StoryEditor
Splitjavno zdravstvo

KBC Split i Higijenski zajedno u prevenciji najučestalijih kroničnih bolesti u SDŽ: ‘Zbog korone smo ostajali doma, pa se druge bolesti nisu otkrivale...‘

Piše Merien Ilić
16. srpnja 2021. - 16:04

Splitski KBC u suradnji sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo proveo je projekt "Jačanje kapaciteta za efikasnu prevenciju bolesti u Splitsko-dalmatinskoj županiji".

Projekt vrijedan 925 tisuća kuna se odnosio na unaprjeđenje znanja i vještina djelatnika zdravstvenih ustanova na temu promocije zdravlja i prevencije najučestalijih bolesti na području Županije, a sufinanciran je iz EU fondova.

image
Joško Šupić/Cropix

- Kronične nezarazne bolesti i dalje rastu, a nakon ove pandemije, nažalost, očekujemo još veći porast u području mentalnog zdravlja i drugih kroničnih bolesti koje se nisu na vrijeme otkrivale jer su ljudi bili u svojim kućama. Liječnici iz splitskog KBC-a iz područja onkoloških, plućnih, kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih bolesti i bolesti djece provodili su edukaciju 50 djelatnika Zavoda, te su im prezentirali nova saznanja i smjernice iz ovih područja.

U projekt su uključeni i djelatnici Zavoda na otocima i u Zagori - rekla je dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda na jučerašnjoj konferenciji za novinare ispred ulaza u KBC Split.

- Uložili smo više od 200 tisuća kuna u nabavku informatičke opreme kako bismo proveli projekt edukacije. Ovaj projekt je izuzetno važan jer se odnosi na promociju zdravstva građana ove županije. Splitski KBC je angažiran i u promociji zaštite zdravlja naših sugrađana. Najbolje je da je da se bolest uopće ne dogodi. Mislim da je ovo vrijeme pandemije pokazalo koliko je važno javno zdravstvo - rekao je ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović.

Dr. Ljubo Znaor, voditelj Odjela za znanstveni rad objasnio je kako je projekt zbog epidemioloških mjera proveden virtualnim putem, no sva dragocjena saznanja i metode o prevenciji najučestalijih bolesti u Splitsko-dalmatinskoj županiji su prenesene od strane stručnjaka, a izdana je i prigodna brošura.

image
Joško Šupić/Cropix
item - id = 1113208
related id = 0 -> 1129506
related id = 1 -> 1129966
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 02:33