StoryEditor
SplitSASTANAK BEZ ZAKLJUČKA

Otkup zgrade 'Brodomerkura' građani će platiti 20 milijuna kn

16. prosinca 2016. - 23:57
sveuc.JPG

Zajednička tematska sjednica Gradskog vijeća i sveučilišnog Senata koja je u srijedu (jučer) održana na Kampusu, u zgradi Triju fakulteta, nakon četiri i pol sata duge rasprave mogla bi se ukratko svesti na onu popularnu izreku "dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti". Naime, nakon prilično konstruktivne diskusije, na kraju je "zapelo" na tekstu zaključka o kojemu je trebalo glasovati.

Da pojasnimo - sveučilišni čelnici su za goste iz Banovine pripremili nekoliko zaključaka za koje su smatrali da bi se trebali usvojiti, među ostalim i onaj o kupnji "Brodomerkurove" upravne zgrade na Poljičkoj cesti za potrebe Filozofskog fakulteta koji bi se tamo preselio zajedno s Rektoratom, dok bi Sveučilište prepustilo Gradu prostore u Radovanovoj ulici i na Peristilu. Rektor prof. dr. Šimun Anđelinović nekoliko je puta naglasio da se radi o akutnom problemu koji treba što prije riješiti.

Jedan od predloženih zaključaka odnosio se i na pitanje legalizacije bespravnih objekata, pretežno obiteljskih kuća u obuhvatu Kampusa, o čemu se povela žučna rasprava na koju je potrošen najveći dio sjednice. Poteštat Ivo Baldasar najavio je kako bi Grad sufinancirao kupnju "Brodomerkurove" zgrade za potrebe Filozofskog s 20 milijuna kuna kroz dugoročno financiranje.

- Filozofski fakultet nastavu održava na šest lokacija. Zgradu Rektorata u Livanjskoj ulici vjerojatno bismo prodali Pravnom fakultetu, a nedostaje nam 25 milijuna kuna da zatvorimo financijsku konstrukciju - kazao je rektor.

Vijećnici su mahom kritizirali način na koji su zaključci bili sročeni, proglasivši ih previše uopćenima. Nakon brojnih prijedloga kako ih uobličiti, u konačnici je prihvaćen onaj Jure Šundova (HGS) da se zaključci prime na znanje, te da se zadužuju stručne službe u Banovini i sam gradonačelnik da za prvu iduću sjednicu pripreme prijedloge odluka, te da za prvo zasjedanje gradskog parlamenta u 2017. prijedloge detaljno razrade.

Što se tiče legalizacije objekata unutar Kampusa, tijekom sjednice su lokalni zastupnici mahom zauzeli stav kako njihovo ozakonjenje ne smije doći u pitanje. Nezavisna Maja Dvornik bila je protiv rasprave o izmjenama GUP-a jer se na taj način ostale građane stavlja u neravnopravan položaj

- Ako je ova sjednica sazvana za to da se objekti ne legaliziraju, onda smo mi na suprotnim stranama - kazao je Luka Podrug (HČSP).

- Ne želimo raditi pritisak na Gradsko vijeće. Budućnost naše djece je u pitanju. Nismo protiv legalizacije, nego da ona ide samo s akcijskim planom otkupa - odgovorio mu je prof. dr. Anđelinović.

S Podrugom se složio i Šundov naglasivši kako nema prijepora oko ozakonjenja tih kuća te je predložio da se prilikom dogovora stavi klauzula da svaki vlasnik objekta prihvati otkup po tržišnoj cijeni kako bi se Sveučilište moglo širiti. Rektor je istaknuo da Kampus treba ostati u zamišljenim gabaritima.

- Jedan od naših prijedloga je da se nađe način kako kompenzirati ljudima njihovo vlasništvo, želimo da se to pošteno napravi - ustvrdio je prvi čovjek Sveučilišta.

Što se tiče duga za komunalni doprinos, rektor je kazao da je prema zaključku iz 2005. godine Sveučilište dužno plaćati 10 posto komunalnog doprinosa u novcu, a ostalo ide kao nenovčana tražbina, te da nema zastare u rokovima.

- Sve ceste i infrastrukturu predajemo Gradu. Imamo potvrde da smo platili taj komunalni doprinos. U svibnju ove godine razgovarali smo s ministarstvima o kompenzaciji. No, dobili smo rješenja o ovrsi na 35 milijuna kuna, na koja smo se žalili, a drugostupanjsko tijelo potvrdilo je kako se plaća 10 posto u novcu, a ostalo prijebojem. Ne bježimo da ćemo kad budemo gradili zgradu Filozofskog, izgraditi ceste i predati ih Gradu. Nećemo o ovome više razgovarati preko medija nego riješiti međusobno - zaključio je Anđelinović.

item - id = 458712
related id = 0 -> 1106181
related id = 1 -> 1042962
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 09:55