StoryEditor
Splittraže veće kvote

Studenti arhitekture na mukama: završili preddiplomski studij u Splitu, a sada za njih nema mjesta na diplomskome! Žale se da ih istisnu kolege s manje zahtjevnih fakulteta

Piše Merien Ilić
13. listopada 2021. - 10:33

Desetak sveučilišnih prvostupnika arhitekture i urbanizma koji su preddiplomski studij završili ove akademske godine na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) u Splitu, traži povećanje upisne kvote za sveučilišni diplomski studij Arhitekture i urbanizma. Svoj dopis s potpisima već su uputili na adrese nadležnih Sveučilišta u Splitu, rektora Dragana Ljutića, dekana Nikše Jajca, te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Problem je što velik broj studenata koji su preddiplomski studij završili na matičnom FGAG-u trenutno nije unutar upisne kvote i ne može nastaviti svoje obrazovanje na istom. Znači, upisali s faks u Splitu no ne mogu ga tu završiti jer više nema mjesta!

- Velike su razlike u broju upisnih mjesta na preddiplomskom i diplomskom studiju. Preddiplomski studij u Zagrebu upisuje 135 studenata, u Splitu 45, Osijeku 30 i Mostaru 30. Zajedno je to 240 studenata. Diplomski studij Arhitekture i urbanizma u Zagrebu upisuje 135 studenata, a u Splitu tek 35, što je zajedno 170 studenata. Znači, razlika je 70 upisnih mjesta.

Dakle, ako bi preddiplomski studij završili svi studenti koji ga upišu, 70 studenata ostalo bi neupisano na diplomski studij. Stoga je upisna kvota fakulteta u Splitu od 35 upisnih mjesta, nedovoljna i za potrebe studenata preddiplomskog studija u Splitu čak i kada ne bismo uzimali u obzir studente koji svake godine dolaze i iz drugih gradova i država, a njih ima - navode studenti čija su imena poznata redakciji, a koji su isti problem izložili i protekle akademske godine no njihov prigovor je odbijen, a upisna kvota se nije promijenila.

Smeta im i što je zagrebački fakultet jedini uveo prijemne ispite.

- Pri upisu na diplomski studij fakulteta u Zagrebu studenti su dužni dostaviti portfolio (pregled radova s preddiplomskog studija), a nakon toga se svi studenti rangiraju prema prosjeku ocjena. Fakultet u Splitu nema takvu praksu već samo vrednuje težinski prosjek ocjena bez obzira na kojem fakultetu student završi preddiplomski studij - navode u dopisu. Smatraju kako je zagrebački fakultet uveo prijemni jer su mostarski i osječki fakulteti mlade ustanove s nižim opterećenjem i nižim zahtjevima koji rezultiraju boljim ocjenama studenata.

Zanimljivo, dio profesora iz Splita gostuje u Mostaru na tamošnjem fakultetu.

- Nekorektno je da jedina dva diplomska studija u Hrvatskoj nemaju iste kriterije. Uostalom, u interesu je sveučilišta, fakulteta ali i društva da ima što više visokoobrazovanih ljudi u ovom slučaju više magistara inženjera arhitekture. Uostalom, lani je HZZ dao preporuku za povećanjem broja upisanih studenata na studije arhitekture i urbanizma - naglasili su studenti spremni za razgovor s mjerodavnima kako bi tražili povećanjem upisne kvote za 2021./22. akademsku godinu za najmanje za 15 mjesta, kako bi se omogućio upis svim studentima, sadašnjim i budućim.

Kontaktirali smo dekana splitskog FGAG-a Nikšu Jajca koji pak kaže kako su ograničeni kadrom i prostorom, te se ne radi o nastavku studiranja već o upisu na novi studij.

image
Dekan Nikša Jajac

 
Nikola Vilić/Cropix

- Ove, kao i prošle godine poduzet ćemo sve kako bi omogućili što većem broju prijavljenih upis na predmetni studij. Lani smo uspjeli upisati sve zainteresirane jer često imamo osim velikog broja prijava imamo i određeni broj odustajanja između prvih 35 rangiranih. Problem oko povećanja kvote je širi. Zbog nemogućnosti zapošljavanja dodatnih nastavnika na predmetnom studiju, a što je izvan naših ovlasti, i ovaj broj upisanih nam je rubno problematičan baš kao i prostorni kapaciteti u ovim Covid vremenima. Povećanje broja upisanih dovelo bi do pada kvalitete nastave ili do potrebe dodatne vanjske suradnje za koju jednostavno nemamo dodatnih sredstava te je povećanje za nas iz tih razloga neprihvatljivo.

Sve prijave na studij su nam jednako važne, a propitivanjem kvalitete i "težine" studiranja na drugim studijima se ne bavimo jer za to postoji AZVO - odgovor je dekana Jajca. Naglašava da su na fakultetu spremni povećati kapacitete ukoliko za to bude mogućnosti jer su svjesni potrebe društva za arhitektima.

- Za sagledavanje teme oko upisne kvote treba znati da se ne radi o nastavku studiranja već o upisu na novi studij, dok se postupkom rangiranja želi prvenstvo dati najboljim studentima bez preferiranja po ijednom drugom kriteriju osim po prethodno ostvarenom uspjehu iskazanom prosječnom ocjenom kandidata s preddiplomskog studija - poručuje dekan.

item - id = 1134607
related id = 0 -> 1132879
related id = 1 -> 1108537
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:43