StoryEditor
Splitsporna strategija

Katastrofa na pomolu: ako bi se lakše zaraženi koronom s Križina premještali u Knin, što ćete sa 70 starijih pacijenata iz Knina?

2. studenog 2020. - 20:06

U "minutu poslije dvanaest" u petak je u Splitsko-dalmatinskoj županiji održan sastanak na kojemu se pokušalo odgovoriti na niz pitanja, iako smo te odgovore trebali dobiti puno prije.

Na sastanku, na kojemu ništa nije zaključeno, osim da se bolnica na Križinama više neće pretvarati u COVID-bolnicu, što je već rečeno tisuću puta, pokušalo se doći do rješenja gdje smještati pacijente koji nemaju tešku kliničku sliku, a nemaju gdje boraviti.

Kao najbolji i mogući "pričuvni" smještaj za one s lakšim simptomima ostala je Opća bolnica Knin. Dakle, najvjerojatniji "spasitelj" Dalmacije bit će bolnica koja na četvrtom katu ima 20 bolesničkih postelja u izolaciji i koju je svaka dosadašnja vlast u zemlji pokušala "ugasiti" kao neperspektivnu i od nje napraviti ustanovu za palijativnu skrb i respiracijski centar.

Istovremeno ta bolnica ima 60 pacijenata starije životne dobi, između 75 i 80 godina života, koji se tu nalaze na produženom liječenju i još desetak drugih, koji postoperativni oporavak imaju na tamošnjoj fizikalnoj terapiji.

Prvi val

Kod kninskih liječnika najveća je bojazan što učiniti ako korona "pobjegne" iz te izolacije sa četvrtog kata i u opasnost dovede stariju bolničku populaciju.

image
Niksa Stipaničev/Cropix

Naravno, i kninskoj bolnici, kao i svim ostalima u zemlji, nedostaje liječnika i medicinskih sestara pa je još ozbiljnije pitanje kako oni u Kninu mogu "spasiti" Dalmaciju s 20 kreveta u izolaciji?

OB Knin ima osam respiratora, od čega dva mogu biti pokretna, dok su im četiri respiratora na posudbi. Jučerašnji sastanak održan je kako bi se pokušalo "spasiti" Križine od potpunog kolapsa, koji je bio u prvom valu pandemije, kada bolnica nije mogla normalno funkcionirati jer je bila pretrpana oboljelima od korone.

I uz najbolju volju okupljenih na tom sastanku ništa nije zaključeno, ništa nije riješeno, a trebalo je to biti napravljeno još prije nekoliko mjeseci. Za drugi val pandemije trebalo je imati pripremljen plan, koji očigledno nitko nema i sve se radi stihijski.

Zaista bi bila ponovna katastrofa da dođemo u situaciju da se preostali kapaciteti bolnice na Križinama, koji nisu predviđeni za COVID, a to je nekih 250 bolničkih kreveta (za koronu predviđeno 150 kreveta), moraju iseliti.

Tada bi to bilo pogubno za mnoge teške pacijente koji sada leže u bolnici, a nisu pozitivni.

item - id = 1055056
related id = 0 -> 1128048
related id = 1 -> 1128027
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 15:38