StoryEditor
Splitupute građanima

Splitsku COVID-19 ambulantu u dva dana posjetilo 73 ljudi, 6 ih upućeno u bolnicu; Evo kako izgleda procedura ako sumnjate da ste zaraženi ‘koronom‘

Piše PSD
23. ožujka 2020. - 18:27

COVID-19 ambulanta na Mertojaku, na adresi Doverska 2, Split započela je s radom ove subote, a smještena je u prostorima u kojima su bile ambulante posebnog dežurstva za obiteljsku medicinu, pedijatriju i stomatologiju. U prvih 48 sati rada ambulantu su posjetila 73 pacijenta; od čega je 6 upućeno infektologu u bolnicu.

'Ambulanta je za građane otvorena 24 sata dnevno uz mogućnost telefonske konzultacije s djelatnicima na broj 669-264.
U ovom trenutku radi pet timova, a spremno ih je još pet.

Na taj način može se promptno, u slučaju potrebe, pokrenuti i druga COVID-19 ambulantu na istoj lokaciji da se poveća protočnost pacijenata odnosno kapacitet primanja.

Svaki tim se sastoji od liječnika i medicinske sestre, a timovi rade u smjenama od 12 sati (od 7 do 19 nakon čega dolazi slijedeći tim koji radi od 19 do 7).

Ambulanta je ustrojena kao mjesto probira za pacijente sa simptomima akutne respiratorne infekcije. Nakon detaljnog uzimanja podataka o kretanju pacijenta, odnosno epidemiološke anamneze (odakle dolazi, da li je bio u kontaktu s osobom kojoj je propisana mjera samoizolacije ili je bio u kontaktu s osobom kojoj je postavljena sumnja ili dokazana COVID-19 infekcija, itd.) te tegobama i zdravstvenim problemima zbog kojih je osoba došla, liječnik odlučuje o daljnjem postupanju.

U slučaju postavljanja sumnje na COVID-19 infekciju kontaktira se dežurni liječnik Klinike za infektologiju KBC Split te se pacijenta dogovorno upućuje na infektologiju. Pacijenta u KBC Split odvozi osoba koja ga je dovela (član obitelji i sl.).

U slučaju da je opće stanje pacijenta loše ulazi u sobu za samoizolaciju u kojoj boravi dok ne dođe po njega sanitetski prijevoz ili tim HMP kojeg poziva liječnik našeg tima.

Moramo napomenuti da ova ambulanta nije ovlaštena za odlučivanje o testiranju na COVID-19, niti se u njoj testiranje provodi', poručuju iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 01:07