StoryEditor
SplitSTRUČNA PRAKSA

Studenti Ekonomije sada znaju kako pomoći civilnim udrugama, a sve to zahvaljujući novom kolegiju kojega su uspješno položila 42 studenta

30. lipnja 2020. - 08:25
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Na Ekonomskom fakultetu jučer su studenti predstavili svoje rezultate i govorili o iskustvima dobivenima u sklopu kolegija Stručna praksa – Društveno korisno učenje, koji se kao izborni predmet upisuje u okviru studijskih programa EFST-a, a izvodi se u prihvatnim organizacijama društveno korisnog karaktera.

Stručna praksa jedna je od aktivnosti Centra za društveno korisno učenje, koji je 2019. godine pokrenuo Ekonomski fakultet u Splitu u suradnji s Klubom mladih Split, Udrugom osoba s cerebralnom paralizom "Srce", Udrugom "MoSt", Udrugom tjelesnih invalida TOMS i Udrugom roditelja djece s posebnim potrebama "Naša dica".

Velik interes

– Devet godina bavimo se društveno korisnim učenjem, a prije nepune dvije godine započeo je ovaj projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda u kojem je ideja bila uspostaviti i omasoviti Centar za društveno korisno učenje. Za sada se svi ciljevi projekta ostvaruju po planu i imamo suradnju s 25 udruga s područja Splita, odnosno Splitsko-dalmatinske županije. Velik je interes studenata za kolegij Stručna praksa – Društveno korisno učenje, a povratne informacije od udruga i samih studenta su izvrsne i mislim da će se ovaj projekt nastaviti i nakon njegova završetka – kazala nam je prof. dr. sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta.

image
Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Dodala je kako je Ekonomski fakultet davno deklarirao opredijeljenost prema društveno odgovornom poslovanju.
– Ponosna sam što su naša inicijativa i iskustva u najvećoj mjeri pridonijeli tome da je naše Sveučilište proglašeno 15. u svijetu po društvenoj osjetljivosti, odnosno društveno korisnom učenju – istaknula je dekanica Fredotović.

Društveno korisno učenje je nastavna metoda kojom studenti primjenjuju stečena stručna znanja i vještine kroz aktivnosti usmjerene na konkretne potrebe organizacija civilnog društva, njihov razvoj i rješavanje specifičnih društvenih problema.
Kolegij Stručna praksa – Društveno korisno učenje u ovoj akademskoj godini uspješno su položila 42 studenta, a jedna od njih je i Martina Tutavac, studentica pete godine na Ekonomskom fakultetu, smjer Marketing.

Želja za pomaganjem

Martina je zajedno sa svojim timom radila s Udrugom "Naša dica" i Hrvatskim cheerleading savezom.
– Naš je zadatak bio obilježiti Svjetski dan autizma i Svjetski dan plesa. S obzirom na cijelu situaciju oko koronavirusa, mi smo odlučili provesti online kampanju i otvoriti Facebook stranicu "Pruži ruku, zapleši s nama, učini naša lica nasmijana". Objavljivali smo informativni sadržaj o autizmu te videa kako bismo se približili našim pratiteljima – objasnila nam je Martina.
Dodala je kako je upisala kolegij Stručna praksa – Društveno korisno učenje jer je željela iskusiti nešto drugačije i naučiti nešto novo, ali i pomoći nekome.

Jedna od organizacija civilnog društva kojoj su studenti pomagali je i udruga "MoSt", koja je od samog početka projekta uključena u aktivnosti putem društveno korisnog učenja.

– Prva je godina prošla super i imamo samo riječi hvale za sve koji su sudjelovali. Ova, druga godina krenula je odlično, ali nas je malo zakočio koronavirus. Zajedno sa studentima, bez obzira na sve, uspjeli smo plan prebaciti online. Studenti su odlučili za nas napraviti priručnik za prikupljanje financijskih sredstava, koji nam mnogo znači jer pomaže svim udrugama koje nemaju stalna financijska sredstva na raspolaganju. Prezadovoljni smo njihovim radom i veselimo se daljnjoj suradnji – rekao je Ivo Puljek, koordinator iz udruge "MoSt".

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 19:50