StoryEditor
Splitnužan je oprez

Mali vjernici i roditelji u iščekivanju: župe Splitsko-makarske nadbiskupije će odluku o organiziranju slavlja prve pričesti donijeti do kraja tjedna

Piše Tihana Marović
25. svibnja 2020. - 18:43
Shutterstock

Važne odluke, uglavnom do kraja ovoga tjedna, donijet će župnici Splitsko-makarske nadbiskupije, vezano uz održavanje dodjele sakramenata prve svete ispovijedi i pričesti u njihovim župama.

Mališani, čija je slavlja poremetila pandemija koronavirusa, s nestrpljenjem očekuju vijesti o tome hoće li i kada pristupiti tom važnom koraku u vjerničkom životu. Od proteklog vikenda počeli su sastanci s roditeljima, a nastavit će se i tijekom ovog tjedna.

U većini župa upravo roditelji, uz pojašnjenje župnika i vjeroučitelja, odabrat će između ponuđenih opcija. Dopisom nadbiskupa mons. Marina Barišića od prošloga tjedna dodjela sakramenata je dopuštena, uz poštovanje epidemioloških mjera opreza, no svaka župa ima pravo donijeti zasebnu odluku.

- Trebamo biti veoma oprezni jer još službeno nije proglašen završetak epidemije. Tako da još uvijek postoje određene mjere koje nas sve zajedno pozivaju, obvezuju i potiču na povećan oprez. Slavlja prvih pričesti obično okupljaju, osim djece i roditelja, i veći broj rodbine i prijatelja prvopričesnika, kao i članove župne zajednice. A treba imati u vidu i socijalni razmak među osobama, poglavito u zatvorenom prostoru, tj. u crkvama.

Također, svjesni smo da nije svaka župa ista, tj. da svaka nema isti broj prvopričesnika niti jednako prostranu crkvu. S obzirom na sve ovo navedeno, dopušta se župnicima organizirati slavlja prvih pričesti u župama. No, oni koji se odluče imati slavlje u svojoj župi moraju biti vrlo oprezni jer će ta slavlja biti pod povećalom javnosti. Prije odluke o organiziranju slavlja prve pričesti i prve ispovijedi, treba se održati sastanak s roditeljima te dobiti njihov pisani pristanak - navodi nadbiskup u svojem dopisu, uz napomenu kako se prve pričesti mogu slaviti tijekom ljeta ili na jesen, to jest na početku nove školske godine.

Upravo druga opcija bit će najizgledniji scenarij u većini splitskih župa. Nedovoljna priprema prvopričesnika, ali i nezgodni uvjeti održavanja samih obreda, pa i kasnijih slavlja, doveli su do toga da većina svećenika i roditelja bude sklonija jesenskoj opciji. Ipak, razmišljat će se i dogovarati još ovaj tjedan, odluka je za sada donesena u rijetkim župama.

- S obzirom na situaciju, odluka je za našu župu da se podjela sakramenta održi četvrtog listopada ove godine. Vjeronaučni tečaj počeo bi se održavati početkom rujna - odlučili su u župi svetoga Spasa na Mejašima.

Baš kao i prvopričesnici, nestrpljive su i njihove obitelji. Još uvijek nisu svi restorani otvorili svoja vrata, a i proslave se u ugostiteljskim objektima za sada još uvijek svode na svečane ručkove ili večere manjeg broja ljudi.

- Neizvjesnost je velika, moja djevojčica stalno pita što će i kako biti. Strašno je uzbuđena, za njih je to važan dan, od samog sakramenta i osjećaja da obavljaju nešto važno, sudjelovanja u obredu, čitanja i recitacija na oltaru, do bijele haljine i frizure, djeci sve to znači.

Imat ćemo sastanak u utorak, pa ćemo vidjeti što naši salezijanci predlažu. Ako bude sada, svakako ćemo proslaviti kući, u obiteljskom okruženju. Istina, malo je više truda i rada, ali s obzirom na situaciju u restoranima ne želimo riskirati - potvrdila nam je majka djevojčice koja pripada župi Marije Pomoćnice kršćana na Kmanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 11:56