StoryEditor
SplitKAKO JE PROPAO SMS

Stvorio je uspješnu tvrtku od sunca, mora i soli pa završio u Remetincu. Ostao je bez ičega i sad čeka presudu o nevinosti

22. svibnja 2020. - 20:42

Kažu da je bio dupin među morskim psima.

Tvrtku je stvorio koncem osamdesetih. Od sunca, mora i soli, zato ju je i prozvao SMS. Usprkos ratu posao je u prvoj polovini devedesetih rastao, a Splićanin koji je stajao iza ovoga uspjeha planirao je modernizirati proizvodnju i raširiti poslovanje. O njemu su pozitivno govorili SMS-ovi radnici, što je za poduzetnike iz toga doba bila prilična rijetkost.

A onda je upao u političko-pravosudnu dramu koja je okončana ovih dana, kada je Vrhovni sud Srđana Mladinića, osnivača i člana uprave SMS-a, oslobodio krivnje za izvlačenje novca.

U međuvremenu Mladinić je izgubio sve. Živi kao siromah od socijalne pomoći. Kćerka mu je umrla, supruga oboljela od multiple skleroze, morao je prodati stan u kojemu je živio. U međuvremenu se razveo. Za njega su splitski poduzetnici svojedobno prikupili 100 tisuća kuna pomoći. Dočekao je oslobađajuću presudu tzv. aferi SMS. I čeka rasplet afere Podravka. Ako i u tom slučaju bude oslobođen, definitivno će - nakon trakavice koja je trajala 11 godina, moći reći da je potpuno nevin i potpuno slobodan čovjek.

S ove distance, jasno se vidi da Mladinić nije nastradao jer je krao, zakidao zaposlenike ili izvlačio lovu kako bi kupovao vile, jahte ili stanove. Ono što se najčešće zna stavljati na teret menadžerima toga doba. Propao je jer je želio razvijati proizvodnju. Jer je to činio u tranzicijskoj Hrvatskoj. I jer nikada nije bio dio ni HDZ-ove klike ni SDP-ovog tabora.

SMS je, u doba kada je posao dobro išao, otvarao nove pogone. Na jednoj lokaciji su se otkoštavale i prerađivale masline, na drugoj su se obrađivale srdele, na trećoj su se radile smokve… Polovinom devedesetih tvrtka je imala više dislociranih pogona. Njih je, logično je zaključio Mladinić, sve trebalo objediniti na jednom mjestu. Pronašao je prostor ugašene tvornice u Trilju, koju je Fond za privatizaciju u to doba ponudio na natječaju. SMS se na natječaj javio i na njemu taj prostor dobio.

A onda počinje horor. Zbog žalbe drugog ponuditelja dodjela prostora ulazi u pravosudni postupak koji završava više od deset godina kasnije.

U međuvremenu, koncem devedesetih SMS je ušao u klinč s Agrokorom. Todorićeva kompanija ponudila je Mladiniću preuzimanje, ali on na to nije želio pristati. Ubrzo nakon odbijenice SMS-u je postalo neisplativo svoje proizvode nuditi na policama Konzuma. Čime je tvrtka ostala bez pristupa velikom broju kupaca u Hrvatskoj.

Završni udarac Srđan Mladinić zadaje sam sebi. Govoreći hladno ekonomski, on se naprosto – preinvestirao. I ostao bez novca jer je povjerovao Vladi. Te 2002. godine Račanova ekipa u Banskim dvorima objavila je smjernice u pristupanju EU koje su uključivale potrebno atestiranje svih prehrambenih proizvoda. Planiralo se to pitanje urediti pravilnicima i certificirati centre za testiranje. Prema prvobitnom planu, Hrvatska je u EU trebala ući 2008. godine.

Mladinić je, čekajući prostor u Trilju, povjerovao u to i investirao novac u Prehrambeno-razvojni centar. Izgradio ga je i opremio, ali on nikada nije počeo raditi. Dolaskom Ive Sanadera donesen je okvir o atestiranju prehrambenih proizvoda koji je omogućavao da proizvođači iz Hrvatske atestiraju svoje proizvode izvan zemlje. Hrvatski put u EU je zaustavljen, a Mladinić se našao u situaciji da ima skupi Prehrambeno-razvojni centar koji - nema što raditi.

SMS se 2008. konačno useljava u Trilj. Ali zbog nedostatka sredstava nikada ne uspijeva objediniti sve lokacije. Iscrpljen s previše dislociranih pogona, „preinvestiran“ i bez previše mogućnosti da taj novi prostor kvalitetno opremi.

Što se događalo nakon toga do u detalja znamo iz procesa u aferama SMS i Podravka, u kojoj se, zajedno s Mladinićem, na optuženičkoj klupi našao i nekadašnji potpredsjednik HDZ-ove Vlade Damir Polančec. Pod lupom se našao kredit od 65 milijuna kuna koji je Mladinić dobio od Podravke. Kao i pozajmice koje je SMS davao tvrtki SMS Innovation Food Middle East Ilc, prvoj hrvatskoj tvrtki u Omanu kojom je Mladinić planirao prodor na Bliski istok.

Kako su godine prolazile, jedna po jedna točka optužnice su otpadale. Sada Mladinić čeka pravomoćnu presudu za samo jednu preostalu točku: onu o zloupotrebi položaja i ovlasti, za koju je nepravomoćno osuđen na šest mjeseci, dvije godine uvjetno.

SMS je u međuvremenu propao jer mu se vlasnik našao u zatvoru. Tvrtka je otišla u stečaj, a radnici su ostali bez posla. Brand i danas budi pozitivne uspomene.

To je valjda jedino pozitivno što je u čitavoj ovoj priči ostalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 04:51