StoryEditor
SplitNajstarija europska knjižara

Pregovori oko Morpurga teku, odvjetnici preuzeli stvar

Piše Siniša Kekez
9. listopada 2017. - 01:33
knjizara.JPG

Prošli je tjedan na "Knjizi Mediterana" u Splitu promovirana knjiga Nade Topić o knjižari "Morpurgo". Na njoj su viđeniji predstavljači iskazali žaljenje što se knjiga ne može kupiti u toj knjižari, kao i nadu da će se to moći uskoro učiniti.

No, paralelno su stizale i glasine - koje se, kako znamo, brzo šire - da od knjižare neće biti ništa, da je tu nešto mutno, da je cijena previsoka. Iako su i novi vlasnik prostora Željko Katić, pa i gradonačelnik Andro Krstulović Opara nedvosmisleno rekli da tu hoće i mora biti knjižara. Kako je "Morpurgo" prevažan za Split, pa i Dalmaciju i Hrvatsku, provjerili smo hoće li tu biti knjižara, restoran, fast food ili hostel.

Kao mogući najmoprimci figuriraju i "Znanje", koje je uzelo u najam knjižaru "Krleža" i VBZ, koji je prije nekoliko godina napustio dvije knjižare u gradu i otišao u "Mercator". U sklopu najma spominjao se i splitski "Verbum" koji ima knjižare vjerske literature po cijeloj državi, a u Splitu, osim "Sv. Frane", i na Splitu 3.

- Novi vlasnik prostora pozvao nas je na sastanak. I razgovarali smo o tome. Zagolicala nas je ideja o najstarijoj europskoj knjižari, ali smo shvatili da se takva knjižara opće prakse ne uklapa u naš poslovni plan - kazao je direktor "Verbuma" Miro Radalj.

Nije 'hoću' isto što i 'mogu'

Kao najozbiljniji kandidat za najam figurira zagrebačka tvrtka "Hoću knjigu", koja je uzela pod najam knjižaru u "Jokeru". Njihov direktorJurica Čubrić pojasnio je fazu njihovih pregovora s vlasnikom prostora.

- Izradili smo nacrt obnove, potpuno o svome trošku. Veliki smo novac rezervirali za to. O vlasniku ovisi što je njemu najisplativije. Čekamo. Mislim da je nemoguće da u tom prostoru bude nešto drugo osim knjižare i da nema šanse da se to dogodi. Šteta što se propustila ljetna i udžbenička sezona.

Sad bi mogao propasti i odličan prosinac. Prostor je neodržavan i treba dva-tri mjeseca da ga se stavi u funkciju - objasnio je Čubrić željan da uđe u knjižaru kao pričuvni centarfor u igru.

No, kako "Hoću knjigu" ne znači nužno i "Mogu knjigu", pitali smo vlasnika prostora Željka Katića, vlasnika očito uspješne i izbalansirane vulkanizerske radnje sa Sućidra.

- Vodim nekoliko pregovora. Angažirao sam odvjetnika da sastavi ugovor. U tom prostoru u proteklih deset godina promijenilo se pet najmoprimaca. No, bilo je dosta problema i oni su redom propadali. To je znak da je nešto u tome bilo trulo.

Mi sada ovim ugovorom i pregovaranjem to želimo izbjeći. Meni je najviše u interesu da se to što prije riješi jer gubim najamninu - kazao nam je Katić, o kojem knjižarski pregovarači imaju samo lijepe riječi. On je naglasio da s donedavno zaposlenim dobrim trgovcima knjižarima nema ništa. Neki od njih još čekaju, neki su našli mjesto u drugoj knjižari, pa i u turizmu.

Pregovori dakle teku, u knjižari neće biti hotel ni za ljude ni za gume, odvjetnici su preuzeli stvar, no vrijeme teče i trgovcima koji čekaju sretne božićne dane i publici željnoj svoje knjižare.

Jer preduga pauza mogla bi narušiti glasoviti rad knjižare u kontinuitetu. Iako se sve vrti oko kuna i jamstava, nisu ovo pregovori o Piranskom zaljevu, niti neko Vladino vijeće za suočavanje s prošlošću.

Riječ je o poznatom prostoru na Pjaci, trenutačno praznom kao periferijska videoteka. Dokle? Zar ćemo prezimiti bez "Morpurga"?!

Mogućnosti dogovora s Gradom - postoji

Tragom izjave gradonačelnika Andre Krstulovića Opare na Radio Splitu da postoji plan subvencioniranja knjižare Morpurgo, zanimalo nas je kada će to zaživjeti i pod kojim uvjetima, no do zaključenja lista nismo uspjeli dobiti gradonačelnikov odgovor.

- Ja sam sve prepustio odvjetniku. Iz novina sam iščitao da je plan za knjižaru Morpurgo gradonačelnikova želja. Prije tri-četiri mjeseca kontaktirali smo kratko na temu knjižare.

Naravno da postoji mogućnost dogovora s Gradom, kazao je Katić koji se podsjetio da je bilo problema s naplatom najamnine u tom prostoru, da je pri kupnji prostor bio ponuđen i Gradu koji je, kako kaže gradonačelnik, siromašan. Iako se ta ocjena kosi s porastom broja noćenja, restorana i kafića, štandova i koncesionara.


 

 

#KNJIŽARA MORPURGO

Izdvojeno

02. srpanj 2020 22:25