StoryEditor
SplitZEC NI PRENOĆIO NIJE

Multimilijunaš prodaje vilu na Mejama koju je kupio od Gorana Ivaniševića, agenti su fleksibilni: Možemo spustiti cijenu...

5. veljače 2020. - 13:35

Jedna od najintrigantnijih splitskih luksuznih vila, moderna i atraktivna kuća s bazenom na Mejama, koju je 2005. sagradio wimbledonski pobjednik Goran Ivanišević, opet je, nakon što je osam godina bila u vlasništvu multimilijunaša Stefana Vlahovića, stavljena na prodaju. Oglašena cijena, stručnjaci za nekretnine tvrde, poprilično je realna s obzirom na trendove - traži se pet milijuna eura.

Ovo elitno znanje dizalo je prašinu u medijima nekoliko puta. Nakon što je 2001. godine oduševio naciju i osvojio Wimbledon, Ivanišević je od Grada Splita tražio je da se promjeni GUP, te mu se omogući uređenje kuće u kojoj namjerava živjeti. Kupio je objekt u lošem stanju u zoni unutar Park šume Marjan, te zatražio prenamjenu. Zaprijetio je da će, ne dobije li dozvolu, preseliti u Zagreb. Gradsko vijeće odobrilo mu je poseban status i gradnju na Mejama.

Iako su Splićani bili uvjereni kako će njihova omiljena sportska zvijezda živjeti na Mejama i ostati u gradu pod Marjanom, Ivanišević je vilu, odmah po izgradnji, bez da je u njoj ikada boravio, stavio na prodaju. Takav potez izazvao je još veći interes i reakciju građana.

image

 
Božidar Vukičević/Arhiv/HANZA MEDIA

Tenisač je uložio oko četiri milijuna eura, a prodajna cijena prije 15 godina bila je osam milijuna eura. Svjetski poznat vlasnik i atraktivna lokacija nisu pomagali prodaji, pa je cijena vile opadala iz godine u godinu. Interesenata je bilo, no kupac se dugo tražio. Sve do ljeta 2012., kada ju je, navodno za 33, 3 milijuna kuna, iako neki izvori špekuliraju o cifri od 50 milijuna, kupio Vlahović, hvarski industrijalac koji radi i živi u Rusiji.

Dvije hipoteke

Nakon što se upisao kao vlasnik, s vile su skinute dvije hipoteke, no još uvijek je bila opterećena dugom od 11 milijuna kuna, hipotekom kojom je Goran opteretio vilu malo prije prodaje.
Sada je, osam godina nakon što je u njoj živio sa svojom obitelji, Vlahović odlučio prodati.

Zbog čega se odlučio na takav potez ne zna se, no čim je prvi put oglašena na tržištu, pojedini stručnjaci tvrdili su kako idejno rješenje arhitekta Vjeke Ivaniševića, nije u potpunosti ispunilo očekivanja potencijalnih stanara. Navodno, vili od 1000 četvornih metara stambenog prostora nedostaju neke elementarne stavke.

Velika zamjerka bila je i to što je vanjski bazen okrenut prema Marjanu, a ne moru. Obitelji Vlahović to nije smetalo. Dapače, život u Splitu itekako im je ispunio očekivanja.

- S ponistre se vidi Šolta... Prije našeg dolaska u toj vili nitko nije prespavao. Kad smo kupili vilu, nije bilo ni jednog kreveta, kao ni kuhinje. Tada vila nije bila pogodna za djecu. Malo smo je adaptirali i prilagodili. Moja obitelj tu boravi od kraja travnja do konca kolovoza. Ja odem u Rusiju na dva tjedna, pa dođem na nekoliko dana i onda se opet vratim... - izjavio je Stefano za Slobodnu 2014. godine.

image
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Vila je trenutno oglašena na stranici agencije JamesEdition, sa sjedištem u Nizozemskoj. Početnu cijenu, kazali su nam, voljni su malo spustiti.

- Oko cijene se može pregovarati, spustiti se može od pet do sedam posto, ne više. Riječ je o gradskoj vili, udaljenoj od 1.8 kilometara od centra grada - stoji u njihovom odgovoru na naš upit. Drugim riječima, spremni su spustiti cijenu za nekih 250.000 eura, cifru za koji se može kupiti još jedan lijep stan u Splitu.

Modernističkog dizajna, kuća ima zatvorenu površinu od 1050 kvadrata, koja je raspoređena na dvije nadzemne i dvije podzemne etaže. Sastoji se od četiri spavaće sobe, s četiri pripadajuća kupatila, salona, kuhinje, blagovaone, fitnes dvorane, saune, radne sobe, vinoteke, unutarnjeg i vanjskog bazena.

Mediteranski raj

Potpuno je opremljena, a okućnica je, navode u oglasu, poput mediteranskog raja, s očaravajućim pogledom na more. Prizemlje kuće ima klizne stijene koje se potpuno mogu otvoriti i tako povezati s vrtom od 1560 metara četvornih, u kojem je i prostrani vanjski bazen.

- Više je od vile, ovo je brend, povijest i nježan dodir profinjene arhitekture. Inspiracija je za slavu i pobjedu - opis je koji bi trebao privući kupce.

Zahvaljujući oglasu, može se vidjeti impresivno uređenje interijera. Posebnu pažnju svakako privlače drvene stepenice u sredini zatvorenog prostora, ograđene staklom. Prednost je, zaključujemo mi koji ni u snu ne možemo dati ponudu, svakako vrhunska lokacija, čak i iznimna privatnost koju vila nudi, budući da su oko nje dobrim dijelom zelene površine.

Plus je svakako i blizina mora, kao i centra grada.. Minus je, da navedemo i to kada smo već primijetili, održavanje.. Budimo realni, tko će čistiti sva ta stakla?

Tko je Stefano Vlahović?


Stefano Vlahović, najbogatiji je Hrvat u Rusiji, uspješni poduzetnik, otac petero djece. Rođen je u Italiji, ima i austrijsko državljanstvo, studirao je u Kaliforniji i Japanu, radi u Kalinjingradu, gdje je i počasni konzul Republike Hrvatske.

Otac mu je s Hvara, nakon rata nacionalizirana mu je imovina, dio koje je Stefano uspio vratiti. Njegova je tako desna strana Svačićeve ulice, kao i menza Sveučilišta u Splitu na Cankarjevoj poljani. Vlasnik je i Hektorovićeve palače na Hvaru. Govori japanski, ruski, engleski, talijanski i hrvatski jezik.

Nekretnine u Splitu sve luksuznije i skuplje


Ivaniševićeva vila nije najskuplji objekt koji se prodaje na stranici JamesEdition.
Hotel s 28 soba i četiri zvjezdice, u Podstrani, pokraj hotela La Meridien Lav prodaje se za nešto manje od osam milijuna eura.

Nekoliko stotina metara iznad Ivaniševićeve kuće, na Mejama, prodaje se vila za šest i pol milijuna eura, s pet spavaćih soba, površine 665 metara četvornih.

Što kaže zemljišnik?


Prema podacima iz zemljišnjih knjiga, nekretninu tereti Privredna banka Zagreb s milijun i pol eura, te tvrtka sa sjedištem u Ciparu za tri milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 09:51