StoryEditor
Splitdvojbena pravila

Mnogima nije jasno smiju li uopće izići u šetnju i gdje, a policija poručuje: Izbjegavajte Marjan, Žnjan, Bačvice i Rivu, za upute pitajte liječnike!

Piše Tanja Gattin
1. travnja 2020. - 17:58
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Kao i mnogi drugi, stojim doma zbog svih onih koji su zdravstveno ugroženi i da mjere Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu ne bi bile besmislene, kad se s njima već ubija gospodarstvo.

Oni koji smatraju da im je ograničenjem slobode kretanja uskraćeno njihovo pravo, imaju pravo na takvo mišljenje. No, bez obzira na različite stavove ljudi, bilo bi lijepo znati kako građani koji odluče uhvatiti malo sunca, a da to bude podalje od njihovih balkona, mogu napraviti đir bez straha da će imati posla s policijom ili čak završiti s prijavom.

Kontradiktorne upute šetajte / nemojte šetati, posebno zbunjuju nakon nedjeljnog privođenja tri osobe nedaleko plaže Bačvice, među kojima je bio muškarac kojeg su policajci u civilu, kako su pokazala fotografije, bacili na pod. I sve dok je, kako je kazao, to gledalo njegovo dijete koje je zbog toga plakalo.

Zato smo pitali splitsku policiju koja su to konkretna mjesta gdje građani ne bi trebali ići u šetnju, što zbog ugroze zdravlja, što da bi se izbjegla nedjeljna neugodna situacija koja se odvila na području gradskog kotara Bačvice. A vi dragi čitatelji prosudite koliko ste zadovoljni s odgovorima koje su dali splitski organi reda.

- Stožer civilne zaštite do sada je donio niz odluka i mjera u cilju sprječavanja i širenja zaraze, pa tako i 21. ožujka odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. Ta odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba. Ravnateljstvo policije i stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz te odluke i to svakodnevno radimo - stoji u odgovoru Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Uh, što li onda šetačima uopće preostaje?!

Bar da znamo koja bi mjesta trebali izbjegavati, osim poznatih splitskih šetnica.

- Veći broj građana tijekom slobodnog vremena, posebno za vrijeme vikenda, redovito je provodilo vrijeme u Park šumi Marjan, na Žnjanu, Bačvicama i Rivi. Tamo se okupljao veliki broj ljudi. Sve navedeno su površine na kojima je navedenom odlukom strogo ograničeno zadržavanje.

Također, podsjećamo kako je Stožer civilne zaštite 20. ožujka donio odluku o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta, koja su sukladno toj odluci ograđena zaštitnim trakama i zatvorena na drugi primjeren način, a provedbu ove odluke osiguravaju stožeri civilne zaštite.

Dok ne nađete neku privatnu ledinu na kojoj bi kao ovisnici o suncu u miru mogli dobivati dnevnu dozu vitamina D, pitamo kako policija postupa kada na određenom području zatekne veći broj ljudi?

- Mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite donesene su u cilju sprječavanja širenja bolesti, a svih odluka Stožera u obvezi smo se pridržavati - kažu u policiji, te nastavljaju:

- Do nedjelje nismo evidentirali značajnije primjedbe građana, jer su svjesni kako je i ova odluka donesena kako bi se spriječilo širenje zarazne bolesti, a kao što možete svakodnevno vidjeti, na ulicama gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema velikog broja ljudi i oni napuštaju svoje domove samo kada je to potrebno.

Odgovorni i savjesni građani pridržavaju se ovih odluka, a kada ih na to podsjetimo, postupe po uputama. Većina ih se odgovorno ponaša, slušaju upute policajaca na terenu i u prometu, te su pokazali izuzetnu strpljivost i susretljivost, posebno prvog dana nadzora odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i boravišta, kada smo na ulazu u Split imali veće gužve u prometu i kolone na prilaznim pravcima. Zbog toga im još jednom zahvaljujemo.

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Ima li možda policija savjet za građane kako da postupaju kada idu u šetnju?

- U odnosu na želju ili osobnu potrebu za boravak na otvorenom ili potrebu za šetnjom, građani se trebaju obratiti liječnicima i epidemiolozima koji će im dati odgovor na njihove dvojbe kako se ponašati u ovim trenucima - kažu organi reda.

Je li, na koncu, ikome određeno osam tisuća kuna kazne radi kršenja odluke o zabrani okupljanja, te postoji li diskont na tu kaznu ako je se odmah plati?

- U odnosu na nedjeljni događaj sve tri osobe će biti prekršajno prijavljene zbog narušavanja javnog reda i mira - vele u policiji.

U želji da "okorjeli kriminalci" (čitaj šetači) s Bačvica, koji su u nedjelju punili medijski prostor, i "delinkventi" iste vrste, na kraju ne dobiju koronu u bliskom kontaktu tijekom njihovog privođenja, dok ih se npr. povlači za ruku kao što se do dogodilo u nedjelju (pokazala je to videosnimka), zanimalo nas je koje mjere policija provodi što se tiče dezinfekcije automobila i ruku, te zaštite usta, prilikom odvođenja građana u policijsku postaju, te koja prava građani mogu zahtijevati da bi se zaštitili od eventualne zaraze koronavirusom.

- U odnosu na dovođenje osoba u službene prostorije, obavještavamo vas kako se one održavaju sukladno higijenskim standardima, u zatvorenim prostorijama obavezno se poštuje distanca između osoba, te se svakoj osobi koja nema svoju zaštitnu masku ona se ponudi - kažu u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.
 

#POLICIJA#SPLIT#ZABRANA OKUPLJANJA#SLOBODA KRETANJA

Izdvojeno

20. svibanj 2020 20:38