StoryEditor
SplitNEMA LABAVO

Grad Split upozorava djecu: Dok traje opasnost od  koronavirusa, nemojte se grupirati po igralištima! Ili budite doma ili šetajte s roditeljima!

17. ožujka 2020. - 18:20
Drugašići Toni i Lucija Dragojević ozbiljno su shvatili sve što su im rekli roditelji i učiteljica: doma uče i igraju sePrivatna Snimka

Ovih dana najteže je djecu zadržati kod kuće. Nema škole, vrtića ni fakulteta, nema treninga, rođendana, izleta, druženja kod prijatelja, izlaska u parkić i igrališta u kvartu, nema kina, kazališta, radionica i igraonica, ni knjižnice za posudit knjige...A vani toplo, sunčano, vedro vrijeme kakvo se samo može poželjet.

Ipak, većina roditelja shvatila je poruku nadležnih službi i ograničila djeci izlaske. Čudno je proći kraj škola i igrališta i vidjeti prazni prostor.

Ima onih koji djecu puštaju vani od jutra do mraka. Nije baš logično vidjeti pun parkić djece koja se vješaju po penjalicama, njih deset se spušta niz tobogan, igra na male banke...Al sunce je, pa čovjek nije pametan, a djeci nedostaje kretanja.

- Ne puštam svoje dvoje vani do kraja miseca, a ako ovo potraje i duže. Jutros smo rano prošetali po Žnjanu, nigdi nikoga. Znam da njima to i nije neka baza šetat s mamom jer je jedno u srednjoj školi, a drugo u 6. osnovne, ali iskreno, bojim se za njih i za svih nas i mislim da treba bit odgovoran. Evo, profesor gitare iz KUD Marjan im je uveo nastavu preko Skype. Svaka mu čast! - kaže nam jedna mama.

Sličnu priču čujemo i s drugih strana. U strahu od zaraze, roditelji šetaju s djecom, voze zajedno bicikle, idu na Marjan, počele su se opet otvarati kutije s društvenim igrama... Zbližavaju se obitelji, barem nešto u ovom ludilu.

- Reka' je moj četvrtaš da mu fali škola i učiteljica, da mu je ova nastava na televiziji malo bebava i da puno pjevaju... Eto, sad mu fali i ona disciplina u razredu, da i to doživimo - komentira druga mama.

No, šta je tu je, treba se prilagoditi i poduzeti sve kako bi zaštitili sebe i ljude oko sebe. Čak su iz banovine poslali poruku mališanima nakon brojnih dojava o velikim grupama djece u parkićima i igralištima.

- Draga djeco i dragi roditelji, molimo vas, dok traje opasnost od širenja koronavirusa, nemojte se grupirati po dječjim igralištima. Istina, vrijeme je lijepo, a po gradu imamo puno novih mjesta za igru i zabavu. No trenutno nije vrijeme za to. Dobro je biti na svježem zraku, vozite bicikle i romobile, šetajte, budite sa svojim roditeljima.

Bilo kakvo okupljanje povećava rizik od širenja virusa. Nemojmo svojim ponašanjem ugrožavati ni sebe ni druge. Slušajmo stručne službe, sve mjere koje se poduzimaju imaju smisla samo ako ih se svi skupa budemo pridržavali - poručuju iz Banovine.

 

Facebook       Instagram       Twitter

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 23:44