StoryEditor
SplitKOMENTAR

Kad nisu Grad ni Županija, bar se Sveučilište sjetilo odati priznanje djelatnicama ‘Higijenskog‘ dr. Željki Karin i dr. Anamariji Jurčev Savičević

Piše Ivica Marković
17. lipnja 2021. - 14:17

Napokon se netko sjetio i prim. dr. sc. Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, i nagradio je izniman trud koji je ova liječnica, specijalistica školske medicine, uložila zajedno sa svojim kolegama u proteklu godinu i pol dana u borbi protiv COVID-a 19.

Tako je u utorak, prilikom obilježavanja 47. rođendana Sveučilišta u Splitu, dr. Željka Karin, uz izv. prof. dr. sc. Anamariju Jurčev Savičević, epidemiologinju sa Županijskog zavoda, dobila plaketu Sveučilišta u Splitu zbog doprinosa zaštiti zdravlja studenata Sveučilišta u Splitu i borbe protiv pandemije COVID-a 19. Epidemiologinja dr. Anamarija Jurčev Savičević dobila je istu plaketu zbog epidemiološke obrade studenata i profesora Sveučilišta u Splitu.

Tako je barem dijelom ispravljena sramota koja se vjerojatno može dogoditi samo u Splitu, kada nitko s NZJZ SDŽ, prije svega mislimo na dr. Karin kao vodeću osobu tog zavoda, nije ni od gradskih, ali ni od županijskih struktura dobio godišnju nagradu Grada ili Županije za 2020. godinu.

Dobivali su ih neki drugi, koji ni u kojem slučaju nisu u protekloj 2020. godini participirali u obrani grada, županije, stanovništva, od ovog vrlo često smrtonosnog virusa.

Ne da dr. Karin nije dobila nagradu, nego nagradu nije dobio ni Županijski nastavni zavod za javno zdravstvo koji je na "svojim plećima" iznio najveći teret protiv "pošasti 21. stoljeća".

Zaposlenici "Higijenskog" danonoćno su bili na terenu, na telefonu, na mobitelu, savjetovali ljude, pronalaskom cjepiva cijepili ljude... Jednostavno, radili su najveći dio posla u borbi s pandemijom. I zbog toga nisu nagrađeni nekim priznanjem, plaketom, zahvalnicom... To im je hvala za sve što su učinili.

Ipak, na kraju ih se sjetilo Sveučilište u Splitu i simbolično nagradilo.

Na koncu ovog teksta ostaje žal da se nitko do sada nije sjetio ni dr. Diane Nonković, šefice Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo naše županije, koja je uz dr. Karin najzaslužnija što je sve funkcioniralo "po zakonima struke", ali i izv. prof. dr. sc. Ive Ivića, predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split, koji se na "svojoj" klinici, u proteklu godinu i pol dana, zajedno s kolegama danonoćno brinuo o oboljelima od COVID-a.

item - id = 1106482
related id = 0 -> 1127573
related id = 1 -> 1126274
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 13:40