, a uoči proslave potpisali smo sa Zagrebačkim sveučilištem sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta. Stvaramo uvjete za zapošljavanje, investiranje, kvalitetu studiranja i življenja u Splitu. Split je postao druga Barcelona – kazao je rektor prof. dr. Dragan Ljutić, poručivši studentima da nakon studija steknu inozemna iskustva i vrate se u Hrvatsku.

Na svečanosti su dodijeljeni počasni doktorati, i to dr. Estheri Gitman, prof. dr. Ludwigu Steindorffu, prof. dr. Igoru Rudanu i prof. dr. Ivanu Đikiću.

– Ponosan sam i sretan. Lijepo je opet biti u Splitu, u kojem se osjećam kao Splićanin. Splitsko sveučilište cijeni kvalitetu i i fokus na znanstveni i obrazovni rad, ali i na odgoj, ne samo studenata nego i društva. Slažem se da je važno u budućnosti fokusirati se na mlade. Hrvatska ima ozbiljan demografski problem i zato sam danas ovdje da zajednički pošaljemo poruku da se treba fokusirati na djecu koja će nam ostati u Hrvatskoj i ovdje raditi. Vjerujem da znanosti treba više novca, a ovaj novac koji imamo treba raspodijeliti kvalitetnije jer bi tako sustav potaknuo one koji su stručnjaci da stvaraju jezgre izvrsnosti, a to je ono što Hrvatskoj fali – izjavio je Đikić.

Plakete Sveučilišta ovom prigodom su akademici Nenad Cambj, Dinko Kovačić i Davorin Rudolf, prof. dr. don Slavko Kovačić, prof. dr. Jakov Miličić, prof. emeritus Zvonko Rumboldt, a posebnu zahvalnicu dobio je akademik Zvonko Kusić.
Bivši ministar znanosti prof. dr. Dragan Primorac dobio je povelju Sveučilišta kao najveću nagradu u znak zahvalnosti za zasluge oko utemeljenja Kampusa. Na svečanosti nije krio ponos što je, kako je kazao, kotačić rasta Sveučilišta u Splitu.

– Čini me sretnim kada danas imamo 28 posto visokoobrazovanih ljudi u državi, dok ih je prije bilo tek sedam posto. Splitu sam obećao da ću uvijek činiti dobro za njega, a budućnost ovog Sveučilišta vidim kao lidersku, kao mjesto gdje će dolaziti studenti sa svih strana svijeta i stjecati nova znanja – rekao je.

Više novca

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je prigodom posjeta Splitu kako je Splitsko sveučilište dokazalo da može biti "nacionalno relevantno i europski umreženo uz svjetski priznate rezultate".

– Ove smo godine za programske ugovore podigli sredstva za 17 posto, a sveučilišta u Splitu i Zagrebu dobivaju najviše tih sredstava – kazala je.

item - id = 608876
related id = 0 -> 1126274
related id = 1 -> 1125753
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 11:11