StoryEditor
Splitopet na moru

Nedjeljno jugo iskoristili za trening regatu: 15 jedrilica startalo sa splitske Zente, svi su se morali pridržavati epidemioloških mjera

10. svibnja 2020. - 18:53
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Polako se život vraća u normalu, pa premda ne smiju održavati službene regate, Splićani su nedjeljno jugo iskoristili za odjedriti “Trening rutu krstaša sveti Duje”. I sve po epidemiološkim mjerama, pa je na brodovima bilo najviše pet članova posade.

- Startalo je 15 jedrilica, a uglavnom su jedrili u parovima, tek su veći brodovi imali do pet članova u kokpitu – kazuje nam Igor Petrović, tajnik Jedriličarskog klupa Zenta, koji već tradicionalno organizira nadmetanje krstaša povodom Dana grada Splita i nebeskog zaštitnika svetog Duje, no ovaj put je koronaviris sva događanja na moru bacio u drugi plan.

No kako ljudi od mora ne mogu bez mora, jedrilo se u sklopu “Splitske trening lige u jedrenju” čiji je idejni začetnik Goran Martinović Orca iz splitskog Labuda, ima tri godine organizira nedjeljna druženja na moru, trening-regate za jedriličare iz splitskog bazene, pa se jedrilo i treniralo i tijekom pandemije, ali sa samo dva člana posade na brodu. Uglavnom se radilo o članovima obitelji.

Rezultati

Prolaz kroz cilj u realnom, jedrenom vremenu treninga:
1. Brod "Mila 8" (kormilar Ciril Vrančić, klub JK Zenta) jedreno vrijeme 2 sata i 3 minute, 2. "Magnum" (Mile Pivalica, JK Mornar) 2:07 sati, 3. "Blue lady 2" (Goran Treursić, JK Split) 2:13 sati.

I nije bilo nikakvih druženja, ni uoči starta, ni nakon jedrenja, došli bi odjedrili, i svatko bi se brodom vratio u svoju matičnu luku, bez ikakvog kontakta. Pa su putem društvenih mreža, organizirali i ovo jedrenje.

Tako se i u nedjelju zajedrilo, po jugu od 15 do 17 čvorova na ruti dugoj 13 milja. Startalo se pred Zentom, prema bovi ispred Podstrane, odnosno ispred hotela “Le Meridine Lav”, pa nazad prema Splitu, sve do bove na rtu Marjana, i opet na ciljnu liniju ispred Zente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 12:51