StoryEditor
SplitDIES ACADEMICUS

Splitsko sveučilište podijelilo povelje zaslužnima, promovirano i pet professora emeritusa. Ministar Fuchs: ‘Spadate u sam vrh hrvatske znanosti‘.

Piše Merien Ilić
15. lipnja 2021. - 17:23

Drugi dan svečane proslave obilježavanja 47. godišnjice Sveučilišta u Splitu održan je ovog utorka u velikoj dvorani na Medicinskom fakultetu, u nazočnosti predstavnika gradske, županijske, državne vlasti i brojnih uglednih uzvanika, dok je dan prije bio rezerviran za studente i studentske udruge.

Čestitke i daljnju podršku Sveučilištu došao je dati i Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

image
Ante Čizmić/Cropix

– Splitsko sveučilište profilira se u jedno europsko sveučilište visokih vrijednosti koje čuva i nacionalni identitet i mediteranske vrijednosti, a zauzelo je i visoko mjesto u europskom znanstvenom istraživačkom prostoru.

Osim obrazovanja vrhunskih kadrova, ovdje se njeguje i znanstveno-istraživački rad, a po svojim uspjesima i citiranosti spada u sam vrh hrvatske znanosti – kazao je ministar, obećavši i daljnju potporu Vlade RH, i u okviru nacionalnog programa obnove, i kod povlačenja sredstava iz Europske unije.

Puljak: Ponosan sam!

Da je Sveučilište jedno od najvažnijih institucija u gradu Splitu naglasio je i novi gradonačelnik Ivica Puljak, koji i sam dolazi iz akademske zajednice.

– Ponosan sam što je naše sveučilište najbolje u Hrvatskoj i jedno od najboljih u regiji. Kao gradonačelnik i dalje ću razvijati partnerske odnose sa Sveučilištem i studentima, te nastavnicima, na dobrobit svih naših građana jer od Splita želimo napraviti centar svita, da nam grad postane jedan od najmodernijih gradova, otvoren, miroljubiv i civiliziran, na ponos svih građana – rekao je Puljak.

image
Ante Čizmić/Cropix

U Split je stigao i ministar obrane Mario Banožić jer je Sveučilište bitan partner Ministarstvu obrane, prvenstveno kod razvoja i obrazovanja kadrova na vojnom pomorstvu i razvoj Hrvatske ratne mornarice.

– Vlada RH je kao jedan od prioriteta projekata unutar Hrvatske vojske stavila Zakon o osnivanju sveučilišta obrane i sigurnosti, pa bi vojno pomorstvo trebalo prijeći u vojno sveučilište, čime bi se razvijalo u smjeru da vojno pomorstvo bude od značenja i za druge mornarice, odnosno zemlje članice EU i NATO-a – rekao je ministar obrane.

image
Ante Čizmić/Cropix

Povelja bivšem poteštatu

Najavio je daljnja ulaganja u vojarnu u Lori, te izgradnju još četiri ophodna broda, koji bi svi trebali biti gotovi do jeseni 2023. godine. Poručio je kako će obalni ophodni brodovi biti ponos Hrvatske ratne mornarice i cijelog gospodarstva, a njima bi se mogla otvoriti i druga tržišta.

Rektor Dragan Ljutić kao pravi domaćin dočekao je sve uzvanike. Nije krio zadovoljstvo što su studenti ocijenili rad Sveučilišta na daljinu ocjenom 4,8, a predavanja i brigu za studente ocjenom 4,6.

– Idemo zajednički u još bolji rast, razvoj i razvitak, te pomoći i drugim sveučilištima – rekao je Ljutić, te podvukao kako usprkos činjenici da 20.000 splitskih studenata zaslužuje imati više profesora, Splitsko sveučilište postiže izuzetne rezultate.

image
Ante Čizmić/Cropix

Bila je ovo prilika da se zaslužnima dodjele plakete i priznanja. Tako su plakete Sveučilišta u Splitu dobili prof. dr. sc. Boris Škvorc, prof. dr. sc. Stipan Janković, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, posmrtno akademik Siba Mardešić, prim. dr. sc. Željka Karin, izv. prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, Marijan Bašić, mag. ing. el., te izv. prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Povelju su primili nadiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić, te bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dok su u počasno zvanje professor emeritusa promovirani nekadašnji rektor prof. dr. sc. Ivo Babić, prof. dr. sc. Frane Barbir s FESB-a, prof. dr. sc. Jure Margeta s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, prof. dr. sc. Vlasta Matijević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, te prof. dr. sc. Nikica Družijanić s Medicinskog fakulteta.

image
I dr. Željka Karin je mđu zaslužnima koji su dobili plakete
Ante Čizmić/Cropix
item - id = 1106031
related id = 0 -> 1126274
related id = 1 -> 1125753
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2021 06:21