StoryEditor
SplitATRAKCIJA

I Split je dobio Muzej iluzija: 70 eksponata i atrakcija imaju jedan ozbiljni cilj - zaigrati se vašim očima i mozgom. I prevariti vas, brutalno

26. svibnja 2020. - 11:33

Eureka, imamo rješenje za sve one koji bi se najradije klonirali u nekoliko svojih inačica, pa zaigrali sami sa sobom na karte, popričali sa svojim likom “ko s pametnim čovikom”, ili uživali u svom velikom višestrukom ja.

A rješenje je upravo otvoreni Muzej iluzija u Splitu, s više od 300 kvadrata i u njemu 70 eksponata i atrakcija. Koje imaju jedan ozbiljni cilj, zaigrati se s vašim očima i mozgom. I prevariti vas, ono, baš brutalno. O da, itekako i uspijevaju, stavljaju pred vas zagonetke, ruše vam gravitaciju, nude logičke klopke, dvometraše smanjuju na razinu djeteta, dižu vas na XXL veličinu, okreću vas, obrću… Slatko muče dok se neuspješno borite ophrvati s drukčijom stvarnošću.

- Koncept je osmišljen u Zagrebu da bi kao prvi Muzej iluzija takve vrste postigao ogromni uspjeh. I onda se kroz franšizu proširio na 18 svjetskih lokacija. Split mu je treća hrvatska, upravo je otvoren, i već imamo podosta gostiju. Ljudi su čuli za njega, a sada imaju prigodu pogledati atrakcije, od kojih se njih 20-ak prezentiraju premijerno pod Marjanom – veli Mario Braovac, suvlasnik Muzeja iluzija i prvi čovjek splitskog.

image
Ilija i Mario Braovac
 
Jakov Prkić/HANZA MEDIAx

Dakle, nije atrakcija samo kloniranje, tu je i Infinity soba s beskonačnim nizom ogromnih reflektirajućih ogledala, koju bismo lako mogli nazvati sliku svoju ljubim. Jer vaš odraz pretvaraju u beskonačni niz kopija. Sjećate se infinityja s Bruce Lee-jem u naslovnoj ulozi u jednoj od njegovih kung fu uspješnica? E e to je to, nevjerojatna atrakcija koja vam daje fenomenalan uvid u vas same iz svih kutova i pozicija. Tu su i igre za oko koje će vas staviti na program logičnog razmišljanja, iluzionirat će vam um da više ni sami niste sigurni od čega ste počeli, što vidite i vjerujete. Ali kažemo, to je iluzija, ona vas vara, a vi u tome uživate.

- Ovo je genijalno, nas dvi, svaka sa svoje strane kao nekog ogledala, a onda dobijemo miks naših lica. Ludilo mi je i soba s gubitkom gravitacije, baca te unatrag, zavrti ti glavu, nevjerojatno, a sve se čini kao neka obična soba s kosinom. A kada ono kao space shuttle, okreneš glavu u jednom smjeru, onda brzo u drugom i čoviče padaš, letiš. Sve ti se zavrti u glavi. A tek vortex, to se traži – čujemo od nekoliko posjetiteljica koje su nabrzaka došle baciti đir.

Taj vortex je u biti višemetarski tunel s rotirajućim stijenkama i mostom koji mami samo da prođete preko njega s jedne na drugu stranu. Ovako: brojni su uspjeli, puno njih je unutra zadivljeno i šokirano kričalo, masa ih se grleno smijala, većina je prvi put unezvjereno hvatala rukohvate, pokušavajući održati ravnotežu. Neki su teturali, neki su se vraćali, pa pokušavali opet. Neki nikada nisu uspjeli. Jer vas ta iluzija izbaci iz peta, što bi se reklo, zavitla vam glavu, okrene vam gravitaciju, izbezumi centar za ravnotežu. I u svakom slučaju je nadrealan doživljaj.

- Tu su i novine bunar bez kraja, slagalice samo naizgled lake, igre riječi, hologrami u hologramima, iluzijske mozgalice i pitalice, slike u slici, naopake sobe… I to je tek početak priče, za koju vam treba, ako ćete detaljno ući u svaki izložak, minimalno 1,5 sati za obilazak. Jer iluzija je majstorstvo igre u kojem posjetitelj pokušava nadmašiti iluzionista. Ima i onih koji to uspiju. Ali nema ih puno – kaže Mario Braovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. srpanj 2021 23:50