StoryEditor
SplitPROCJENA STRUKE

Palača pravde u Splitu nije rizična, epidemiolozi imaju glavnu riječ: zaražena žena na bolovanju, 6 osoba u samoizolaciji, sud ne treba dezinficirati

Piše Katarina Marić Banje
31. ožujka 2020. - 13:43
Županijski sud u Splitu   Paun Paunović/HANZA MEDIA

Zgradu Palače pravde u Splitu nema potrebe dezinficirati, procjena je epidemiologa. Nakon što se utvrdilo kako je namještenica Županijskog suda u Splitu pozitivna na virus, pet njenih kolegica i dalje ostaju u samoizolaciji dok ne prođe rok od dva tjedna od njihovog međusobnog kontakta.

Osim namještenice suda, na virus je pozitivan i njen suprug, pravosudni policajac iz Zatvora u Splitu koji je dolazio u zgradu u Gundulićevoj ulici jer je dostavljao i uzimao poštu. Stoga su sa suda čekali da im epidemiolozi jave kako moraju postupati ne samo s obzirom na kontakte njihove namještenice već i policajca iz zatvora.

Od Tajde Šodan, koordinatorice za zaštitu od bolesti COVID -19 na Županijskom sudu u Splitu saznali smo koji su podaci bili ključni za konačnu odluku o postupanju.

- Naša namještenica je posljednji put radila prošli ponedjeljak, a nakon toga nije dolazila u zgradu suda. Stoga je u samoizolaciji 5 naših namještenica, njenih kolegica s kojima je kontaktirala u ponedjeljak i tjedan prije. Također je u samoizolaciji jedna namještenica Općinskog suda u Splitu čiji Zemljišnoknjižni odjel je u ovoj zgradi u prizemlju i koja je kontaktirala s njom.

Ovdje moram napomenuti kako epidemiolozi za odluku o samoizolaciji procjenjuju tko je bio u tzv. bliskom kontaktu. Točno je određeno što je takva vrsta kontakta, to se odnosi na kontakt na manje od metra udaljenosti u trajanju od najmanje 10 minuta. Zato su iz epidemiološke službe razgovarali s našom namještenicom i nakon toga nama dali smjernice koje osobe moraju biti izolirane 15 dana od kontakta s kolegicom - pojasnila nam je.

Svakodnevni kontakt

Njihova namještenica saznala je u srijedu navečer kako joj je majka pozitivna na virus te je odmah obavijestila sud. Ona i suprug testirani su u petak ujutro te su za nju nalazi došli isti dan navečer, a za njega u subotu večer. Sa suda su svakodnevno bili u kontaktu s epidemiolozima radi uputa o postupanju. Također svakodnevno kontaktiraju sa svojim namještenicama u samoizolaciji i ni jedna od njih nema simptoma. Zaražena namještenica je na bolovanju.

- Nakon što se u subotu navečer saznalo za pozitivni nalaz pravosudnog policajca epidemiolozi su mi rekli da će nakon razgovora s njim procijeniti treba li još netko sa suda u izolaciju. Sporna su bila još dva naša djelatnika te dvije osobe s protokola državnog odvjetništva koje je također u ovoj zgradu na trećem katu. Tijekom nedjelje su provjeravali sve kontakte pravosudnog policajca. Potencijalno kritične su one osobe koje su s njim bile u bliskom kontaktu dva dana prije pojave simptoma.

Jutros sam od njih dobila naputak kako nitko od njih ne treba ići u samoizolaciju. Kako sam znala da je Zatvor u Splitu u međuvremenu dezinficiran, pitala sam ih za dezinfekciju zgrade suda. Rekli su mi kako nema potrebe jer je ona zadnji put bila u zgradi u prošli ponedjeljak, a on u srijedu, ali samo je uzeo poštu. Pojasnili su mi da je to predugo vremena da bi se virus mogao zadržati u prostoru, a ako bi se i zadržao to ne može biti u tolikoj količini da bi se netko zarazio.

Osim toga, svatko od nas tko dolazi u zgradu suda svakodnevno dezinficira sve perive površine koje diramo: kvake, radne površne i tastature. Svima sam od početka mjera protiv zaraze podijelila sredstva za dezinfekciju u raspršivaču, nadalje, imamo maske, rukavice i antiseptik za ruke. Uz osobne mjere prevencije koje provodimo svi mi, čistačice redovno peru i dezinficiraju podove i sve ostale prostore i površine - kazala nam je Tajda Šodan.

Strogo ograničen ulazak

Prema epidemiolozima, razlika suda i zatvora je i u tome što je u zatvoru stalna fluktuacija ljudi, zaposlenika i onih koji dolaze na prisilni smještaj. U zgradu suda je strogo ograničen ulaz od početka epidemije. Svakodnevno dolazi devet osoba iz sudske uprave te dežurni suci kaznenog i građanskog odjela i njihove zapisničarke.

Svi ostali imaju jedan dan tjedno u kojem mogu doći ili donijeti spise, svi u isti dan i uz prethodnu najavu. U zgradi je tako najviše praznih prostorija dok je u zatvoru situacija dijametralno suprotna. Zato je u zatvoru u samoizolaciji 19 službenika koji su bili u kontaktu sa zaraženim policajcem.

Radi se o službenicima osiguranja, medicinskom osoblju i administraciji. Također su dezinficirali zgradu na Bilicama i službena vozila. Nova upraviteljica Ana Svalina je jednu dezinfekciju provela i prije deset dana, znači prije saznanja da postoji sumnja u zarazu kod njihovog pravosudnog policajca. Nakon spoznaje o potencijalno zaraženom službeniku i prije potvrde virusa je napravila još dvije dezinfekcije. U sklopu mjera protiv epidemije je, kako saznajemo od dobro upućene osobe, na vrijeme nabavila maske, dezinficijens te čak i zaštitna odijela tako da su opremljeni svim potrebnim.

#ŽUPANIJSKI SUD SPLIT#KORONAVIRUS#ZATVOR U SPLITU

Izdvojeno

24. svibanj 2020 14:45