StoryEditor
SplitSVAKAKVOGA SVITA

Splićani strpljivo čekaju red u ljekarnama, ali u trgovinama nisu tako pažljivi. A na Rivi? Tamo je lijep i sunčan dan, pije se kava, pokazuju cvike

17. ožujka 2020. - 16:34

Posebna pravila ovih dana vladaju u gotovo svim trgovinama i poslovnim prostorima u gradu, a dok se građani u nekim slučajevima pridržavaju pravila i natpisa na ulazu, negdje se prave potpuni ludi.

Recimo, ispred svih ljekarni, a obišli smo gotovo sve u užem i širem centru grada, od ranoga jutra strpljivo se čeka u redovima.

Pravilo je gotovo svugdje isto, u poslovnici smije biti tek jedan kupac, ostali čekaju ispred ulaza. I svugdje ih je barem desetak.

Prigovora nema, svi su strpljivi, shvaćaju da je situacija ozbiljna, a osim lijekova i analgetika, najviše se kupuju vitamini, čajevi, pripravci za jačanje imuniteta, maske i sredstva za dezinfekciju, koja se više ne mogu pronaći u gotovo ni jednoj drogeriji.

Doduše, u ljekarni Grbavac smo danas uspjeli pronaći DES-ove perive zaštitne maske, cijena im je bila 17 kuna po komadu, ali se moglo uzeti samo pet komada.

U trgovinama, situacija je malo kompliciranija. Malo tko se drži pravila o minimalnom razmaku od jednog metra, u želji da se nabavi sve što je potrebno dolazi i do manjih svađa, ipak razloga za paniku nema, jer manje više svi su dućani puni robe, a ako nešto i nedostaje to je tek trenutno stanje.

image
Na splitskim ljekarnama i trgovinama istaknute su upute o pravilima ponašanja

U manjim dućanima prodavačice lakše uspostave kontrolu puštajući tek četvero do petero kupaca u prodajni prostor, dok je u većim marketima, čini nam se, o tome trenutno nemoguće voditi računa.

Iako su nas upozoravali kako cijene skaču, posebice mesa, na takve situacije nismo naišli. Cijena mesa u poznatijim mesnicama, gdje se stroga pravila puštanja jednog po jednog kupca provode bez ikakvih problema, iste su kao i prije ludnice zvanog korona. U ponudi zaista ima svega, a potvrđuju nam kako će tako biti do daljnjeg.

Poprilično su prazne trgovine u centru s odjećom, obućom, nakitom - čine se kako je ipak malo kome do šopinga.

Na Rivi, koronavirus se jedva i spominje. Sunčani dan, bez vjetra, idealan je za šetnju i kavu na otvorenom. Jutros, već od devet sati, kafići su bili pristojno popunjeni.

Konobari tvrde kako bilježe nešto manji broj narudžbi, no situacija na omiljenoj splitskoj šetnici daleko je to od sablasno praznog javnog prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 08:22