StoryEditor
SplitMoot Court Croatia

Splitski studenti prava pod mentorstvom profesora s Ekonomije najbolji u simuliranome suđenju, Mario Jukić proglašen najboljim govornikom

25. svibnja 2020. - 14:29

Tim "777" sa Sveučilišta u Splitu osvojio je prvo mjesto u finalu ovogodišnjeg natjecanja u simuliranome suđenju, koje pod nazivom Moot Court Croatia organizira udruga "eStudent" u suradnji s eminentnim pravnim stručnjacima.

Studenti Pravnog fakulteta u Splitu Loren Korlaet, Tomislav Milutinović, Antea Radić i Mario Jukić, pod mentorstvom doc. dr. Šime Jozipovića s Ekonomskog fakulteta u Splitu pobijedili su ekipu zagrebačkog pravnog fakulteta i time nakon šest godina titulu najboljih vratili u Split.

Ujedno, Mario Jukić proglašen je najboljim govornikom. Pobjednici će kao nagradu dobiti plaćenu praksu u nekoliko najboljih odvjetničkih ureda u Hrvatskoj.

U proteklih osam godina, koliko se natjecanje održava, sudjelovalo je stotinjak timova iz cijele Hrvatske. Studenti preuzimaju ulogu odvjetnika, moraju zastupati svoju fiktivnu stranku pred pravim sucima, izrađuju pisane podneske i održavaju usmena ročišta pred sucima.

Posebnost ovogodišnjeg natjecanja je u tome što ga zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće održati u sudnici Županijskog suda u Rijeci, kao što je bilo uobičajeno, već je održano prvo online izdanje ovoga natjecanja preko Zoom platforme.

Što se tiče splitske pobjedničke ekipe, zanimljivo je što su studenti Pravnog fakulteta za mentora imali profesora s Ekonomskog fakulteta. Suradnja se pokazala dobitnom kombinacijom.

- Kada smo se odlučili prijaviti na Moot Court natjecanje, cilj nam je bio iskoristiti ovu priliku kako bismo iskusili što to znači biti odvjetnik, voditi neki predmet od početka pa do njegova, evo uspješnog, završetka. Za mentora smo tražili osobu koja ima praktičnog iskustva u području trgovačkog prava i prava društava, ali koja ima i iskustva rada sa studentima.

Obratili smo se doc. dr. Jozipoviću koji je međunarodno priznati stručnjak, na Ekonomskome fakultetu je nositelj gospodarsko-pravnog kurikuluma, a ujedno je poznat kao vrsni pravni savjetnik u području korporacijskog prava, koje je bilo tema natjecanja - kazuje Loren Korlaet, voditelj tima.

Dr. Jozipović ističe također da se nije morao puno misliti kada mu se Loren obratio s upitom da vodi tim kao mentor na natjecanju.

- Nema ljepše stvari nego vidjeti tako angažirane studente koji su spremni uložiti mnogo rada i truda u zahtjevan projekt poput ovoga. Loren je pokazao izvrsne vještine vođenja tima, a uspjeh je u bitnome rezultat Anteine ažurnosti, Tomislavova brzog razmišljanja i, naravno, Marijevih govorničkih vještina.

Naše Sveučilište se oduvijek zalagalo za poticanje izvrsnih studenata, pa vjerujem da je ova pravno-ekonomska suradnja samo još jedan doprinos tome i da se svi možemo ponositi ovim mladim ljudima, u čiji uspjeh u pravnoj struci ni najmanje ne sumnjam – ističe dr. Jozipović.

Govoreći o pripremama za natjecanje, Antea Radić kazuje da su svi do sada radili u pravnoj klinici Pravnog fakulteta, te su imali prva iskustva s radom na pravim predmetima.

- Stoga smo odmah shvatili da je ključno postaviti dobre temelje u pogledu na strukturu naše argumentacije, a zatim pomoću sudske prakse i naše vlastite pravne argumentacije sastaviti tužbe i odgovore na tužbu koji će biti uvjerljivi za suce - kaže Antea, dok Tomislav Milutinović dodaje da je najveći problem bio što su pisani dio natjecanja morali odraditi za vrijeme najstrožih mjera od korone, te se nisu mogli nalaziti uživo.

- Srećom, danas postoji niz tehničkih rješenja za zajedničko obrađivanje dokumenata na daljinu, tako da smo se preko noći digitalizirali i nastavili s radom kao prije – kazuje Tomislav.

Najbolji govornik na natjecanju Mario Jukić kaže da su argumentaciju za simulirane rasprave pripremali u suradnji s mentorom, a kako bi se bolje pripremili za usmeno izlaganje, mentor im je na Ekonomskome fakultetu organizirao probno ročište, gdje su protiv odvjetnika i pred sucem mogli odraditi generalnu probu izlaganja.

Zanimljivo je i što je Ekonomski fakultet u procesu poticanja interdisciplinarnosti, pod vodstvom dr. Jozipovića u nastavi svojih pravnih predmeta angažirao i stručnjake iz prakse, suca Milana Franića i odvjetnika Tonija Marinkovića koji je ovom prilikom zajedno sa svojim kolegom, odvjetnikom Markom Udiljkom, ušao u ring s timom.

Valja istaknuti da su upravo Marinković i Udiljak, koji danas imaju svoje vlastite odvjetničke urede, upravo prije šest godina bili dio prvog splitskog tima koji je osvojio Moot Court Croatia.

Odvjetnik Marinković kaže da su dobro izdrilali članove tima u pripremama, ali i da su svi pokazali izvrsne govorničke vještine, te uopće nisu sumnjali u to da će ostvariti odličan rezultat na natjecanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 01:31