StoryEditor
Splitdiplomacija

Novi britanski veleposlanik posjetio Split; Puljak: Krenuli ste obilaskom najljepšeg dijela Hrvatske

Piše PSD
26. srpnja 2021. - 23:27

Gradonačelnik Ivica Puljak primio je jučer u gradskoj upravi u nastupni posjet Simona Dereka Thomasa, veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

Bio je to prvi protokolarni prijem novog veleposlanika koji je stupio na dužnost prošlog tjedna, a ujedno i njegov prvi posjet Splitu.

– Krenuli ste obilaskom najljepšeg dijela Hrvatske, našeg Splita – kazao je gradonačelnik Ivica Puljak novom britanskom veleposlaniku, zaželjevši mu dobrodošlicu i uspješnu diplomatsku karijeru u kojoj je prvi put preuzeo veleposlaničku dužnost.

Veleposlanik Thomas, koji već poprilično dobro govori hrvatski jezik, kazao je kako će njegove diplomatske aktivnosti biti usmjerene na jačanje gospodarske razmjene te na uspostavi novih partnerstava u obrazovanju, znanosti i novim tehnologijama.

U Splitu im je izuzetno važna suradnja s HRM-om, ali primaran im je veliki interes britanskih turista za boravak u Splitu i na jadranskoj obali.

Izrazio je zadovoljstvo što je turistička sezona u Hrvatskoj unatoč koroni prilično uspješna, te da u tom smislu treba uspostaviti ravnotežu između znanstveno utemeljenih epidemioloških mjera i zahtjeva tržišta.

– Znanost, tehnologija i globalizacija nam pomažu, a to se potvrdilo i u razdoblju pandemije, a naša je ambicija da Split bude najmoderniji grad s najvišim obrazovnim standardima. U tom je cilju veliki projekt škola u jednoj smjeni, kakve postoje i u britanskom obrazovnom sustavu – kazao je gradonačelnik Puljak.

Spominjući dugogodišnje partnerstvo Splita i britanskog Dovera, te primjer suradnje splitske 1. gimnazije i Astor College for the Arts, gradonačelnik Puljak zanimao se za mogućnost uspostave projektne suradnje na području predškolskog i školskog obrazovanja.

Na prijemu u splitskoj Gradskoj upravi uz veleposlanika Thomasa bila je i Snježana Vukić, politička savjetnica u Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

Kao uspomenu na prvi susret u Splitu, gradonačelnik Puljak je veleposlaniku Thomasu darovao tzv. top pisalo, izrađeno u prigodi 500. obljetnice Marulićeve "Judite".

item - id = 1115535
related id = 0 -> 1129037
related id = 1 -> 1128982
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 01:25