StoryEditor
Splitdemolirali kamen

Konzervatori potvrdili uništavanje baštine: dok se zemlja bori protiv epidemije virusa, splitsku povijesnu jezgru napali štemalicama!

Piše Sandi Vidulić
31. ožujka 2020. - 12:39
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

U vrijeme dok traju zaštitne mjere od koronavirusa, zaštićenu baštinu zahvatili su bespravni radovi. U park-šumi Marjan na Kašjunima investitor je zaradio prijavu od Javne ustanove jer je bez papira sa strojevima izvodio rušenje objekta.

A ovih dana se usred zaštićene gradske jezgre u Bosanskoj ulici po nalogu HEP-a dogodilo još jedno razvaljivanje ploča. Kažemo još jedno, jer su nedavno iz “Pointa” na Pjaci izrezali ploče kao da su komad torte.
 
Jučer smo pisali da su kamene ploče u Bosanskoj štemalicom demolirane. U međuvremenu nam je stigao odgovor pročelnika Konzervatoskog odjela Split dr. Radoslava Bužančića. 
 
- Današnjim (30. ožujka op.a) pregledom na licu mjesta, u Bosanskoj ulici, ustanovili smo da se izvođač uopće nije pridržavao uvjeta iz prethodnog odobrenja ovog Odjela za predmetne radove, kao ni upozorenja iz predmetnog dopisa od 18. ožujka 2020. godine. O čemu je obaviješten Grad kao vlasnik i HEP kao investitor - stoji u odgovoru šefa splitskih konzervatora.
 
Ovo je drugi put u kratkom periodu da se HEP-ovi izvođači radova oglušuju o uvjete konzervatora. Jer za Pjacu im je bilo naloženo od zaštitara baštine da prilikom radova na postavljanju elektroenergetskog kabela izvođač podigne ploče i da ih vrati natrag neoštećene.
 
Kako doznajemo iz HEP-a, na terenu u Bosanskoj su bili u utorak ujutro konzervatori, arheolozi i njihovi predstavnici.
 
- Ploče će se sačuvati koliko je moguće, ići će na poliranje, tako da će biti stanjene. Pokušat će se napraviti teksura kamena kakva je bila ranije. Uvjet je da ploče ne budu tanje od osam centimetara, kako ne bi kasnije pucale. Osim toga, nabavili smo po naputku konzervatora 30 kvadrata zelenog kamena koji se zove “Jadran”, a koji više nigdje ne postoji.

Njime ćemo zamijeniti bijele ploče što su postavljene u gornjem dijelu Bosanske još osamdesetih godina, vjerojatno bez konzervatorskog nadzora. - tvrde iz HEP-a, a u obranu izvođača, tvrtke “Tehno-elektro” iz Đakova koja nije specijalizirna za radove na baštini, dodaju kako su im se oni požalili da nisu mogli drugačije odvojiti ploče jer je netko tko je ranije postavljao instalacije zalio kamene ploče u beton.
 
Međutim, to nije kraj HEP-ovih uličnih aktivnosti po povijesnoj jezgri, uskoro kreću u Palaču.
 
Oni su 18. ožujka najavili medijima da će narednih mjeseci izvesti radove u Rodriginoj i Dominisovoj ulici. Radovi obuhvaćaju iskop, polaganje kabela i vraćanje terena u prvobitno stanje. Poučeni sa kršem i lomom kojeg je HEP ostavio iza sebe na kulturnoj baštini, poslali smo pitanje kako namjeravaju vratiti teren u prvobitno stanje u Rodriginoj i Dominisovoj, obzirom da to izvođačima radova nije pošlo za rukom na Pjaci i u Bosanskoj ulici? Očekujemo odgovor.

#SPLIT#BOSANSKA ULICA#UNIŠTENE PLOČE#HEP#KONZERVATORI

Izdvojeno

01. lipanj 2020 09:29