StoryEditor
SplitNaselje na mosoru

Predstavljeno prvonagrađeno urbanističko rješenje zone Korešnica, Opara: Učinit ću sve da do kraja moga mandata dođemo do točke bez povratka

2. srpnja 2020. - 17:43
Prvonagrađeni rad arhitekta Njirića predviđa oko 1140 stanova za 5000 stanovnikaNikola Vilić/HANZA MEDIA

U Gradskoj upravi danas je predstavljeno prvonagrađeno urbanističko rješenje zone Korešnica, autora Hrvoja Njirića, pod nazivom "gomilica A".

– Velika je čast i zadovoljstvo bilo sudjelovati, a kamoli i pobijediti. Ovo je jedinstvena prilika koja Split stavlja na mapu onih gradova u Europi koji imaju prilike ostvariti suvremeni stambeni okoliš. Inzistiramo na cjelovitosti, a ne samo na kućama pa onda možda ceste i socijalna infrastruktura – rekao je profesor Njirić.

Rješenje "gomilica A" sastoji se od tri različita tipa stanovanja: ovojnice, dvora i lamela. Na prostornom obuhvatu veličine 15,3 hektara predviđena je izgradnja oko 1140 stanova, u kojima bi svoj dom pronašlo oko 5000 stanovnika.

– Moj tim i ja smo to odabrali budući da se radi o velikom naselju, a to su sve modeli koji u Splitu već postoje. Primjerice, ovojnica je nalik na Dioklecijanovu palaču, dvorovi su neka inačica prostora koji ćemo pronaći u Radunici i Varošu, a lamele su inačica dijelova Plokita. Ovaj projekt je šansa da napravimo značajan iskorak u kvaliteti stambenog okružja u Hrvatskoj – objasnio je arhitekt.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako je "konačno završen veliki posao koji je pripreman gotovo od samog početka mandata".

– Došli smo do točke koja je prava fešta struke i pravo mjesto za zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u ovome poslu. Riječ je o zahvatu na južnim padinama Mosora koji bi trebao otvoriti novu perspektivu razvoja našega grada – kazao je Krstulović Opara.

Gradonačelnik je istaknuo kako iza ovog projekta stoje ministarstva branitelja, obrane, unutarnjih poslova, obrazovanja i demografije, te Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Županija i Grad.

image
Dragan Žuvela, Ana Sapunar, Tihomir Jukić i Božo Zadro

– Nećemo dopustiti da se ponovi situacija kao na Kili, gdje se tek sada radi pristupna cesta. To se više nikada ne smije dogoditi. Projekt Korešnica podrazumijeva izgradnju velikog naselja, ali i potpuno uređenje. Korešnica, Mravince, Kučine i Žrnovnica dobit će ono što je taj dio grada i zaslužio, a to je kompletna infrastrukturna komunalna opremljenost – rekao je poteštat.

Krstulović Opara je istaknuo kako je sljedeći korak predstavljanje svih projekata te ugovaranje izrade projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole.

– Učinit ću sve da do kraja moga mandata dođemo do točke bez povratka, odnosno do kvalitetne projektne dokumentacije, a time i financijske konstrukcije – rekao je prvi čovjek Splita.

Božo Zadro, inicijator projekta i predstavnik braniteljskih udruga, kazao je kako su aktivnosti počele 2014. godine.
– Tražili smo prostor za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, a lokacija iznad Korešnice ukazala nam se kao idealna. Kako moramo misliti na ljude koji su stvarali našu državu, tako moramo misliti i na našu budućnost, a to su mladi koji, osim posla, u ovom gradu moraju naći i krov nad glavom. Svečano obećavam da ćemo ovo realizirati do kraja – kazao je Zadro.
Na natječaj je pristiglo 30 radova, a Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split, istaknuo je kako je to poprilična brojka za projekte sličnog obujma i kompleksnosti.
– Natječaji nam daju najveću šansu za dobivanje kvalitetnog rješenja i mislim da se to i u ovom slučaju dogodilo. Split je na dobitku s ovim rješenjem, a sada Grad mora upregnuti kako bi se ovo dovelo i do kraja – zaključio je Žuvela.

Izdvojeno

19. srpanj 2020 22:43