StoryEditor
Splitdobra vijest

Split dobio još više od 100 milijuna kuna za sanaciju Karepovca, Nino Vela: Financijska potpora EU fondova iznimno je važna zbog nastavka projekta

Piše Helena Lovrić
13. listopada 2020. - 18:24

Projektu „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“, koji za cilj ima povećanje kvalitete života na području grada Splita smanjenjem štetnih utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje, dodijeljeno je 114.867.436,75 kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske Unije.

Do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, ovim projektom Grad Split želi razviti ekološki prihvatljiv integrirani sustav gospodarenja otpadom s poticanjem zasebnog prikupljanja korisnih sirovina, obrade i iskorištavanja preostalog miješanog otpada te zbrinjavanja preostalog otpada na odgovarajući način i u skladu sa zakonskom regulativom.

Grad Split prijavio se za Poziv na dostavu projektnih prijedloga u srpnju ove godine u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne prijave koja će uvelike pridonijeti realizaciji strateškog projekta od velikog značaja za grad i građane, posebno zahvalivši gradskoj Službi za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima te Službi za međunarodne i EU projekte na angažmanu i suradnji.

- Projekt je već u provedbi, prvu smo fazu završili mjesec dana prije roka u travnju ove godine, a financirali smo ga sredstvima Grada Splita i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Financijska potpora EU fondova iznimno je važna zbog nastavka projekta sanacije i integracije sustava gospodarenja otpadom odlagališta Karepovac do njegova zatvaranja., istaknuo je Vela.

Projekt sanacije provest će se kroz sedam faza od kojih je prva, najveća, najvažnija i najneugodnija dovršena, a obuhvaćala je djelomični iskop, premještanje i konačno oblikovanje postojećeg otpada na odlagalištu Karepovac.

Službeni rok za završetak provedbe projekta je 31. prosinca 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 289.007.799,65 kuna, a iznos dodijeljen Gradu Splitu iz Kohezijskog fonda je ranije spomenutih 114.867.436,75 kuna. 

item - id = 1050558
related id = 0 -> 1128620
related id = 1 -> 1128582
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 16:12