StoryEditor
SplitNOVO PREBIVALIŠTE

Ministarstvo i Stožer CZ: Istražni zatvorenici premješteni su iz Splita iako se još čeka nalaz pravosudnog policajca čija supruga i punica imaju virus

Piše Katarina Marić Banje
28. ožujka 2020. - 18:53
Zatvor u SplituPaun Paunović/HANZA MEDIA

Iz Zatvora u Splitu  tri istražna zatvorenika su premještena kako bi se  osiguralo normalno funkcioniranje Zatvora, a rezultat testa za službenika još nije dobiven, stoji u odgovoru na naše pitanje Ministarstvu pravosuđa kojeg nam je poslao i potpisao Stožer Civilne zaštite RH.

Naše pitanje se odnosilo na činjenicu da su iz Zatvora u Splitu u zatvor Remetinec u Zagrebu premješteni istražni zatvorenici dok još uvijek nije poznato ima li jedan pravosudni policajac iz splitskog zatvora koronavirus. Njegova supruga i njena majka su pozitivne na koronavirus te su svi u samoizolaciji, kao i nekoliko njegovih kolega u zatvoru koji su bili u kontaktu s njim.

Ministarstvo pravosuđa nam je putem Stožera CZ odgovorilo:

- Radi potpunog informiranja javnosti želimo naglasiti kako nema nikakve evakuacije iz bilo kojeg zatvora ili kaznionice jer nema potrebe za time. Do sada nije zabilježen slučaj zaraze osoba lišenih slobode, niti službenika novim koronavirusom, a Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa ostvaruje kontinuiranu suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite RH te se i nadalje poduzimaju sve potrebne radnje kako bi se spriječila pojava epidemije novim koronavirusom (COVID-19).

Od početka veljače 2020. godine redovito se prate epidemiološki pokazatelji o riziku od bolesti uzrokovane novim koronavirusom (COVID-19) te se poduzimaju mjere i aktivnosti prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH, u svrhu zaštite zdravlja svih osoba lišenih slobode i službenika te pravovremenog otkrivanja eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njezinog daljnjeg širenja.  

Iz Zatvora u Splitu, sukladno zakonskoj mogućnosti i uz suglasnost suda, tri istražna zatvorenika su premještena kako bi se u osiguralo normalno funkcioniranje Zatvora.

Napominjemo kako Ministarstvo pravosuđa u koordinaciji s nadležnim sudovima i državnim odvjetništvima u svrhu zaštite zdravlja svih zatvorenika i službenika kaznenih tijela, te posredno zaštite zdravlja šire društvene zajednice poduzima sve mjere na rasterećenju kaznenih tijela i osiguravanju što boljih uvjeta osobama koje se nalaze u zatvorima i kaznionicama.  

Rezultat testa za službenika još nije dobiven.

Zaključno, a radi potpunog informiranja javnosti ponavljamo rečeno, nema nikakve evakuacije iz bilo kojeg zatvora ili kaznionice jer nema potrebe za time. Do sada nije zabilježen slučaj zaraze osoba lišenih slobode novim koronavirusom, a Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa ostvaruje kontinuiranu suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH te se i nadalje poduzimaju sve potrebne radnje kako bi se spriječila pojava epidemije novim koronavirusom (COVID-19)

#ZATVOR U SPLITU#REMETINEC

Izdvojeno

26. svibanj 2020 23:57