StoryEditor
Splitparnjaci

Odluka ministra Beroša podijelila splitske liječnike primarne zaštite, pojavila se i Viber grupa: dr. Krolo nam je objasnila u čemu je problem

Piše Ivica Marković
30. ožujka 2020. - 14:32
Vikica KroloŽeljko Puhovski/HANZA MEDIA

Kao što smo već napisali u petak je poslijepodne dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) donio odluku, kako će 560 liječnika primarne zdravstvene zaštite (obiteljski, pedijatri, ginekolozi, stomatolozi), kako oni koji su zaposlenici DZ SDŽ, tako i koncesionari, od danas raditi u dvije grupe, po 15 dana. 

Trebalo se raditi po principu, da jedna grupa radi 15 dana, nakon čega odlazi na "odmor", a ona koje se "odmarala" uskače u rad.

Na taj se način željelo u "rezervi" imati pola liječnika, koji bi u slučaju zaraze koronavirusa, onih koji rade, mogli "uskočiti" na "njihova" radna mjesta.

No, u petak navečer iz Kriznog stožera u Zagrebu, potpisana od izv. prof. dr. Vili Beroša, ministra zdravstva RH, dolazi odluka, po kojoj svi liječnici primarne zdravstvene zaštite moraju od danas raditi i da nema rada u dvije grupe, a sve zbog bolje dostupnosti liječnika.

I dok je veliki broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, od kojih su mnogi i koncesionari, kao normalnu prihvatili odluku dr. Rađe, naravno, bilo je puno i onih koji prihvaćaju odluku ministra Beroša i ne žele raditi kako je dr. Rađa odlučio.

Rađini oponenti su se čak okupili i u Viber grupi i prema riječima dr. Vikice Krolo, predsjednice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) oni apsolutno podržavaju odluku ministra Beroša i radit će onako kako odlučio Krizni stožer u Zagrebu.

- Mi smo pozdravili kada su u KBC-u Split odlučili raditi u dvije grupe. No, takav način rada i nije baš lako organizirati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer je velika većina nas liječnika dislocirana, jedna od drugih i često nam se ordinacije ne nalaze u istoj zgradi. Tehnički mi možemo biti dostupni preko mobitela ili kompjutera svim našim pacijentima i veliku većinu svog posla možemo obavljati od kuće. No, te iste pacijente ne možemo previjati, izdavati im uputnice, doznake za bolovanja... i još puno toga, kazuje dr. Krolo.

Naša sugovornica kaže, kako ima podosta ambulanta koje nemaju svog "parnjaka", odnosno imaju ga, ali se ne nalaze u istom prostoru.

- Mi imamo svog "parnjaka" na papiru, ali se on ne nalazi u istom prostoru. Istini za volju dr. Rađa je napravio takav raspored da smo mi "parnjaci" blizu jedni drugima, ali ponovno bi naši pacijenti morali hodati i tražiti gdje se nalazi ambulanta onog drugog liječnika, recimo mog "parnjaka". Moj "parnjak" odnosno moja kolegica je od mene udaljena 200-300 metara. Mi u KOHOM-u mislimo da su naša promišljanja jednaka promišljanjima ministra Beroša i najvažnije je da smo u kontaktu s našim pacijentima, kazuje dr. Krolo.

Kako kaže dr. Krolo, obiteljski liječnici su dostupni svojim pacijentima 24 sata dnevno.

- Postali smo "virtualni liječnici". I sada nam se veliki broj pacijenata javlja na mobitele i traži savjet od nas. Trudimo se imati što manje kontakata s pacijentima, kako bi umanjili mogućnost zaraze koronavirusom. Ujedno, očekujemo od Kriznog stožera, Županije i DZ SDŽ da nam osiguraju svu potrebnu zaštitnu opremu za rad, kako bi što više nas liječnika ostali zdravi, kako bi sve moglo normalno funkcionirati i da nas što manje bude u samoizolaciji. Ukoliko ministar dr. Beroš uskoro donese neku drugu odluku, mi ćemo joj se povinuti i raditi po toj odluci. Mi ćemo slušati ministra Beroša, zaključuje dr. Vikica Krolo.

#KORONAVIRUS#VIKICA KROLO

Izdvojeno

06. lipanj 2020 00:21